Το 1989 εκατοντάδες άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων, ηλικιών, ειδικοτήτων και κουλτούρας, έγιναν συνταξιδιώτες για το εγχείρημα της αποασυλοποίησης στη Λέρο, που σηματοδότησε την αρχή της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» στην Ελλάδα. 25 χρόνια μετά, για πρώτη φορά, το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, συνδιοργανώνουν ένα τριήμερο αποτίμησης αυτής της διαδρομής και καλούν όλους όσους συμμετείχαν σ’ αυτή τη ανεπανάληπτη εμπειρία ψυχής να ξανά-ανταμώσουν στη Λέρο 19-20-21 Ιουνίου 2015. 


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΠαρασκευή 19 Ιουνίου 

19:00 στην έδρα του ΚοιΣΠΕ στα Λέπιδα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Λέρος. Ακόμα και το τίποτα έχει ένα όνομα…» “Leros. Anche il nulla ha un nome” της Ιταλίδας φωτογράφου Antonella Pizzamiglio. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ιστορία και την αρχιτεκτονική των κτιρίων του Ψυχιατρείου στα Λέπιδα με ομιλητές τους:
  • Έντσο Μπονάνο, εκπρόσωπο του Ελληνο-Ιταλικού Συλλόγου 
  • Χρήστο Γκουτίδη, Αρχιτέκτονα, εκπρόσωπο του ΚοιΣΠΕ ΤοΨΥ Δωδεκανήσου 
  • Δημήτρη Κωστόπουλο, τέως προϊστάμενο του ΓΑΚ Λέρου


Σάββατο 20 Ιουνίου

09:30 – 10:00 επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αποθανόντων ασθενών του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου στο Νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων Λακκίου.
10:15 – 12:30 οδοιπορικό στα κτίρια του Παλιού Ψυχιατρείου των Λεπίδων. Ξενάγηση από τον Γιάννη Λουκά Διευθυντή Ψυχίατρο.
Εικαστική Εγκατάσταση (Installation) στον προαύλιο χώρο του 11ου Περιπτέρου στα Λέπιδα από τις: Ρένα Φιλιππίδου (art creator) και Ελισάβετ Παπαδοπούλου, ψυχολόγο.
18:00 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου, επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Αποτίμηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και ανάπτυξη προβληματισμού - αποτύπωση προτάσεων για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας».
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ:
o Δημήτρης Ζιώμας, Οικονομολόγος Ερευνητής του ΕΚΚΕ
o Γιάννης Λουκάς, Διευθυντής Ψυχίατρος ΚΘ Λέρου
o Ανδρέας Γεωργίου, Εργοθεραπευτής - Πρόεδρος ΚοιΣΠΕ ΤοΨΥ Δωδεκανήσου
18:00 Προσέλευση
18:10-18:30 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:
• Ανδρέας Ξάνθος, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας
• Δημήτρης Καρανικόλας, Διοικητής ΚΘΚΥ ΓΝ Λέρου
• Ιωάννης Θεμέλαρος, Έπαρχος Καλύμνου
• Μιχαήλ Κόλιας, Δήμαρχος Λέρου
18:30 – 20:00 Εισηγήσεις/Ομιλητές:
  •  Georges Kintzele, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης - Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πέτρος Γιανουλάτος, Γενικός Διευθυντής Υπ. Υγείας 
  • Φράνκο Ροτέλλι, Διευθυντής Ψυχικής Υγείας
  • Κώστας Μπαϊρακτάρης, Καθηγητής Ψυχολογίας Α.Π. Θεσσαλονίκης
  •  Αρτ Ιαν Βράιλαντ, Επικεφαλής της Ολλανδικής Ομάδας Παρέμβασης της Λέρου 
  •  Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, Διευθυντής Ψυχίατρος

20:00 – 21:00 Συζήτηση – Λήξη εργασιών


Κυριακή 21 Ιουνίου 


10:00 θεματικές συναντήσεις στα Λέπιδα: 

• Στον προαύλιο χώρο του 11ου Περιπτέρου, συνάντηση επαγγελματιών ψυχικής υγείας με θέμα:

«Ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης-Προτάσεις-Συμπεράσματα».
Συντονισμός: Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, Διευθυντής Ψυχίατρος

• Στην έδρα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού στα Λέπιδα συνάντηση εκπροσώπων των Κοινωνικών Συνεταιρισμών με θέμα:
«ΚΟΙΣΠΕ: 15 χρόνια δράσης επανένταξης. Το μοντέλο ΚΟΙΣΠΕ στο πλαίσιο του ελληνικού οικοσυστήματος κοινωνικής οικονομίας. Σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη περίοδο».
Συντονισμός: Τιμόθεος Σμυρνιώτης πρ. στέλεχος Γενικής Δ/νσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, ΕΕ - Δημήτρης Χατζαντώνης Διδάκτορας Οικονομικών, εμπειρογνώμονας σε θέματα κοινωνικής οικονομίας

_______


Η «επιστροφή στη Λέρο», στην «Ιθάκη της Ψυχιατρικής», ίσως αποτελέσει μια νέα αφετηρία (όπως το 1989) προκειμένου να οικοδομηθούν οι νέες βάσεις για υπηρεσίες ψυχικής υγείας που θα είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των καιρών και θα έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο και τις πραγματικές ανάγκες του. 
19-20-21 Ιουνίου ραντεβού στη Λέρο της ψυχής μας… για να ξανανταμώσουμε, να θυμηθούμε, να αποτιμήσουμε, να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε και να προτείνουμε για να αλλάξουμε όλα όσα υπονομεύουν το μέλλον και απειλούν με επιστροφή στο παρελθόν.


Ενημέρωση: στο facebook.com, η σελίδα “Λέρος 25 χρόνια μετά”