​ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ

Το σωματείο εργαζομένων του Δρομοκαϊτείου καταγγέλλει τις ακραίες συνθήκες εκμετάλλευσης που επικρατούν στις εταιρείες υπηρεσιών καθαριότητας και εστίασης που λυμαίνονται ζεστό κρατικό χρήμα και εκβιάζουν εργαζόμενους στα νοσοκομεία . Το Δρομοκαίτειο δεν αποτελεί εξαίρεση. Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εκβιασμοί, υφαρπαγές υπογραφών εργαζομένων για χρήματα που δεν λαμβάνουν, απειλές , τρομοκρατία. Στο Δρομοκαϊτειο,η εταιρεία «Παπαχριστόπουλος και ΣΙΑ ΟΕ» αφήνει για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους και η εταιρεία JCB, με σωρεία καταγγελιών εις βάρος της, συνεχίζει ,παρά τις καταγγελίες του σωματείου, να εκφοβίζει εργαζόμενους, ανενόχλητη, επικαλούμενη «πλάτες» και πατώντας πάνω σε σώματα.
Οι εργαζόμενοι των συνεργείων υπηρεσιών καθαριότητας και εστίασης καλύπτουν ζωτικής σημασίας ανάγκες του νοσοκομείου . Δουλεύουμε κάθε μέρα μαζί σε πολύ δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες και έχουν γίνει ένα με τις θεραπευτικές ομάδες . Παρόλα αυτά υπάρχει «εργασιακή άβυσσος» , ακριβώς δίπλα μας , που μας «χωρίζει» . Αυτοί οι εργαζόμενοι με το πέρας του δύσκολου ωραρίου τους , μένουν απλήρωτοι για μήνες, εξαναγκάζονται να εργαστούν αλλού χωρίς αυτό να φαίνεται πουθενά στις πληρωμές τους, υπογράφουν ότι εισπράττουν 700 ευρώ το μήνα ενώ παίρνουν μόνο 400, απολύονται και επαναπροσλαμβάνονται χωρίς να το ξέρουν, εμφανίζονται με λιγότερες μέρες εργασίας, τους «πετάνε στα μούτρα» 50 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων αντί για 500 , αρρωσταίνουν και δεν πληρώνονται, υπογράφουν σε λευκά χαρτιά της εταιρείας υπό το καθεστώς φόβου. Προσβάλλονται όχι μόνο τα δικαιώματα τους αλλά και η αξιοπρέπεια τους με απειλές και ταπεινωτικές πρακτικές των απεσταλμένων της εταιρείας. 
Αυτή είναι η «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων και Επιχειρήσεων εντός της Οικονομικής Κρίσης» για την οποία παίρνει και επιδοτήσεις (!!!) από ομώνυμο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ η εταρεία JCB και το διαφημίζει . Η «εργασιακή άβυσσος» που μας «χωρίζει» όχι μόνο είναι τόσο κοντά αλλά και επιδοτείται!
Αν δεν αντισταθούμε μαζί αυτό θα είναι το μέλλον όλων μας. Το παράδειγμα των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και της Ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων υπηρεσιών είναι εύγλωττο για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν . Ένα κράτος που θα υπάρχει μόνο για τα συμφέροντα των εργολάβων και για να τους στρώνει δρόμο για τα οργανωμένα σκλαβοπάζαρα τους . Ένα κράτος που θα τρομοκρατεί και θα τραμπουκίζει εργαζόμενους χέρι χέρι με τους εργολάβους.
Για εμάς η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους μας των Ιδιωτικών συνεργείων αλλά και των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών είναι μονόδρομος. Μαζί στη δουλειά, μαζί θα αντισταθούμε στις απειλές, τους εκβιασμούς και τις απολύσεις , μαζί στο δρόμο.
Για να ενωθούμε σε ένα κοινό αγώνα που μας αφορά όλους.
Για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στις Δημόσιες υπηρεσίες και στο χώρο της Υγείας .
Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους ,  ένταξη των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων στο Δημόσιο με κανονικές προσλήψεις


Για να μην «καθαρίζουν για εμάς
» αλλά για να «καθαρίζουμε» μαζί.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΨΝΑ

12/5/2014


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ


Σχετικώς με τα στοιχεία που μας ζητήσατε προκειμένου να βαθμολογήσετε τα έντυπα αξιολόγησής μας (στοιχεία που προφανώς δεν επινοήσατε εσείς, αλλά προκύπτουν από διάφορες διατάξεις), έχω να σας παρατηρήσω τα εξής:

Πρώτον, και οι τρεις κατηγορίες στοιχείων που ζητάτε, μπορούν να βρεθούν από τα αρχεία του νοσοκομείου (Γραφείο Κινήσεως τα δυο πρώτα, εργαστήρια ως προς το τρίτο). Καταλαβαίνετε ότι, καθώς έχουμε μείνει μόνο δυο ειδικευμένοι γιατροί στο τμήμα, δεν μας μένει χρόνος ούτε τους ασθενείς μας να φροντίσουμε όπως θεωρούμε ότι πρέπει - πόσο μάλλον να αφιερώσουμε χρόνο να μαζεύουμε και τέτοιου είδους ποσοτικά στοιχεία.

Επειτα, η έννοια της «θεραπευτικής ευθύνης» πρέπει να διευκρινιστεί σε τι αναφέρεται : σε αυτούς των οποίων έχει άμεσα την θεραπευτική τους ευθύνη ο Συντονιστής Διευθυντής, ή και σ΄ αυτούς των οποίων θεραπευτές είναι οι άλλοι (ος) ειδικευμένοι (ος) γιατροί (ος) του τμήματος; Εν προκειμένω, καταλαβαίνετε ότι, στην δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει, πρωτίστως, να αξιολογηθεί τι σημαίνει η έννοια «θεραπευτική ευθύνη» και πώς ο Συντονιστής Διευθυντής μπορεί να την ασκήσει έχοντας μόλις έναν ειδικευμένο συνεργάτη - όταν και αυτός και ο συνεργάτης μετά βίας προλαβαίνουν να πράξουν τα θεραπευτικώς δέοντα για τον μεγάλο αριθμό των ασθενών που ο καθένας έχει υπό την άμεση θεραπευτική του ευθύνη. Επομένως, ενδιαφερόμαστε για την απλή αναγραφή αριθμών, ή επί της ουσίας; Τέλος, ως προς το 9ο ΨΤ, υπάρχει και το ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων και η διασυνδεδεμένη λειτουργία ΚΨΥ-9ου ΨΤΕ. Επομένως, η έννοια της «θεραπευτικής ευθύνης» απλώνεται πολύ. Και πάλι, ενδιαφερόμαστε, απλώς, για «νούμερα» ασθενών που νοσηλεύονται «εντός» και φροντίζονται «εκτός», ή κυριολεκτούμε όταν αναφερόμαστε στην έννοια «θεραπευτική ευθύνη»;

Ως προς τον συνολικό αριθμό των ημερών νοσηλείας και τον «μέσο όρο νοσηλείας»: γνωρίζετε ότι, από τη μια, υπάρχει η δυνατότητα να έχεις το τμήμα «άδειο», κάνοντας «γρήγορα» εξιτήρια και να νοιάζεσαι πολύ λίγο για την ουσιαστική επανένταξη, στήριξη και θεραπευτική συνέχεια, ενώ, από την άλλη, υπάρχουν οι πρακτικές της μακρόχρονης ιδρυματικής παραμονής ελλείψει (κουλτούρας και πρακτικών συγκρότησης) εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου. Δυο διαμετρικά αντίθετες, φαινομενικά, αλλά ταυτόσημες, στην ουσία τους, πρακτικές. Αν μείνουμε στο επίπεδο των αριθμών («μέσος όρος» κλπ) τότε χάνουμε την ουσία: τον συγκεκριμένο κάθε φορά ασθενή και την ολότητα των δικών του, ιδιαίτερων αναγκών. Το ερώτημα για την διάρκεια παραμονής, σε συνάρτηση με τα ανωτέρω, πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα: να εξετάζεται, δηλαδή, το είδος των αναγκών του συγκεκριμένου κάθε φορά ασθενή που αντιμετωπίστηκε με αυτό ή τον άλλο τρόπο. Μόνο έτσι μπορούν να βγουν συμπεράσματα, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν στην Ελλάδα, τόσο ως προς τους εγκαθιδρυμένους τρόπους άσκησης της νοσοκομειακής ψυχιατρικής (εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και του πολύ βασικού γεγονότος ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα τομεοποιημένο, διασυνδεδεμένο και ολοκληρωμένο δίκτυο κοινοτικών υπηρεσιών, εναλλακτικών στον εγκλεισμό), όσο και ως προς τις ανάγκες των ασθενών, που πολλαπλασιάζονται και γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες εν μέσω της κρίσης. Οι ασθενείς που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν κοινοτικές υπηρεσίες (άλλοτε, το συνηθέστερο, καθόλου και άλλοτε στο βαθμό που πρέπει) να τους στηρίξουν, ενώ όλο και πιο δύσκολα ανευρίσκονται γι΄ αυτούς θέσεις σε στεγαστικές δομές, γίνονται όλο και περισσότεροι. Σημασία δεν έχει, απλώς, το εξιτήριο καθεαυτό (απλώς ν΄ αδειάζει το κρεβάτι, σε μια νεοφιλελεύθερη λογική μηδενικού κόστους), αλλά το, κατά το δυνατόν, ασφαλές εξιτήριο. Είναι αυτό που θα έπρεπε να θέλει και να είναι σε θέση να αξιολογεί ο όποιος αξιολογητής και όχι το πόσο γρήγορα τους διώχνουμε από το νοσοκομείο. Μπορούμε να κάνουμε μιαν αξιολόγηση επ΄ αυτού; Και να κάτσουμε να συζητήσουμε τα κριτήρια του ασφαλούς εξιτηρίου; Τι χρειάζεται να γίνει (στο σύστημα των υπηρεσιών) και να γίνεται (στην καθημερινή πρακτική) προκειμένου το εξιτήριο να είναι ασφαλές; Το ερώτημα για τον «μέσο όρο νοσηλείας», όπως τίθεται, αποτελεί, απλώς, πίεση για οικονομίες και περικοπές εις βάρος της ψυχικής υγείας, της ανάρρωσης και της ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών.

Τέλος, ως προς τις εργαστηριακές εξετάσεις, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν, όσο λιγότερες ζητήσει κανείς, τόσο πιο υψηλό βαθμό θα πάρει στη αξιολόγηση, ή αν, αντίθετα, θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα οι ιδιαίτερες διαγνωστικές/ θεραπευτικές ανάγκες του καθενός ασθενή και όχι απλώς «νούμερα». Το ζήτημα των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως και πολλά άλλα, έχει να κάνει με ζητήματα συστημικής λειτουργίας και κουλτούρας των υπηρεσιών και εκπαίδευσης των λειτουργών και δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα οριζόντων περικοπών, γιατί αυτό θα έχει (και έχει ήδη) ως συνέπεια να χαθούν ζωές.

Θ. Μεγαλοοικονόμου

Δ/ντής ψυχίατρος

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΣΥ ΨΝΑ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΨΝΘ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ/ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΚΑΙ FAST TRACK ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

 

Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι του ΨΝ Θεσσαλονίκης πληροφορούνταν ότι, σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποσταλεί προ ημερών από το Υπουργείο Υγείας, αλλά δεν είχε γνωστοποιηθεί, θα έβγαιναν σε διαθεσιμότητα/κινητικότητα 46 εργαζόμενοι, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κυρίως νοσηλευτές, αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, που είχαν προσληφθεί, μέσω των προγραμμάτων του Ψυχαργώς, για την στελέχωση των στεγαστικών δομών. Στόχος θα ήταν η, εν τέλει, μετάβασή τους σε δυο γενικά νοσοκομεία στα οποία έχει σχεδιαστεί η μεταφορά δυο κλινικών οξέων του ψυχιατρείου. Επίσης, η διαθεσιμότητα /κινητικότητα που γνωστοποιήθηκε, αφορά και 15 οδηγούς και 23 τεχνικούς, που υποτίθεται ότι θα μετακινηθούν στην Περιφέρεια απ΄ όπου θα λειτουργούσαν παρέχοντας υπηρεσίες όπου δει…

Σύμφωνα με συναδέλφους του ΨΝΘ, μια τέτοια ενέργεια, πέραν όλων των άλλων, θα ισοδυναμούσε με αποψίλωση των στεγαστικών δομών από το προσωπικό τους (δηλ. διάλυση των θεραπευτικών ομάδων που δουλεύουν με τους ενοίκους των δομών αυτών για χρόνια), προκειμένου να στελεχωθούν οι δυο υπό μεταφορά κλινικές οξέων που τώρα έχουν άλλο προσωπικό. Κανονική κατεδάφιση. Τη στιγμή, μάλιστα, που το ΨΝΘ είναι και αυτό υποστελεχωμένο και θα αδυνατούσε να αντικαταστήσει το προσωπικό των στεγαστικών δομών που θα έμπαινε σε κινητικότητα. Με αποτέλεσμα, φυσικά, την προοπτική κλεισίματος δομών, συγχωνεύσεων κοκ. Αντίστοιχα, υπήρχαν πληροφορίες για διαθεσιμότητες/κινητικότητες και από το ΓΝΘ Παπανικολάου, που είναι διασυνδεδεμένο με το ΨΝΘ.

Το βράδυ, η Ζ. Μακρή, κατά τον συνήθη της τρόπο, βγήκε να διαψεύσει αυτό που είχε σταλεί από τις υπηρεσίες της ως έγγραφο. Προηγούνται, είπε, για το fast track κλείσιμο (έτσι το είπε) το Δαφνί και το Δρομοκαίτειο - και μετά η Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Πριν λίγες μέρες είχε στείλει έγγραφο σε όλα τα ψυχιατρεία που επέσειε νομικές συνέπειες αν δεν μετακινούνταν οι χρόνιοι μέχρι 31/12 – εντός 20 ημερών και εντός εορτών!!! Η ανοησία, συνδυασμένη με την ανικανότητα και την «αβάσταχτη ελαφρότητα» του προσώπου - όλα ενταγμένα στη λειτουργία της ως εργαλείου της τρόικας για την διάλυση της ψυχικής υγείας. Και πάντα υπό την σκέπη του τηλεμαϊντανού και τηλεπωλητή, νεοφιλελεύθερου, ρατσιστή και φασίζοντος «Υπουργού Αρρώστιας» κ. Αδωνι.

Πάντως το σωματείο εργαζομένων του ΨΝΘ ετοιμάζει για αύριο γενική συνέλευση ενώ υπήρχαν σκέψεις και για κλείσιμο της εφημερίας.

Είναι σίγουρο ότι εντός των εορτών (πριν το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε στην «διάψευσή» της η Μακρή) θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα. Στο ΨΝΑ (και στο Δρομοκαίτειο) έχει διοριστεί ένα αδίστακτος Διοικητής (ομοίωμα του Αδωνι), ο ίδιος που σχεδίασε και οργάνωσε την διάλυση του ΕΟΠΥΥ, με στόχο του κλείσιμο του ΨΝΑ στην λογική της διάλυσης της δημόσιας ψυχικής υγείας. Δυσκολεύονται, ψάχνουν τρόπους, αλλά είναι αποφασισμένοι και αδίστακτοι. Μόνο η οικοδόμηση της αντίστασης των εργαζομένων, ενάντια στις όποιες «ατομικές λύσεις» (περισσότερο «ευσεβείς πόθοι» παρά «πραγματικές λύσεις»), σε κοινό μέτωπο με όλη της κοινωνία, μπορεί να βάλει φραγμό σ΄ αυτά τα σχέδια. Ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Κάθε μια από τις επόμενες μέρες μπορεί να είναι η μέρα της ανακοίνωσης των αποφάσεών τους.

11/12/2013

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΨΝΑ

 

Εργαζόμενοι ΨΝΘ: Ψεύδεται η Ζέττα Μακρή για την fast track διαθεσιμότητα στο ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης!

Πηγή: Υγεία360

Με επίσημα έγγραφα διαψεύδουν οι εργαζόμενοι του ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) τους ισχυρισμούς της υφυπουργού Υγείας Ζέττα Μακρή, σύμφωνα με τους οποίους κανένα έγγραφο για διαθεσιμότητα εργαζομεών του ΨΝΘ δεν έχει αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας προς το ίδρυμα.

 

Αναφερόμενος στις σχετικές δηλώσεις της Ζέττας μακρή στο ygeia360.gr, ο σύλλογος των εργαζομένων του ΨΝΘ αναφέρει τα εξής σε σχετική ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου:

 

"Το απόγευμα της Τετάρτης πληροφορηθήκαμε ότι η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή διέψευσε κάτι που επίσημα κρατικά έγγραφα γνωστοποίησαν το πρωί της Τετάρτης στους συναδέλφους μας. Συγκεκριμένα, η κυρία Μακρή υποστηρίζει ότι κανένα δημόσιο έγγραφο που αφορά διαθεσιμότητες, κατάργηση θέσεων και κινητικότητα δεν εστάλη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου. Αυτό που πιστοποιούν επίσημα κρατικά έγγραφα που προσκομίστηκαν από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Αρ. πρωτ: 22243 με θέμα: Συμπλήρωση
πινάκων ενόψει Β΄Φάση κινητικότητας. Και Αρ. πρωτ: 22242 με θέμα: Αποστολή στοιχείων υπηρετούντων οδηγών των Νοσοκομείων.) είναι ότι 46 συνάδελφοι από το ΨΝΘ (14 ΤΕ νοσηλευτές, 11 ΔΕ νοσηλευτές, 4 ΠΕ ψυχολόγοι, 4 ΤΕ κοινωνικοί
λειτουργοί, 3 ΤΕ εργοθεραπευτές με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ), 48 συνάδελφοι στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου καθώς και όλος ο κλάδος οδηγών τίθενται σε
διαθεσιμότητα. Αυτό που είναι προφανές είναι ότι η υφυπουργός Υγείας της ανάλγητης
κυβέρνησης προβαίνει σε ασύστολα ψεύδη εμπαίζοντας με τον χειρότερο τρόπο".

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΨΝΑ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΨΝΑ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Παρόλο που η Γενική Συνέλευση της Δευτέρας, 16/9, αποφάσισε να μην υπάρξει συμμετοχή του ΔΣ του σωματείου στις δήθεν «συζητήσεις/διαπραγματεύσεις» με το Υπουργείο για το επικρεμάμενο και προαποφασισμένο κλείσιμο του ΨΝΑ, η (μειοψηφούσα) πρόεδρος του σωματείου Μένια Λουκέρη, μαζί με δυο άλλα μέλη του ΔΣ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, λειτουργώντας τελείως αυθαίρετα και σε υπόγεια συνεννόηση με την Διοίκηση του νοσοκομείου και τους μηχανισμούς του Υπουργείου, πήγε την περασμένη Τρίτη (17/9) σε συνάντηση στην Δ/νση Ψυχικής Υγείας, όπου συζητήθηκε το «σύντομο κλείσιμο» του ΨΝΑ.
Η πρόεδρος του σωματείου, στην υποτιθέμενη τηλεγραφική «ενημέρωση» που έκανε για την συνάντηση (όπου συμμετείχε και άλλος «πρόθυμος συνεργάτης» του Υπουργείου, η ΣΥΝΟΨΥΝΟ δια του προέδρου της) λέει πως «η συνάντηση κρίθηκε αρχικά ικανοποιητική από όλες τις πλευρές».
Ακόμα και ο πιο άσχετος από τα τεκταινόμενα στο χώρο της ψυχικής υγείας δίκαια θα αναρωτηθεί: πώς είναι δυνατό να υπάρχει, ήδη από την αρχή, μια ομόφωνα «ικανοποιητική συνάντηση» με ένα Υπουργείο που έχει αποφασίσει την καταστροφική διάλυση του ΨΝΑ, τη μείωση των κλινών του και την διαθεσιμότητα/κινητικότητα σχεδόν όλου του προσωπικού του, με αβέβαιο το ποιοί θα καταλήξουν πού, πώς, πότε και σε ποια θέση; Και τελικά, πόσοι και ποιοι δεν θα καταλήξουν πουθενά και απλώς θ΄ απολυθούν, όπως είναι ήδη αποφασισμένο (ό,τι κι΄ αν διαβεβαιώνει ένας κλασσικός αρχιψεύτης όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης);
Άλλες πληροφορίες από αυτή τη συνάντηση είναι πώς δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική για τους εργαζόμενους στο ΨΝΑ, αλλά ίσως μόνο για μερικούς παλιάς κοπής συνδικαλιστές που θέλουν να κάνουν καριέρα επωφελούμενοι από τις συνέπειες της κρίσης. Ότι περίσσεψε η υποκρισία και η προσχηματική ανταλλαγή απόψεων εν είδει «έκθεσης ιδεών», με κατάληξη την επιτακτική προτροπή του ιθύνοντος συμβούλου κ. Λαζαρίδη «καλά όλα αυτά, αλλά σύντομα»!!! Δηλαδή, λόγια και μόνο λόγια, ας τα πούμε για να τα πούμε, αλλά ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέσα σε λίγους μήνες… που σημαίνει, θα γίνει ό,τι έχει αποφασίσει το Υπουργείο. Γιατί, σε λίγους μήνες, ούτε τομεοποίηση των υπηρεσιών, ούτε ΚΨΥ, ούτε, προπαντός, προσλήψεις προσωπικού (που ούτε καν το συζητούν) δεν πρόκειται να γίνουν.
Ή η πρόεδρος του σωματείου και οι συνοδοί της στο Υπουργείο δεν καταλαβαίνουν τίποτα από το τι διακυβεύεται αυτή τη στιγμή στο ΨΝΑ, από αυτά, δηλαδή, που έχει ήδη έτοιμα το Υπουργείο και απλώς αναζητά συνενόχους για την κατά το δυνατόν πιο απρόσκοπτη εφαρμογή τους, ή ψεύδονται ασύστολα, προσφερόμενοι ως μια «συμμαχία προθύμων», με το περιτύλιγμα, συχνά, άναρθρων κραυγών δήθεν «εναντίωσης»- σε μια προσπάθεια να ασκήσουν συνδικαλιστική/πολιτική επιρροή σε ανθρώπους σε αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον, παίζοντας τον ρόλο του «σωτήρα» για κάποιους λίγους (πολύ λίγους) από αυτούς.
Για τρεις δεκαετίες, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ (πρωτίστως)και της ΝΔ στο ΨΝΑ (και όχι, φυσικά, μόνο) λειτουργούσαν στα πλαίσια του πελατειακού δικομματισμού, σαν γραφεία διαμεσολάβησης για διορισμούς, μετακινήσεις, μεταθέσεις - δεν μπορούσες να προωθήσεις, πχ, την υπόθεση της μετάθεσής σου, αν δεν πέρναγες πρώτα, καθ΄ υπόδειξιν και διοικητικών μηχανισμών, «από το γραφείο του προέδρου του σωματείου». Υπάρχουν πολλά, και ονομαστικά, παραδείγματα.
Σήμερα, εν μέσω της επιβεβλημένης από την τρόικα διάλυσης του δημόσιου τομέα, οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι της υποτελούς δικομματικής κυβέρνησης, και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ (της ΠΑΣΚΕ της Μ.Λουκέρη), που τρέμει τις εκλογές γιατί φοβάται ότι κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός Βουλής, δεν μπορούν να κάνουν, ούτε να διαχειριστούν διορισμούς. Μετατρέπονται, πλέον, σε διαχειριστές των απολύσεων, της «διαθεσιμότητας» και της «κινητικότητας». Θέλουν να είναι συνομιλητές με το Υπουργείο, πίσω από «κλειστές πόρτες», ερήμην και ενάντια στην όποια γενική συνέλευση, γιατί ο μόνος τρόπος που αισθάνονται ότι μπορεί να έχουν «συνδικαλιστικό μέλλον» είναι στην ανάληψη της «διαχείρισης» των απολύσεων, της «διαθεσιμότητας» και της «κινητικότητας».
Δεν είναι τυχαίο, από αυτή την άποψη, που η «εξαδέλφη» του ΣΥΝΟΨΥΝΟ, η ΕΝΕ (που στελέχη της είναι κρατικοί σύμβουλοι των αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, που οδηγούν σε απολύσεις) προκάλεσε υπουργική απόφαση, με την οποία δεν μπορεί κάποιος που θα μπει σε «διαθεσιμότητα/κινητικότητα», να βρει νέα θέση αν δεν είναι μέλος της ΕΝΕ!!! Αντί να παλέψουν ενάντια στη διαθεσιμότητα/απολύσεις, αναλαμβάνουν ως διαχειριστές τους!
Ο «διάλογος με το Υπουργείο», στον οποίο με το «έτσι θέλω» μπαίνει η Μ. Λουκέρη, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, είναι ένας προσχηματικός διάλογος, για το δικό τους προσωπικό συμφέρον και μιας κλίκας ομοίων, των οποίων την θέση επιδιώκουν να εξασφαλίσουν. Αυτόν τον προσχηματικό διάλογο επιδιώκει και ο Διοικητής (αποκλείοντας όποιον δεν του «αρέσει», όπως, πχ, την Πενταμελή της ΕΙΝΑΠ και το Επιστημονικό Συμβούλιο), προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο και να αποπροσανατολίσουν, για να πουν σε λίγο ότι… «να, έγινε ο διάλογος, αλλά υπάρχει βιασύνη, ας αρχίσουμε την διάλυση του ΨΝΑ και μετά ‘βλέπουμε’ για τις νέες δομές».
Η ΑΡΣΥ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της προέδρου και των μελών του ΔΣ, που παραβίασαν την απόφαση της ΓΣ και πήγαν, ερήμην και ενάντιά της, για συνομιλίες στο Υπουργείο - συνομιλίες που θέτουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων του ΨΝΑ.
Επιμένουμε ότι ο όποιος μετασχηματισμός του ΨΝΑ είναι αδιανόητος χωρίς τις εξής προϋποθέσεις :
-απόρριψη, εκ των προτέρων, κάθε ιδέας για διαθεσιμότητα/κινητικότητα,
-προσλήψεις προσωπικού,
-εξασφάλιση νέων, κατάλληλα οργανωμένων και στελεχωμένων εξωνοσοκομειακών στεγαστικών δομών του ΨΝΑ για την μετάβαση των ασθενών χρόνιας παραμονής,
- τομεοποίηση και
-δημιουργία πλήρως οργανωμένων και στελεχωμένων ΚΨΥ.
Πώς, πχ, θα φτιαχτούν ΚΨΥ χωρίς επαρκείς προσλήψεις προσωπικού όταν οι ήδη υπάρχουσες δομές, εντός και εκτός νοσοκομείου, λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας και προκειμένου να επιβιώσουν, χρειάζονται, επίσης, ικανό αριθμό προσλήψεων; Τα ως άνω σημεία πρέπει να είναι οι «κόκκινες γραμμές» μας. Αν αυτά δεν ικανοποιηθούν, δεν είναι δυνατή καμιά συζήτηση για τον όποιο περαιτέρω μετασχηματισμό του ΨΝΑ.
Μια εγκεκριμένη από την Γενική Συνέλευση εκπροσώπησή μας, που να είναι πραγματικά αξιόπιστη και πραγματικά υπόλογη στην ΓΣ, μπορεί να εκθέσει τις ως άνω θέσεις/«κόκκινες γραμμές», πλήρως επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες ως προς την αναγκαιότητα και προτεραιότητά τους και να απαιτήσει την ουσιαστική (και όχι στα λόγια)υλοποίησή τους - και να αποχωρήσει όταν λάβει αρνητική απάντηση. Αυτές οι θέσεις δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Είναι αμετακίνητες προϋποθέσεις για το όποιο περαιτέρω σχέδιο μετασχηματισμού και την όποια συζήτηση περί αυτού.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι, πρώτη προτεραιότητα είναι η οργάνωση της αντίστασης και με κανένα τρόπο εμπλοκή στο παιχνίδι τους.
19/9/2013
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΨΝΑ

Πηγή:http://syntergpsyex.blogspot.gr/

Απρόκλητη επίθεση στους εργαζόμενους και τους λήπτες...και το Υπουργείο τα παραμύθια τουΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ

Σήμερα 4 Απρίλη στη συγκέντρωση που καλούσαν 9 σωματεία εργαζόμενων στην ψυχική υγεία και ενώ εκπρόσωποι εργαζόμενων και ληπτών ήταν εντός του Υπουργείου σε συνάντηση με τον γ.γ. Καλλίρη τα ΜΑΤ τα οποία είχαν παραταχθεί στην είσοδο του κτιρίου επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με κλωτσιές και ρίψη χημικών!

Απρόκλητη επίθεση στους εργαζόμενους και τους λήπτες...

Αρχικά επιχειρήθηκε να κατεβάσουν τα ρολά της εισόδου του Υπουργείου αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση στο χώρο και ενώ κόσμος από τα σωματεία ήταν εντός του κτιρίου. Οι εργαζόμενοι εξοργίστηκαν και κινήθηκαν προς την είσοδο του Υπουργείου. Τότε κάτω από τα ρολά τα ΜΑΤ που ήταν εντός της εισόδου άρχισαν να κλωτσούν τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα μια δεύτερη διμοιρία άρχισε να ψεκάζει εργαζόμενους και λήπτες από κοντινή απόσταση στο πρόσωπο με χημικά.

Τα όσα ακολούθησαν με ανθρώπους, εργαζόμενους και λήπτες, να προσπαθούν να πάρουν ανάσα εν μέσω ξύλου και χημικών είναι πραγματική ντροπή και αποκαλυπτικές για το που έχουμε φτάσει.

...και το Υπουργείο τα παραμύθια του

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων αποχώρησαν, με την εξέλιξη αυτή, από τη συνάντηση με τον γ.γ. καλώντας τους υπεύθυνους να σταματήσουν την επίθεση. Έτσι κι αλλιώς το μόνο που ψελλίζανε στο Υπουργείο και σήμερα ήταν ότι θα πιέσουν, θα ψάξουν, θα προσπαθήσουν. Το συμπέρασμα είναι ένα: Σε όποιον κινητοποιείται και διεκδικεί τα δικαιώματα του αντί δικαίωσης προσφέρεται μόνο καταστολή.

Οι αγώνες μας μονόδρομος

Αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε γιατί δεν έχουμε κανένα περιθώριο ούτε να δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες, εξαθλιωμένοι και εμείς μαζί με τα άτομα που φροντίζουμε, ούτε να περιμένουμε ή να ελπίζουμε. Οι δομές θα κλείσουν σύντομα αν δεν δοθούν άμεσα χρήματα. Λήπτες και εργαζόμενοι θα μείνουμε στο δρόμο. Έτσι απλά είναι τα πράματα. Η σημερινή κινητοποίηση θα πάρει αξία αν συνεχιστεί με επόμενες, με κλιμάκωση και συντονισμό με άλλους χώρους της υγείας που είναι σε κινητοποίηση(πχ ΟΚΑΝΑ).

Οι παρόντες στη σημερινή κινητοποίηση, εκπρόσωποι σωματείων καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους να ξεκινήσουμε έναν αγώνα που είναι μονόδρομος. Καλούμε να παρθούν αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις ανά πόλη την επόμενη εβδομάδα, η ημέρα που προτάθηκε είναι η Τετάρτη 10/04, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και αλλού. Την πρόταση αυτή στηρίζουν και οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ που είχαν επίσης συγκέντρωση στο ΥΥΚΑ σήμερα και χτυπήθηκαν εξίσου από την αστυνομία.

Θα ακολουθήσει σύντομα κάλεσμα σωματείων για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Πηγή: Psi action

 

5/11/2012-5/12/2012. Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την έναρξη της επίσχεσης εργασίας των 6 εργαζομένων του Κέντρου Ημέρας «Λόγος–Νους» που εδρεύει στην οδό Δράκοντος 6 και Ευριδίκης στην Καισαριανή.


Στο διάστημα αυτό δεν μείναμε άπραγοι. Οι καταγγελίες μας εγγράφως και επωνύμως μεταβιβάστηκαν και πρωτοκολλήθηκαν τόσο στην ΣΕΥΥΠ (υπηρεσία ελέγχου του Υπουργείου Υγείας), όσο και στην Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας. Οι αρμόδιοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διάβασαν την επιστολή και μας άκουσαν προφορικά να τους μεταφέρουμε με αποδείξεις τα «σημεία και τέρατα» που συμβαίνουν στη δομή αυτή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας φάνηκε να ήξεραν… Τώρα είχαν και επώνυμες καταγγελίες. Αυτό δεν ισχυριζόταν άλλωστε μέχρι τώρα το Υπουργείο Υγείας; Ότι δεν έχει επώνυμες καταγγελίες για τους φορείς του. Τώρα που έχει θα μας αποδείξει αν έχει την ισχύ να κάνει αυτό που πρέπει ή και πάλι… λόγω υψηλών διασυνδέσεων…. η υπόθεση θα κουκουλωθεί εντέχνως…


Μας είπαν ότι θα γίνει έκθεση ελέγχου. Περιμένουμε και ελπίζουμε να γίνει αυτό που πρέπει, όπως πρέπει, με οποιοδήποτε κόστος.


Εντωμεταξύ, «συναντηθήκαμε» την Παρασκευή 30/11/2012 στην Επιθεώρηση Εργασίας με την πρόεδρο της δομής και τον δικηγόρο της. Αφού προσπάθησαν (με αφορμή καθυστέρηση των υπαλλήλων της υπηρεσίας να βρουν τα απαραίτητα έγγραφα) να αποφύγουν τη διαδικασία (αποχώρησαν και επέστρεψαν απειλώντας 2 φορές, προτού τελικά παραμείνουν), υπέγραψαν το τελικό κείμενο στο οποίο δεν δεσμεύτηκαν στο παραμικρό. «Όταν πάρουν από το Υπουργείο θα αρχίσουν να δίνουν…» Για τα λεφτά που παίρνουν από τους γονείς κάθε μήνα, ούτε κουβέντα…. Το μόνο τους πρόβλημα ήταν ότι έφυγαν δυο παιδιά με αυτή την «αναστάτωση» (και τι  κρίμα… μειώθηκαν τα έσοδά τους κατά 1600 ευρώ! Πόσο επιχειρηματική σκέψη…) Για τον εργαζόμενο με τις 5 συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου (αντι από την τρίτη σύμβαση όπως είπε ο επιθεωρητής να θεωρείται ως αορίστου χρόνου) πάλι δεν είχαν να πουν τιποτα… Η συνάντηση λοιπόν, όπως ήταν αναμενόμενο ήταν ατελέσφορη και έγινε μέσα σε ένα εριστικό και επιθετικό κλίμα.


Επίσης, ας σημειωθεί  ότι στο Κέντρο Ημέρας έγιναν νέες προσλήψεις. (το Υπουργείο μέχρι και λίγες μέρες πριν δεν είχε ενημερωθεί για την ενέργεια αυτή). Εμείς ως οφείλαμε ενημερώσαμε όσο μπορούσαμε συναδέλφους. Το Κέντρο μπορεί να προσλάβει όσους θέλει. Το αν θα πληρωθούν ποτέ και το αν το Υπουργείο Υγείας θα εγκρίνει τη μισθοδοσία και άλλου προσωπικού αυτό είναι άλλο θέμα.


Στις επόμενες κινήσεις μας είναι να ελέγξουμε αν έχουν κοινοποιήσει παρανόμως και μονομερώς τις απολύσεις μας στον ΟΑΕΔ. Αυτή η ανακοίνωση έγινε σε συνάδελφο εργοθεραπευτή που προσλήφθηκε πριν 2 εβδομάδες από την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου. Και αν έχει γίνει και αυτό περιμένουμε άμεσα το Υπουργείο Υγείας να πάρει επίσημα θέση για 6 απολύσεις εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας (με τι αιτιολογικό άραγε;) και την πρόσληψη νέων.


Ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι έχουμε τη συνειδησή μας καθαρή ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκθέσουμε την αλήθεια μιας κατάστασης. Το αν θα γίνει κάτι, θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει να κάνει με το δίκαιο και το ηθικό. Και όχι με θέσεις και διασυνδέσεις… Και ο νοών νοείτω…

Την επιστολή των εργαζομένων στο Κέντρο Ημέρας «Λόγος–Νους» προς το υπουργείο Υγείας μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4006