ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ

ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΠΟΙ ΖΩΗΣ -ΤΟΠΟΙ ΙΔΕΩΝ

ΤΡΙΤΗ 22/11/2011

ΣΤΙΣ 00:30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

ΣΤΗΝ ΕΤ3

Υπευθυνος Ντοκιμαντερ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ αν. Καθ/της Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

Το μάθημα Κοινωνικός Αποκλεισμός του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ διδάσκεται από ανθρώπους που υφίστανται τον Κοινωνικό Αποκλεισμό.

Δεν χρειάζεται ίσως να ειπωθεί  ότι η αναφορά στον Λόγο των Αποκλεισμένων σχετίζεται με την απουσία αυτού του Λόγου από τον χώρο όπου πραγματοποιούνται οι διαλέξεις των αποκλεισμένων, δηλαδή το Πανεπιστήμιο. Το χώρο όπου επικρατεί ο επιστημονικός Μονόλογος, δηλαδή ο Λόγος των Ειδικών, ο οποίος εδώ και αιώνες αναπαράγεται μονοδιάστατα σε πολλούς κλάδους, ιδιαίτερα δε στους κλάδους της Υγείας, της Ψυχολογίας, της Ψυχιατρικής, της Κοινωνιολογίας και γενικότερα των Κοινωνικών Επιστημών. Η σύνδεση  μιας άλλης επιστημονικής προσέγγισης με την πράξη και η σύνδεση του πανεπιστημίου με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας οδηγούν στην δημιουργία  νέων τόπων συνάντησης και κοινών  δράσεων.

Μέσα από αυτήν την νέα εμπειρία αναδεικνύεται η  κοινωνική χρησιμότητα του Πανεπιστημίου και  ακυρώνεται η αγοραία αντίληψη γι΄αυτό.

Δύο ολοκληρωτικοί τόποι αποκλεισμού, τα ψυχιατρεία και οι φυλακές αποδομούνται από τους ίδιους τους  επιζώντες της Ψυχιατρικής και τους φυλακισμένους. Οι ίδιοι θέτουν στην κρίση των φοιτητών τις  κυρίαρχες θεωρίες και πρακτικές  της Ψυχιατρικής  και της Σωφρονιστικής και τα απάνθρωπα αποτυπώματα που αφήνουν στα Σώματα και στις Ψυχές των πολιτών που εγκλείονται σε φυλακές ή Ψυχιατρεία Οι δε  πολίτες με αναπηρία  και οι πολίτες  με ειδικές ανάγκες αποκαλύπτουν στην  ταινία την κρατική αδιαφορία και τις εφαρμοζόμενες  πολιτικές. Η ζωντάνια και το πάθος με το οποίο αγωνίζονται για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα συνθλίβουν την εικόνα που διαχρονικά κατασκευάζεται για πολίτες δεύτερης κατηγορίες που δεν μπορούν να έχουν Λόγο και Δικαιώματα

Το ντοκιμαντέρ κατεγραψε επι 10 μηνες τους νεους τόπους συναντησης και κοινων δράσεων.

Συμμετεχουν

ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, ελληνες και γερμανοι

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ τμηματος Ψυχολογιας Α.Π.Θ.

ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ (ανδρες και γυναίκες) ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΙΑΒΑΤΩΝ

ΤΟ ΚΕΛΙ ομάδα στήριξης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων

ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΝΑΚΗΣ – ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΠΦΑΙΛ – ΧΑΡΗΣ ΠΑΛΛΑΣ

ΗΧΟΣ: ΦΡΑΝΚ ΚΟΡΑΤΣΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ :ΗΛΙΑΝΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΤ3


Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4050