Με σημαντική επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου έγινε η ημερίδα «Παίρνοντας το λόγο. Ανθρώπινα δικαιώματα και ψυχική υγεία», που οργάνωσε το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας, στις 29 Απρίλη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας. 

Δεκάδες άτομα με ψυχιατρική εμπειρία και μέλη οικογενειών με ψυχικώς πάσχοντα μέλη «πήραν πραγματικά το λόγο» και μέσα από ένα ζωντανό και πλούσιο διάλογο έδειξαν ότι, όταν τους δοθεί η ευκαιρία, ο λόγος τους έχει και νόημα και σημασία, εκφράζοντας θεμελιώδεις ανάγκες και διεκδικώντας αναφαίρετα δικαιώματα – ένα νόημα και μια σημασία που αποκρύπτεται και ακυρώνεται όταν ο λόγος των ειδικών διαιωνίζεται ως μονόλογος ‘για’ τον άλλο, αποκλείοντας την αντίφαση που ενυπάρχει μέσα στην ίδια την λεγόμενη ‘επιστημονική γνώση’. Η ακύρωση του λόγου του προσώπου οδηγεί στην ακύρωσή του ως προσώπου, ως ανθρώπινης ύπαρξης, στην περιθωριοποίηση και στον αποκλεισμό του.

'Ηταν μια μέρα γεμάτη από βιωματικές εμπειρίες, θεωρητικές τοποθετήσεις, ανάλυση και διατύπωση των υπαρξιακών, θεραπευτικών και κοινωνικών αναγκών, προερχόμενες από την ‘άλλη μεριά’, από αυτούς που ‘λαμβάνουν υπηρεσίες’ - συνήθως τοποθετούμενοι στη θέση του παθητικού λήπτη για τον οποίο οι ‘άλλοι’ ξέρουν πάντα ‘το καλό του’ καλλίτερα από τον ίδιο.

Η συζήτηση έδειξε ότι, αν αντιμετωπιστεί με τον δέοντα σεβασμό ο λόγος των ψυχικά πασχόντων (όπως και των οικογενειών, των φροντιστών κλπ), αν αποδοθεί η δέουσα αξιοπρέπεια στην ανθρώπινή τους υπόσταση (πράγμα που δεν είναι καθόλου αυτονόητο στο μεγαλύτερο μέρος του συστήματος ψυχικής υγείας και γενικότερα μέσα στην κοινωνία), τότε έχει κανείς να μάθει από αυτούς πολύ περισσότερα από όσα νομίζει ότι ήδη γνωρίζει, εγκλωβιζόμενος μέσα στα ποικίλα σχήματα  των διαφόρων σχολών της ψυχιατρικής.

Στο τέλος της ημερίδας αποφασίστηκε από τους παρευρισκόμενους να βγει ένα ψήφισμα με συμπεράσματα και διεκδικήσεις, ενώ ήταν κοινό το αίτημα να υπάρξει συνέχεια και να ξαναγίνει μια παρόμοια συνάντηση στο προσεχές μέλλον.

Την εκδήλωση έκλεισε η θεατρική ομάδα Playback Ψ, σε μια διαδραστική παράσταση που είχε πλατιά συμμετοχή, σκόρπισε μεγάλη συγκίνηση και θα μείνει αξέχαστη σε όλους.

 

 

  Διαβάστε κάποια από τα κείμενα των εισηγήσεων..