ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΑΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΤΩΠΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Δήλωση Κατερίνας Μάτσα
Καταγγέλλω με αποστροφή την προβοκάτσια του λεγόμενου «μετώπου γυναικών» της χρυσής αυγής, που τόλμησε να αναρτήσει φωτογραφία και κείμενό μου για τα ναρκωτικά στο site της. Στο site μιας ναζιστικής οργάνωσης που εντάσσει τους τοξικομανείς, όπως και τους ψυχασθενείς στους «υπανθρώπους», τις “ζωές ανάξιες να ζουν”. Στο site μιας εγκληματικής οργάνωσης, με την οποία χωρίζουν εμένα και όλο το λαό τα ποτάμια αίματος των ναζιστικών εγκλημάτων.
Το ΕΕΚ, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω, βρέθηκε στις 3 Σεπτέμβρη 2013, με τον γραμματέα του Σάββα Μιχαήλ, στο εδώλιο του κατηγορούμενου μετά από μήνυση της «Χρυσής αυγής». Σε αυτή τη δίκη αποκαλύφθηκε, μέσα από το τεράστιο κύμα συμπαράστασης, διεθνώς και στη χώρα μας, στους κατηγορούμενους Σ. Μιχαήλ και Κ. Μουτζούρη, ότι το αντιφασιστικό μέτωπο που οικοδομείται είναι έτοιμο να δώσει τη μάχη για να ξεκαθαρίσει το ίδιο το εργατικό κίνημα τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με το φασισμό, το ναζισμό, τους εκπροσώπους της ιστορικής βαρβαρότητας σε όλα τα επίπεδα.
Η καταγγελία αυτής της κατάπτυστης, προβοκατόρικης ανάρτησης είναι μια προειδοποίηση ότι τα βρώμικα σχέδια των σκοτεινών κύκλων δεν θα περάσουν.
Αθήνα, 30/9/2013

Ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο και τα μέλη Δ.Ε.Π του τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ

Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2013

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε του τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ και αγαπητά μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού,

Ως απόφοιτοι και τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων (και των Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, όπως ονομάστηκε από το 2002 και εξής) του Α.Π.Θ εκπλαγήκαμε δυσάρεστα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος (Συνεδρίαση της 23ης/05/2013) να θέσει σε αναστολή το παραπάνω μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Η έκπληξή μας έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν διαπιστώσαμε ότι ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μ.Π.Σ κ. Φ. Ζαφειρίδης, τ. Αναπλ. Καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, απαντώντας σε σχετικό γραπτό ερώτημα του Τομέα Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας είχε αποδεχτεί την συνέχιση της δραστηριοποίησής του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα αμισθί. Επιπρόσθετα, όσοι προσπάθησαν να μάθουν το αιτιολογικό (προπτυχιακοί φοιτητές, Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του τμήματος, με την παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση του τμήματος της 27ης/06/2013) έλαβαν ασαφείς ή αμήχανες στην καλύτερη περίπτωση απαντήσεις.

Προτού σας εκθέσουμε τους λόγους για τους οποίους κατά τη γνώμη μας το ΜΠΣ πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του ως έχει, με βάση τη συγκεκριμένη σχολή σκέψης που υπηρετεί με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, θα θέλαμε εν συντομία να σας αναφέρουμε τα πλεονεκτήματά του, όπως εμείς τα βιώσαμε, τόσο στο πλαίσιο των σπουδών, όσο και στη συνέχεια, στο πλαίσιο της εργασίας μας σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους. Κατ' αρχάς, θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε αυτό το μεταπτυχιακό είχαμε την τύχη να διδαχθούμε από πολλούς αξιόλογους καθηγητές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο άνθρωποι που επηρέασαν αποφασιστικά με τις πρωτοποριακές τους παρεμβάσεις τόσο τις ζωές πολλών ανθρώπων, όσο και τις επιστημονικές και κοινωνικές αντιλήψεις για τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στη χώρα: ο ιδρυτής του μεταπτυχιακού και επιστημονικός υπεύθυνός του, Φοίβος Ζαφειρίδης, που ουσιαστικά έφερε τη θεραπεία της εξάρτησης στην Ελλάδα με την ίδρυση της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη» και μετέπειτα του ΚΕΘΕΑ, καθώς και ο Κώστας Μπαϊρακτάρης, που υλοποίησε ως επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Επανένταξης του Ψ.Ν.Θ. τις πρώτες δράσεις αποϊδρυματοποίησης ανθρώπων με μακρόχρονη παραμονή σε ψυχιατρείο - δράσεις που αποτέλεσαν τη βάση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα. Η ύπαρξη των συγκεκριμένων διδασκόντων προσέδιδε και εξακολουθεί να προσδίδει στο συγκεκριμένο Μ.Π.Σ μια πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία.

Συνοψίζοντας τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του μεταπτυχιακού θα αναφέραμε εν συντομία τα εξής:

- Την ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση του, την έμφαση στις κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές αιτίες εμφάνισης και διόγκωσης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και τη σύνδεση των παραδοχών αυτών με το όραμα για λειτουργούς υγείας στο πεδίο, που θέτουν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι παραπάνω βασικοί άξονες της φιλοσοφίας του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού συγκροτούν ένα μοναδικό πλαίσιο εκπαίδευσης για λειτουργούς υγείας στο πεδίο των εξαρτήσεων αλλά και, γενικότερα, των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, όπως η μετανάστευση/παλιννόστηση, η ψυχική και σωματική υγεία, η αναπηρία, κ.ά.

- Τη διεπιστημονική συγκρότηση του, καθώς στο μεταπτυχιακό αυτό συμμετείχαν και συμμετέχουν απόφοιτοι τμημάτων κοινωνικών, ανθρωπιστικών, παιδαγωγικών επιστημών και επιστημών υγείας, γεγονός που συμβάλλει στον πλουραλισμό των θεωρήσεων και των παραγόμενων απόψεων, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις που επισημαίνουν την ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης προβλημάτων, όπως η εξάρτηση.

- Την εισαγωγή καινοτόμων εκπαιδευτικών αντιλήψεων, όπως η αυτοδιαχείριση και η συλλογική δράση των εκπαιδευόμενων μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στην εκπαίδευση και στη χειραφέτησή μας ως ενεργών υποκειμένων στο πεδίο και στην αποφυγή της άκριτης και παθητικής αποδοχής των άκαμπτων κυρίαρχων επιστημονικών αντιλήψεων.

- Τέλος, την άμεση σύνδεση των ιδιαίτερα κριτικών αντιλήψεων του πεδίου της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, που αποτελούν τη θεωρητική βάση του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού με την πράξη. Η εμπειρία της εμπλοκής μας στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (για όσους από μας μπήκαμε στο μεταπτυχιακό μετά το 2001, οπότε και το πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του) ήταν πρωτόγνωρη. Είχαμε την ευκαιρία να εμπλακούμε για δύο χρόνια (όσο διαρκεί η προβλεπόμενη πρακτική των 2500 ωρών) σε καινοτόμες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις, που επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή τις προαναφερθείσες κριτικές αντιλήψεις του πεδίου και να μην μείνουμε σε μια -έστω και κριτική- θεωρητική ενασχόληση με αυτό. Για αυτό το λόγο, κρίνουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το μοναδικό ίσως παράδειγμα άμεσης σύνδεσης της εκπαίδευσης με την πράξη στο πλαίσιο του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου. Το παράδειγμα αυτό, παράγει πολλαπλό κοινωνικό όφελος: εξυπηρέτηση διογκούμενων κοινωνικών αναγκών και ουσιαστική εκπαίδευση επιστημόνων που στη συνέχεια στελεχώνουν ανάλογες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Η αναστολή του μεταπτυχιακού, ή η ενδεχόμενη τροποποίησή του προς ένα θεωρητικό μεταπτυχιακό «κριτικού» προσανατολισμού που δεν θα έχει αναφορά στην πράξη και στις κοινωνικές ανάγκες, θα σημάνει μια ολίσθηση σε in vitro «κριτικές» προσεγγίσεις που δομούν και αποδομούν σε περιβάλλον εργαστηρίων και αμφιθεάτρων την επιστημονική γνώση, μέσα σε συνθήκες γενικευμένης κοινωνικής απραξίας, όπως εύστοχα γράφει ο Αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Κώστας Μπαϊρακτάρης. Ένα τέτοιο μεταπτυχιακό δεν θα έχει σχέση με την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα που πιέζει για ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση της παραγόμενης γνώσης και των πανεπιστημίων γενικότερα με την αντιμετώπιση των διογκουμένων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ένα τέτοιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν θα έχει σχέση με το πλαίσιο εκπαίδευσης στο οποίο οφείλουμε την επάρκεια και την αξιοπρέπεια με την οποία στεκόμαστε καθημερινά στους χώρους δουλειάς μας, δουλεύοντας πολυδιάστατα και ολιστικά και καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο πολλά από τα κενά των δομών που εργαζόμαστε.

Με βάση όλα τα παραπάνω και δεδομένου ότι:

α) η φοίτηση στο Μ.Π.Σ είναι δωρεάν και δεν εξαρτάται από καμία πηγή χρηματοδότησης

β) ο Επιστημονικός Υπεύθυνος μετά από αίτημα της Διευθύντριας του τομέα Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας του τμήματος (30/04/2013) είχε απαντήσει θετικά στην πρόταση να αναλάβει τα μεταπτυχιακά μαθήματα των Εξαρτήσεων και την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών σπουδαστών στις δομές των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας·

γ) το Μ.Π.Σ είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με το αντίστοιχο αντικείμενο[1], έχοντας περισσότερους από 140 αποφοίτους στα 16 χρόνια λειτουργίας του σε όλες τις ειδικότητες της Υγείας & Πρόνοιας, οι οποίοι στελεχώνουν πλήθος σχετικών υπηρεσιών·

δ) το Μ.Π.Σ είναι σταθερά το πρώτο σε ζήτηση μεταξύ των τεσσάρων κατευθύνσεων που προσφέρει το τμήμα Ψυχολογίας·

ε) το Μ.Π.Σ είναι συνδεδεμένο με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, καινοτόμο πρόγραμμα υποστήριξης ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης και των μελών του περιβάλλοντός τους, όπως αναγνώρισε και η έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος, με άλλα λόγια είναι εξασφαλισμένη η δυνατότητα σύνδεσης της θεωρητικής γνώσης με την πρακτική εφαρμογή της·

στ) το Μ.Π.Σ και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας συνιστούν εδώ και 12 χρόνια από τα πλέον αξιοσημείωτα παραδείγματα σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τις ανάγκες της κοινωνίας·

ζ) η Κοινωνική Κλινική Ψυχολογία των Εξαρτήσεων αποτελεί τη μοναδική ειδικότητα της Ψυχολογίας που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 87 ειδικότητες που πρόσφατα προέβλεψε ο Σ.Ε.Β[2] ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση ως το 2020·

η) η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. με ομόφωνη απόφαση της (26/06/2013) αναγνώρισε το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι το Μ.Π.Σ των Εξαρτήσεων και αποφάσισε την πολύπλευρη στήριξη του·

θ) στη δεδομένη κοινωνικοοικονομική συνθήκη που μειώνονται δραστικά οι δυνατότητες δωρεάν πρόσβασης στην παιδεία και στην υγεία και σε άλλους τομείς η αναστολή ενός από τα ελάχιστα δωρεάν μεταπτυχιακά ψυχολογίας στη χώρα αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα·

εύλογα αναρωτιόμαστε με ποια επιστημονικά ή άλλα κριτήρια λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις.

Κατά τη γνώμη μας, η απόφαση αυτή δημιουργεί εκπαιδευτικό κενό στο Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος και στερεί από ενδιαφερόμενους κοινωνικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο πεδίο των Εξαρτήσεων στη χώρα τους.

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, αγαπητά μέλη ΔΕΠ του τμήματος,

Για πολλούς από μας υπήρξατε δάσκαλοι μας είτε σε προπτυχιακό είτε / και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Πέρα από την πολύπλευρη συμβολή σας στις γνώσεις και στις εμπειρίες μας θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι η φοίτησή μας στο τμήμα Ψυχολογίας μας έφερε σε επαφή με ένα διαφορετικό επιστημονικό ήθος. Ένα ήθος που προάγει την επώνυμη και ελεύθερη έκφραση γνώμης, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στις μη κυρίαρχες επιστημονικές αντιλήψεις (μόνο στο ΑΠΘ άλλωστε λειτουργούσε ένα Μ.Π.Σ του οποίου η φιλοσοφία είναι σε αντίθεση με το κυρίαρχο επιστημονικό παράδειγμα της επιστήμης της Ψυχολογίας) και κυρίως με ένα ήθος που δίνει έμφαση στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της επιστήμης της Ψυχολογίας και που θέτει σε προτεραιότητα την ευημερία και τη χειραφέτηση των ανθρώπων και των κοινοτήτων στις οποίες απευθυνόμαστε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σας καλούμε να επανεξετάσετε την απόφασή σας και να μην αναστείλετε ένα σύγχρονο και καινοτόμο Μ.Π.Σ που απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Σας καλούμε να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια, ώστε να αρθεί η απόφαση για αναστολή και να λειτουργήσει, έστω και με μικρή καθυστέρηση, το ΜΠΣ και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Κοινοποίηση:

· Πρυτανικές Αρχές Α.Π.Θ

· Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

· Τμήμα Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

· Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

· Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Ρεθύμνου

· Τμήματα Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Επιστημών Ελληνικών ΑΕΙ

· Σύλλογος Φοιτητών τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

· Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

· Υπηρεσίες Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων

· Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ακολουθούν οι υπογραφές:

 

Ονοματεπώνυμο

Ιδιότητα

Φορέας Εργασίας

Αδαμοπούλου Ευγενία

Ψυχολόγος

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας

Ανθόπουλος Στάθης

Ψυχολόγος

NHS - U.K. and private practice

Ακράτου Αρετή

Κοινωνικός Επιστήμονας

ΚΕΘΕΑ

Αναστασιάδης Χαράλαμπος

Εκπαιδευτικός

Τελειόφοιτος Μ.Π.Σ

Αναστασόπουλος Οδυσσέας

Ψυχολόγος

Ψ.Ν.Θ

Αραβίδου Ελευθερία

Κοινωνικός Επιστήμονας

Μεσογειακό Κολλέγιο Α.Ε.

Αρμένης Νίκος

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτος Μ.Π.Σ

Γαβρά Άντα

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Γαβριηλίδου Δήμητρα

Ψυχολόγος

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας

Γαλατά Χρύσα

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Γεωργιάδου Ιωάννα

Ψυχολόγος

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Παιδιών Ρομά και πρόγραμμα Στοχευμένης Έρευνας,

Γεωργιάδου Μαρία

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Γεωργίου Αλέξανδρος

Κοινωνικός Επιστήμονας

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης

Γκαβανούδη Δέσποινα

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Γκαϊφύλλιας Κώστας

Κοινωνικός Λειτουργός

Τελειόφοιτος Μ.Π.Σ

Γκίτση Άννα

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Γκιουζέπας Στέλιος

Ψυχολόγος

Ψ.Ν.Θ - ΠΕΘΕΑ «Αργώ»

Γκότση Γιώτα

Ψυχολόγος

ΚΕΘΕΑ

Γκουγκουσκίδης Σταύρος

Ψυχολόγος

Ιδιωτική Άσκηση

Γρηγοριάδου Ειρήνη

Ψυχολόγος

Υποψήφια Διδάκτωρ Α.Π.Θ

Δαμιανίδου Δέσποινα

Ψυχολόγος

Κέντρο Πρόληψης Σείριος

Δασκαλάκης Ιωάννης

Ψυχολόγος

PRAKSIS

Δασκαλοπούλου Ελίνα

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Δάφα Μαρία

Ψυχολόγος

ΚΕΔΔΥ Καστοριάς

Δεσαλέρμος Γεράσιμος

Ψυχολόγος

Κ.Ε.Π Ελληνικού

Δημητριάδου Βαλεντίνα

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Δημητριάδου Κική

Ψυχολόγος

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων

Ελευθεριάδου Βαρβάρα

Ψυχολόγος

ΚΔΑΠ - ΜΕΑ Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης

Ευθυμιάδης Σταύρος

Ψυχολόγος

ΚΕΘΕΑ

Ευθυμίου Γιώργος

Ψυχολόγος

Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «Έδρα»

Ζαχαριά Ελένη

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Ζιακίδου Λία

Κοινωνική Λειτουργός

PRAKSIS

Ζουγκός Μανώλης

Ψυχολόγος

PRAKSIS

Ζυγάκη Ασπασία

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Igic Tanja

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Καζιάνη Αμαλία

Ψυχολόγος - Εκπαιδευτικός

Υ.ΠΑΙ.Θ

Καλτσίδου Γεωργία

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Καλτσογιάννη Αλεξάνδρα

Ψυχολόγος

Ιδιωτική Άσκηση

Καμπάς Ανδρέας

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτος Μ.Π.Σ

Καραγκιοζίδου Μαρία

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Καραμπίλια Ισμήνη

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Καραμφύλλη Ιφιγένεια

Ψυχολόγος

ΚΔΑΠ - ΜΕΑ Καλαμαριάς

Καρύδη Αγγελική

Ψυχολόγος

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Κασσέρη Ζαχαρούλα

Κοινωνική λειτουργός, Δρ. Κοινωνικής Εργασίας

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Καφαντάρη Μαρία

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Κεφαλίδου Άρτεμις

Εκπαιδευτικός ΠΕ 70

Υ.ΠΑΙ.Θ.

Κιαγιά Μαρία

Ψυχολόγος

ΚΕΘΕΑ

Κολούδα Σοφία

Κοινωνιολόγος

ΚΕΘΕΑ

Κυριάκου Ασκληπιάδα

Εκπαιδευτικός

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Αργολίδος

Λαγιώτη Ιουλία

Ψυχολόγος

ΟΚΑΝΑ

Λαϊνάς Σωτήρης

Ψυχολόγος, Δρ. Ψυχολογίας

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ματζουράνη Μαρία

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Ματσίκα Δέσποινα

Ψυχολόγος

ΕΕΕΕΚ Άγιου Δημητρίου Αττικής

Μακρογιάννη Χριστίνα

Ψυχολόγος

Κέντρο Πρόληψης «Δίκτυο Άλφα»

Μαυρομιχάλης Αναστάσης

Ψυχολόγος

Κέντρο Πρόληψης «Ελπίδα»

Μελετίδου Λουκία

Ψυχολόγος

Κέντρο Πρόληψης «Ελπίδα»

Μεταλληνού Μαριάνθη

Γιατρός Ομοιοπαθητικής / Ψυχοθεραπεύτρια

Αυτοαπασχολούμενη

Μιγκιάνη Μαρία

Ψυχολόγος

Υποψήφια Διδάκτωρ Α.Π.Θ

Μιμίκος Στέλιος

Ψυχολόγος

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης

Μούρνου Στέλλα

Ψυχολόγος

Θ.Χ.Π.Θ. «Άγιος Παντελεήμονας»

Μπλέτσα Κατερίνα

Ψυχολόγος

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης

Μπολέτση Αγγέλα

Ψυχολόγος

ΟΚΑΝΑ

Μυλωνάκη Καλλιόπη

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Νικολάου Αναστασία

Ψυχολόγος

Ψ.Ν.Α - 18 Άνω

Νικόπουλος Αποστόλης

Κοινωνικός Λειτουργός

ΕΕΕΕΚ Κατερίνης

Ντόβρος Ιωάννης

Γυμναστής

Ιδιωτική Άσκηση

Ντότση Αγγελική

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Ξανθόπουλος Χρήστος

Φαρμακοποιός

Αυτοαπασχολούμενος

Παναγιωτοπούλου Μελίνα

Ψυχολόγος

Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών, Δήμος Κω

Πανταζή Στέλλα

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Παντελέρη Ευεποίνα

Ψυχολόγος

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έργο «Εκπαίδευση Αλλοδαπών & Παλιννοστούντων Μαθητών»

Παππά Άννα

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Παπαπέτρου Χάρης

Ψυχολόγος

Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες βόρειας Ελλάδας «Η Λάμψη»

Παρασχούδη Μαρία

Κοινωνικός Επιστήμονας

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Παρισάκη Κατερίνα

Ψυχολόγος

ΟΚΑΝΑ

Πέσσιου Κωνσταντίνα

Ψυχολόγος

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θήρας

Πετσάνης Χρήστος

Ιατρός - Σχολικός Σύμβουλος

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Θεσσαλονίκης

Πετρίδου Ηρώ

Κοινωνική Λειτουργός

ΚΕΘΕΑ

Πετροπούλου Μαρίνα

Ψυχολόγος

ΟΚΑΝΑ

Πούλιου Νατάσα

Ψυχολόγος

Association Kaloumba - Jeux du Monde

Πρεμίδης Γιώργος

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτος Μ.Π.Σ

Ραφτόπουλος Αντώνης

Ψυχολόγος

ΚΕΘΕΑ

Ρούσογλου Νεκταρία

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Σδούκου Μαρκέτα

Ψυχολόγος

Ιδιωτική Άσκηση

Σιαμιλή Έλενα

Ψυχολόγος

ΟΚΑΝΑ

Σιδεράς Δημήτρης

Ψυχολόγος

ΚΕΔΔΥ Καλύμνου

Σιζοπούλου Δώρα

Ψυχολόγος

ΚΕΘΕΑ

Σίμα Δάφνη

Κοινωνιολόγος

Πα.Γ.Ν Ιωαννίνων

Σηφάκη Μυρτώ

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Σμυρνάκη Μαρία

Ψυχολόγος

ΚΕΘΕΑ

Σουμαρά Γεωργία

Σχολική Σύμβουλος

Υ.ΠΑΙ.Θ

Σπανοπούλου Σεμίνα

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Σπανού Ελένη

Κοινωνικός Επιστήμονας

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Σταμάτη Παναγιώτα

Αρχαιολόγος

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έργο «Εκπαίδευση Αλλοδαπών & Παλιννοστούντων Μαθητών», Υποψήφια Διδάκτωρ Α.Π.Θ

Σταματιάδου Κλεοπάτρα

Ψυχολόγος

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης

Σταυροπούλου Ιωάννα

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Στεφανάκης Γιώργος

Τεχνικός

Ψ.Ν.Θ

Συμεωνίδου ιφιγένεια

Ψυχολόγος

Ψ.Ν.Θ - Κοι.Σ.Π.Ε Δυτικής Θεσσαλονίκης

Συνάθη Γεωργία

Κοινωνική Λειτουργός

Ορφανοτροφείο Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα»

Τερζοπούλου Γαβριέλα

Ψυχολόγος

Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα»

Τζουμακίδου Σωτηρία

Ψυχολόγος

ΚΕΘΕΑ

Τσαντήλα Φαίη

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

Τσελεπή Μαρία

Ψυχολόγος

Ψ.Ν.Α - 18 Άνω

Τσούνης Ανδρέας

Ψυχολόγος

Κέντρο Πρόληψης «Σείριος»

Φιλίππου Εύα

Ψυχολόγος

Απόφοιτη Μ.Π.Σ

Φλωρά Κατερίνα

Ψυχολόγος, Δρ. Ψυχολογίας

Συμβασιούχος διδάσκουσα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Φλώρου Μαρία

Ψυχολόγος

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έργο «Εκπαίδευση Αλλοδαπών & Παλιννοστούντων Μαθητών»

Φουλούλη Στέλλα

Ψυχολόγος

ΚΕΘΕΑ

Φραγκιαδάκης Κώστας

Ψυχολόγος

ΟΚΑΝΑ

Φραγκούλια Νεστωρία

Ψυχολόγος

ΟΚΑΝΑ

Φτάκα Μαρία

Ψυχολόγος

Κέντρο Πρόληψης «Δίοδος»

Χαλεπούδης Εμμανουήλ

Ψυχολόγος

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης

Χατζηαγοράκη Αλεξάνδρα

Ιατρός

Κέντρο Υγείας Αλμυρού

Χατζηθεοδώρου Ξανθίππη

Ψυχολόγος

Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

Χουλιάρας Ηλίας

Ψυχολόγος

Τελειόφοιτος Μ.Π.Σ

Ψυχογιού Σοφία

Κοινωνιολόγος

Τελειόφοιτη Μ.Π.Σ

 



[1] Το τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. ήταν πρωτοπόρο σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο, καθώς από το 1997 διδάσκονταν σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα εξαρτήσεων, πολύ πριν (αρχές της δεκαετίας του 2000) το υπουργείο Παιδείας προτρέψει τα τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ κοινωνικών, ανθρωπιστικών και παιδαγωγικών επιστημών και επιστημών υγείας να εισαγάγουν κύκλους μαθημάτων εξαρτήσεων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

[2] Η αναφορά στο Σ.Ε.Β δε σημαίνει ότι υιοθετούμε στο ελάχιστο τις προτάσεις του. Αντίθετα, οραματιζόμαστε και δρούμε για μια ανθρωπιστική εκπαίδευση και για μια κοινωνία δικαίου, μακριά από τις ανάγκες της αγοράς. Παρόλα αυτά ακόμη και με τα νεοφιλελεύθερα κριτήρια που επικρατούν σήμερα όσον αφορά στην αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η σύνδεση τους με την αγορά εργασίας είναι το πρωτεύον. Ούτε λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο μπορεί η απόφαση για αναστολή να γίνει κατανοητή, αφού η απρόσκοπτη συνέχιση του εν λόγω μεταπτυχιακού μόνο προστιθέμενο όφελος έχει για το τμήμα Ψυχολογίας.

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Διεύθυνση Γραμματείας: E.K.A, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48Β. Τηλ.: 2265023590, 2102409015, 2273023443.

Φαξ: 2265072441, 2273023441. Κινητά: 6945833231, 6936828341, 6978741064. Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

«Ψήφιση Νέου Νόμου Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών με Ολίγον Πογκρόμ στους Εξαρτημένους»



Την περασμένη Τετάρτη, την ίδια ώρα που συζητιόταν το Σ/Ν «Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών» στην Βουλή, η αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας εξαπέλυε πογκρόμ εναντίον εξαρτημένων χρηστών ουσιών, στο Κέντρο της Αθήνας. Γέμιζε η Βουλή από ανέξοδους πανηγυρισμούς περί «φιλελευθεροποίησης» και «συνθέσεων», κι από πατερναλιστικές διαβεβαιώσεις πως οι εξαρτημένοι από δω και μπρος δεν θα αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες. Και μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα, εκεί όπου η πραγματικότητα μιλά την σκληρή γλώσσα της κοινωνικής εξαθλίωσης, οι «ευεργετούμενοι» του νέου νόμου συγκεντρώνονταν παρά την θέλησή τους απ’ την αστυνομία και μεταφέρονταν στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας.


Δεν θα μπορούσε, αλήθεια, να βρεθεί πιο γλαφυρή ερμηνεία του νέου νόμου, απ’ αυτήν που η ίδια η τρικομματική κυβέρνηση έδωσε την Τετάρτη. «Νύχτες κρυστάλλων με δημοκρατικά πυροτεχνήματα» – να το νέο γενικό δόγμα, σ’ όλο το μεγαλείο της υποκρισίας του στην περίπτωση της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Αντί η Πολιτεία να δημιουργήσει πραγματικά ένα Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο στην Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων με επάλληλο συντονισμό μέχρι το πεδίο των παρεμβάσεων, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τους εξαρτημένους και με τον νέο νόμο, για να «χαϊδέψει» κατεστημένα μικροσυμφέροντα στις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, οξύνοντας τους μυωπικούς ανταγωνισμούς τους γύρω απ’ την μοιρασιά της συρρικνωμένης πίττας, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει προσκλητήριο σε δήθεν «εθελοντικές» και «φιλάνθρωπες» ΜΚΟ (που δρουν ως lobby για «αρπαχτές») να δώσουν έναν ακόμα πιο «ευέλικτο» τόνο στο αλληλοφάγωμα και περιστέλλει περαιτέρω τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. 


Ως Δ.Σ. του Σωματείου των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης καλούμε όλους τους συναδέλφους  στον Τομέα της Υγείας να μην βάλουμε πλάτη στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού, που περνά και από την βίαιη εκκένωση του Κέντρου της Αθήνας για να δοθεί κοψοχρονιά στους «επενδυτές», απ’ την μετατροπή των δημόσιων δομών υγείας σε χωματερές ψυχών και των εργαζομένων τους σε αυτάρεσκους ανθρωποφύλακες. Να σηκώσουμε το μπόι μας και να κοιτάξουμε πάνω απ’ τις μικροανάγκες μας, λέγοντας «όχι» στο υποκριτικό σύστημα που παίζει μ’ αυτές, για να μας μετατρέψει σε μορφωμένα κτήνη. Να τινάξουμε το καπίστρι του φόβου, για να αντισταθούμε στην απάνθρωπη μεταχείριση των πληθυσμών που χρίζουν βοήθειας και τους οποίους έχουμε καθήκον -αυτούς και μόνο αυτούς- να υπηρετούμε.


Το Δ.Σ. του Σωματείου

Η επιχείρηση  «ΘΕΤΙΣ» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αστυνομία για την «περισυλλογή» και μεταφορά εξαρτημένων στην Αμυγδαλέζα  για καταγραφή και ιατρικές εξετάσεις, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, βρίσκει τους φορείς απεξάρτησης κατηγορηματικά αντίθετους και μεγαλώνει την ανησυχία τους για το μέλλον της κοινωνικής φροντίδας στη χώρα μας. Άλλη μια φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων γίνονται  κουρελόχαρτο στην Ελλάδα της κρίσης.

Μετά τον Ξένιο Δία, τη διαπόμπευση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και τις επιχειρήσεις- σκούπα,  το περιστατικό αυτό γίνεται ακόμα ένας μελανός κρίκος στο φαύλο κύκλο που βαθαίνει την κοινωνική αδικία και την κοινωνική κρίση. Ενέργειες όπως αυτή, που υιοθετούνται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, το σύνταγμα και το νόμο και οδηγούν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο.

Την ώρα που η κρίση επιδεινώνει την κατάσταση των  χρηστών μέρα με τη μέρα και οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στη χρήση και το περιθώριο, περιμένει κανείς η Πολιτεία να ανταποκριθεί με μέτρα πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας και επανένταξης. Αντίθετα, αυτού του είδους η τιμωρητική πολιτική, που στιγματίζει, διαπομπεύει και σπρώχνει πιο βαθιά στο περιθώριο, δεν έχει θέση σε ένα κράτος δικαίου, κάνει βαθύτερα τα ρήγματα της ελληνικής κοινωνίας και μεγαλώνει τα προβλήματά της.

Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα ΑΡΓΩ
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης, Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ

Πηγή: ΚΕΘΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18ΑΝΩ

 

21/01/2013

Αντιμέτωπο με τη θύελλα της μαζικής αντίθεσης της κοινωνίας στη δίωξη του 18 άνω, της Κ. Μάτσα και του Στ. Κεβόπουλου επειδή δεν παραβίασαν το ιατρικό απόρρητο και δεν κατέδωσαν στα «αρμόδια όργανα» θεραπευόμενους, το Δ.Σ του Ψ.Ν.Α στη συνεδρίαση του σήμερα 21/01/2013 αποφάσισε ομόφωνα, ότι δεν επιβάλει καμία πειθαρχική δίωξη και αναλαμβάνει την ευθύνη για τα διοικητικά κενά που υπάρχουν.

Η συλλογή χιλιάδων υπογραφών συμπαράστασης στο 18 Άνω και τους διωκόμενους θεραπευτές, αλλά και η μαζική συγκέντρωση κατά την διάρκεια της συνεδρίασης θεραπευτών, θεραπευόμενων, εκπροσώπων φορέων απεξάρτησης και ψυχικής υγείας, εργαζομένων στο Ψ.ΝΑ συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, οικογενειών εξαρτημένων και πλήθους κόσμου - πάνω από 200 άτομα- μπροστά στα γραφεία της Διοίκησης του Ψ.Ν.Α, υποχρέωσαν το Δ.Σ σε αναδίπλωση.

Ο κίνδυνος όμως για το 18 άνω και τους διωκόμενους θεραπευτές Κ. Μάτσα και Στ. Κεβόπουλο παραμένει, αφού το δεύτερο μέρος της απόφασης που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με αρνητική ψήφο από τους εκπρόσωπους γιατρών και εργαζομένων εξακολουθεί να υποστηρίζει την κατηγορία της κακής άσκησης Ιατρικής (mal practice) και να ζητά από το υπουργείο Υγείας τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες.

Ως 18 άνω, θεραπευτές, θεραπευόμενοι, οικογένειες, φίλοι και υποστηρικτές του επιστημονικού και κοινωνικού έργου του 18Ανω χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, αυτό το εξαιρετικά ελπιδοφόρο μήνυμα για ολόκληρη την κοινωνία και καλούμε σε επαγρύπνηση.

Δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ιστορική ευθύνη που μας αναλογεί για την υπεράσπιση του κεκτημένου του 18Ανω, της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης και των στεγνών προγραμμάτων που υλοποιεί.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

Η κατηγορία για κακή άσκηση της Ιατρικής (malpractice) πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και οι αρμόδιοι, να διασφαλίσουν ως οφείλουν, τους όρους να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να αναπτυχθεί παραπέρα το θεραπευτικό και κοινωνικό έργο του 18Ανω και κάθε άλλης δημόσιας μονάδας απεξάρτησης.

Σας καλούμε να συσπειρωθείτε μαζί μας στο κοινό αγώνα και να γίνετε μέλη του Σωματείου Yποστήριξης του Eπιστημονικού και Kοινωνικού Eργου του 18Ανω. (Για πληροφορίες για το Σωματείο Υποστήριξης μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Μπερτάνη Ερμιόνη, τηλ. επικοικ. 210-3246854)

O ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 18 ΑΝΩ

Πηγή: tvxs http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/katerina-matsa-den-tha-toys-perasei

 

"H Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για τις επιθέσεις -όσο και πρωτοκολλημένες… καταδικαστικές αποφάσεις- που δέχεται το θεραπευτικό κέντρο απεξάρτησης του ΨΝΑ, αλλά και η ίδια προσωπικά καθώς και ο επιστημονικά υπεύθυνος της κοινωνικής επανένταξης ψυχολόγος Σταύρος Κεβόπουλος. Συγχρόνως, αναφέρεται στο κύμα συμπαράστασης των υπογραφών αλληλεγγύης, όπως και στις επόμενες δράσεις «απάντησης» του 18 ΑΝΩ στην «στοχευμένη επίθεση που δέχεται» με σκοπό την «κατάργησή του»!

 

 

 

Κρ.Π.: Ποια ήταν η απόφαση της ΕΔΕ, σχετικά με την επίθεση που δέχεται το 18ΑΝΩ, και στο πρόσωπό σας, εδώ και καιρό;


Κ.Μ.: Η απόφαση από την ΕΔΕ ήταν καταδικαστική…

Το Δ.Σ. δέχτηκε ότι πρέπει να γίνει πειθαρχική δίωξη, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα τα μέτρα γιατί δεν έχει συνεδριάσει. Ζήτησε απολογία εντός τριών ημερών από εμένα και τον υπεύθυνο της Κοινωνικής Επανένταξης, τον ψυχολόγο Σταύρο Κεβόπουλο και την δώσαμε. Τώρα θα συνεδριάσει για να πάρει τα μέτρα.

Παράλληλα, όμως, έχει πάρει απόφαση η οποία απευθύνεται στο υπουργείο, για να συσταθεί επιτροπή ώστε να κρίνει αν ασκούμε «κακή ιατρική», ώστε να πάρει τα μέτρα μετά από την απόφασή της.

Δηλαδή, τόσο εξοργιστική απόφαση! Πιο εξοργιστική από την άλλη...

Κρ.Π.: Πώς λέγεται αυτός που πήρε αυτήν την απόφαση;

Κ.Μ.: Χαραλαμπάκης Όθων.

Κρ.Π.: Τί ειδικότητας είναι;

Κ.Μ.: Επικοινωνιολόγος. Και είναι ο Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ).

Κρ.Π.: Και πώς "μεταφράζεται" αυτή η καταδικαστική απόφαση πρακτικά;

Κ.Μ.: Πρακτικά δεν ξέρω, αλλά το θέμα είναι να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με το 18 ΑΝΩ και να επιχειρούν να το κλείσουν. Διότι, όταν παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, πέρα από το ότι απαξιώνονται οι θεραπευόμενοι και οι θεραπευτές, πέρα από το ότι ζητούν από εμάς να καταδίνουμε παιδιά, παραβιάζοντας το ιατρικό απόρρητο, κάτι που αν συμβεί κανένας τοξικομανής δεν θα τολμάει να ενταχτεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης, στεγνό.

Και πέρα από τα παραπάνω, θέλουν να επιβάλλουν φόβο και τρόμο στους εργαζόμενους, για να μην κάνουν, όσες υπερβάσεις κάνει το 18ΑΝΩ επί δεκαετίες, για να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους.

Αντίθετα, θέλουν να το μετατρέψουν σε έναν χώρο δημοσίων υπαλλήλων που θα φοβούνται και τη σκιά τους, γιατί θα τιμωρηθούν!

Αλλά, το αντικείμενο της εξάρτησης είναι πολύ δύσκολο, αφού κάθε τοξικομανής είναι ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Εάν, εμείς, λοιπόν, δεν είμαστε έτοιμοι για όλα, να πάρουμε το κόστος για ότι χρειάζεται να γίνει για τον τοξικομανή, δεν μπορούμε να τον βοηθήσουμε και φυσικά, αν δεν μας εμπιστεύεται δεν θα ζητήσει βοήθεια από εμάς. Ή θα πεθάνει στο δρόμο, ή θα πάει στα υποκατάστατα!

Κρ.Π.: Η απόφαση αυτή τί σημαίνει, για εσάς;

Κ.Μ.: Πρακτικά σημαίνει, ότι θα παρθούν κάποια μέτρα τα οποία θα τα μάθουμε όταν συνεδριάσει το Δ.Σ. Αλλά, ουσιαστικά σημαίνει, πως θεωρεί ότι πραγματικά υπάρχει αδίκημα, το οποίο είναι πως εμείς συγκαλύψαμε παραβατικές πράξεις, συγκεκριμένα κλοπές, και πρέπει να τιμωρηθούμε, διότι δεν λειτουργήσαμε σωστά.

Δηλαδή, δεν καταδώσαμε τα παιδιά, δεν κάναμε αυτά που θα ήθελαν αυτοί να κάνουμε.

Κρ.Π.: Ένα τέτοιο Δ.Σ. που σας καταδικάζει... επειδή κάνατε αυτό που είχατε χρέος να κάνετε(!), δεν θα έπρεπε αν μη τι άλλο, να αποτελείται από ανθρώπους ειδικευμένους -σε έναν επαρκή βαθμό- στο αντικείμενο της θεραπείας απεξάρτησης; Εσχάτως, δεν θα έπρεπε να κατανοούν -αν μη τι άλλο- το ιατρικό απόρρητο;

Κ.Μ.: Δεν θα ‘πρεπε;

Κρ.Π.: Πώς γίνεται να εποπτεύουν και να καταδικάζουν τη δουλειά σας(που μάλιστα έχετε καταθέσει εδώ και τόσες δεκαετίες με παραγωγή πολύτιμου έργου για την κοινωνία στο αντικείμενό σας), άτομα που δεν γνωρίζουν -καν- όσα πρέπει γι’ αυτήν;

Κ.Μ.: Αυτό είναι ένα πολύ εύλογο ερώτημα, και θα ‘πρεπε να τεθεί στο υπουργείο. Γενικά, στο ΕΣΥ έχουν βάλει διοικητές που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της Υγείας. Στην Εξάρτηση, πολύ περισσότερο.

Κρ.Π.: Οι απαιτήσεις σας πάνω σε όλα αυτά ποιές είναι;

Κ.Μ.: Απαιτούμε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι, ότι δεν μπορούν να δικάζουν εμάς για τα νομοθετικά κενά του υπουργείου! Για παράδειγμα, μία από τις κατηγορίες είναι ότι εμείς δεν λειτουργήσαμε ως ψυχιατρική δομή. Ενώ η εξάρτηση, δεν είναι ψυχιατρικό νόσημα!

Παρόλα αυτά το απαιτούν από εμάς. Γιατί; Διότι δεν φτιάχτηκε ένα νομοθετικό πλαίσιο για τις εξαρτήσεις, για τη Μονάδα απεξάρτησης στο ΨΝΑ και στο ΨΝΘ. Είναι δική τους υποχρέωση.

Να ξεκινήσουν, κάποτε, να φτιάξουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις μονάδες απεξάρτησης στο ΕΣΥ. Διότι, δεν φτάνει που το 18 ΑΝΩ δημιουργήθηκε από το μηδέν με τόσο προσωπικό κόστος -του καθενός από εμάς που δουλέψαμε σ' αυτό- αλλά τώρα πρέπει όχι μόνο να απολογηθούμε αλλά και να δικαστούμε γι’ αυτό!

Κρ.Π.: Μέσα από όλα αυτά, υπάρχει φόβος να κλείσει το 18ΑΝΩ;

Κ.Μ.: Υπάρχει στοχευμένη επίθεση, με σκοπό, προφανώς την κατάργησή του, αλλά δεν θα τους περάσει!

Κρ.Π.: Και στο ΚΕΘΕΑ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, λόγω μειώσεων του προϋπολογισμού, κλπ. Τι νομίζετε ότι θέλουν, τελικά;

Κ.Μ.: Θέλουν προφανώς να δίνουν υποκατάστατα. Τίποτε άλλο.

Κρ.Π.: Δηλαδή, να είναι όλοι εξαρτημένοι, και να παίρνουν υποκατάστατα. Αυτό που συμβαίνει και γενικά στην κοινωνία, εδώ και δεκαετίες; Να ζούμε με υποκατάστατα, με καταναλωτικά προϊόντα, με την τηλεόραση, και να περιμένουμε όλοι την υποκατάστατη δόση μας… για να ζήσουμε;

Κ.Μ.: Ακριβώς.

Κρ.Π.: Οι άλλοι φορείς απεξάρτησης, πώς έχουν αντιδράσει σε αυτή την απόφαση;

Κ.Μ.: Έχουμε συμπαράσταση από όλους. Και από το ΚΕΘΕΑ και από τον ΟΚΑΝΑ, και από τη Θεσσαλονίκη, το ΨΝΘ. Από όλους τους φορείς Απεξάρτησης.

Κρ.Π.: Όταν λέτε έχετε συμπαράσταση; Με ποιόν τρόπο;

Κ.Μ.: Έχουν συνυπογράψει κείμενο συμπαράστασης, και έχουν στείλει και γραπτώς μηνύματα, ότι είναι δίπλα μας στις δράσεις που σχεδιάζουμε.

Κρ.Π.: Τι είδους δράσεις;

Κ.Μ.: Εκτός από τη συλλογή υπογραφών συμπαράστασης, που καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει, οργανώνουμε πάρα πολλές δράσεις, όπως θεατρική παράσταση, συναυλία, εκθέσεις, και πολλά άλλα, τα οποία θα ανακοινώσουμε σύντομα.-

***

Για δήλωση συμπαράστασης στο 18 ΑΝΩ, πατήστε ΕΔΩ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ψ Υ Χ Ι Α Τ Ρ Ι Κ Ο   Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ο   Α Τ Τ Ι Κ Η Σ

ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
«18 ΑΝΩ»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2012

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής είναι το μεγαλύτερο δημόσιο «στεγνό» πρόγραμμα του ΕΣΥ στην Ελλάδα.

Aπό το 1987 έως σήμερα, η μονάδα του 18 ΑΝΩ αναπτύσσεται διαρκώς σε τομείς πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης. Παρέχει θεραπευτικές υπηρεσίες χωρίς υποκατάστατα, για τοξικομανείς, γυναίκες και μητέρες τοξικομανείς, οικογένειες, εφήβους, μετανάστες, άτομα «διπλής διάγνωσης» και άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα διατροφικών διαταραχών και προβληματικής χρήσης διαδικτύου. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν αξιοποιήσει τις υπηρεσίες μας περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.
Η ανθρωποκεντρική, ψυχοκοινωνική προσέγγιση του εξαρτημένου ατόμου, με τη διαλεκτική ως κύριο μεθοδολογικό εργαλείο και τη θεραπευτική ομάδα ως συλλογικότητα, καθορίζουν τη διαμόρφωση του θεραπευτικού μας πλαισίου.
Μέσα σε αυτό λειτουργεί ένας αστερισμός ομάδων (ψυχοθεραπείας, Τέχνης θεραπείας, δραματοθεραπείας, χοροθεραπείας, κοινωνικού προβληματισμού, φωτογραφίας, δημιουργίας και πολιτισμού, αγγειοπλαστικής κ.α) διαμορφώνοντας τους όρους των αναγκαίων αλλαγών (στις ψυχολογικές λειτουργίες, τον τρόπο προσέγγισης του εαυτού και των άλλων, την συνειδητοποίηση, την κοινωνικοποίηση, την συμπεριφορά), που κάνουν δυνατή την απελευθέρωση του εξαρτημένου ατόμου σε όλα τα επίπεδα από τα δεσμά της εξάρτησης και την ισότιμη επανένταξη του στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Πρόκειται για ένα αγώνα ζωής , που έχει ανάγκη όχι μόνο τους θεραπευτές της απεξάρτησης αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Το 18 Άνω, στις δύσκολες ώρες που περνά, στη δύσκολη εποχή που ζούμε, χρειάζεται όλους εσάς στο πλευρό του. Είναι λοιπόν χαρά και τιμή μας να πάρετε μέρος στις εκδηλώσεις του 18 Άνω τον Ιούνιο, μήνα κατά των ναρκωτικών (και όχι μόνο μια μέρα, στις 26 Ιούνη).

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΑΙΟΣ-2012

Παρασκευή 25 ,Σάββατο26, Κυριακή 27/5/2012

Συμμετοχή της ομάδας κοινωνικής επανένταξης του 18 άνω στο 7ο φεστιβάλ πολιτιστικών ομάδων φοιτητικής εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΟΥΝΙΟΣ-2012

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
«Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο  Αθήνα 9,84) :
Πειραιώς 100, Γκάζι

Προβολή της ταινίας «Εγώ είμαι ένας άλλος:  από την θεραπεία (18 ΑΝΩ)στην κοινωνική ένταξη»
θα ακολουθήσει συζήτηση με ομιλητές:
Γιώργος Ζέρβας- Σκηνοθέτης,
Όλια Λαζαρίδου-Ηθοποιός,
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος – Σκηνοθέτης,
Ζωή Κωνσταντοπούλου – Νομικός,
Κατερίνα Μάτσα – Ψυχίατρος, Επιστημονικά υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ
Ώρα έναρξης: 19:30
Ελεύθερη Είσοδος

 

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012
Κεφαλληνίας 71 Αθήνα

Αναδρομική έκθεση της ομάδας φωτογραφίας του 18 άνω και παράλληλη δράση από τις ομάδες κεραμικής, κοσμήματος ,κούκλας μαριονέτας και της ομάδας τέχνης του 18 Άνω.
Ώρα έναρξης:19:00
Ελεύθερη Είσοδος

 

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012
Νέο θέατρο Χαϊδαρίου- πλησίον στρατοπέδου Χαϊδαρίου

Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» του Δήμου Καλλιθέας , την μουσική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης 18 ΆΝΩ και τους kinky swingers .
Θα προηγηθούν εισηγήσεις για την εξάρτηση από :
Στέλιο Κρασανάκη- Ψυχίατρο-Δραματοθεραπευτή, Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ»
Κατερίνα Μάτσα -  Ψυχίατρο, Επιστημονικά υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ
Ώρα έναρξης:20:30
Ελεύθερη Είσοδος

 

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012
Βιβλιοπωλείο ΠΑΤΑΚΗ- Ακαδημίας 85

Συνέντευξη Τύπου στην οποία η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ θα παρουσιάσει το κλινικό και κοινωνικό της έργο καθώς επίσης και το πρόγραμμα εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών 
Εισηγητές:  Κατερίνα Μάτσα -  Ψυχίατρος, Επιστημονικά υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ- Αλέκος Κυρούσης, Ψυχίατρος-Διευθυντής 2ου τομέα 18 Άνω, καθώς και Κατερίνα Σαρρημιχάλη θεραπεύτρια  από το τμήμα Έρευνας και Τεκμηρίωσης 18 ΑΝΩ.
Ώρα έναρξης: 12: 00
Ελεύθερη Είσοδος

 

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012
«Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων:  Πειραιώς 100, Γκάζι ( Σταθμός Μετρό Κεραμεικός)

Συναυλία με τους
DILEMMA
DOMENICA
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ
GAD
TRANSISTOR
ΡΟΥΣ
Χαιρετισμός :  Κατερίνα Μάτσα -  Ψυχίατρος, Επιστημονικά υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ .
Ώρα έναρξης: 20: 00
Ελεύθερη Είσοδος

 

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012
Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας, Πατριάρχου Ιωακείμ 4

Προβολή της ταινίας «Εγώ είμαι ένας άλλος:  από την θεραπεία (18 ΑΝΩ)στην κοινωνική ένταξη»
Συζήτηση με ομιλητές:
Γιώργος Ζέρβας- Σκηνοθέτης,
Κατερίνα Μάτσα- Ψυχίατρος, Επιστημονικά υπεύθυνη 18 ΑΝΩ,&
Γιάννης Κολμανιώτης – Αντιδήμαρχος Κοινωνικών υπηρεσιών Δήμου Νέας Ιωνίας
Ώρα έναρξης:21:00
Ελεύθερη Είσοδος

 

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Β. Γεωργίου Β΄17-19 & Ρηγίλλης -Αθήνα

Προβολή  VIDEO ART .Από το φωτογραφικό εργαστήριο της κοινωνικής επανένταξης του 18 ΑΝΩ
Χαιρετισμός εκ μέρους του 18 ΑΝΩ:  Κατερίνα Μάτσα -  Ψυχίατρος, Επιστημονικά υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ .
Ώρα έναρξης: 20:00
Ελεύθερη Είσοδος

 

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012
Θέατρο Ροές – Ιάκχου 16, Γκάζι ( Σταθμός Μετρό Κεραμεικός)

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ     Η θεατρική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης του 18 άνω στο έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σε διασκευή της Θεατρικής 0μάδας του 18 ΆΝΩ.
Χαιρετισμός :  Κατερίνα Μάτσα -  Ψυχίατρος, Επιστημονικά υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ .
Ώρα έναρξης: 21:00
Ελεύθερη Είσοδος

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012
Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων- Βίλλα Δρακόπουλου

Προβολή της ταινίας «Εγώ είμαι ένας άλλος:  από την θεραπεία (18 ΑΝΩ)στην κοινωνική ένταξη»
Συζήτηση με ομιλητές:
Γιώργος Ζέρβας- Σκηνοθέτης &
Αλέκος Κυρούσης, Ψυχίατρος-Διευθυντής 2ου τομέα 18 Άνω
Ώρα έναρξης:21:00
Ελεύθερη Είσοδος

 

Τρίτη  26 Ιουνίου 2012
Πλατεία Κύπρου Καλλιθέας

Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» του Δήμου Καλλιθέας. Παίζουν: Ο Σταμάτης Κραουνάκης με την ορχήστρα του , η μουσική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης 18 ΆΝΩ ,και  οι kinky swingers.

Ώρα έναρξης: 21:00
Ελεύθερη Είσοδος

Τεταρτη 27 Ιουνίου 2012
Κέντρο ημέρας του Κέντρου Ζωής
Διοχάρους 9 Ιλλίσια (Πλησίον HILTON)

Μουσική βραδιά από την μουσική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης 18 ΆΝΩ
Στο Κέντρο ημέρας του κέντρου Ζωής

Ώρα έναρξης: 19:30

Δευτέρα  2 Ιουλίου 2012
Υπαίθριο Δημοτικό θέατρο Ζωγράφου
Αγίου Γεωργίου 17

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ     Η θεατρική ομάδα της κοινωνικής επανένταξης του 18 άνω στο έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σε διασκευή της Θεατρικής 0μάδας του 18 ΆΝΩ.
Χαιρετισμος :  Κώστας Καλλίρης :Δήμαρχος Ζωγράφου                    Παναγιώτης Τριανταφύλλου : Πρόεδρος εργαζομένων κέντρων πρόληψης.
Ομιλητής:
Στέργιος Σαππάς: Πρόεδρος κέντρου πρόληψης Δήμου Ζωγράφου

Ώρα έναρξης: 20:00
Ελεύθερη Είσοδος

 

 

 

Χορηγοί επικοινωνίας


undefined

 

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4200