ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΨΝΑ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΨΝΑ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Παρόλο που η Γενική Συνέλευση της Δευτέρας, 16/9, αποφάσισε να μην υπάρξει συμμετοχή του ΔΣ του σωματείου στις δήθεν «συζητήσεις/διαπραγματεύσεις» με το Υπουργείο για το επικρεμάμενο και προαποφασισμένο κλείσιμο του ΨΝΑ, η (μειοψηφούσα) πρόεδρος του σωματείου Μένια Λουκέρη, μαζί με δυο άλλα μέλη του ΔΣ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, λειτουργώντας τελείως αυθαίρετα και σε υπόγεια συνεννόηση με την Διοίκηση του νοσοκομείου και τους μηχανισμούς του Υπουργείου, πήγε την περασμένη Τρίτη (17/9) σε συνάντηση στην Δ/νση Ψυχικής Υγείας, όπου συζητήθηκε το «σύντομο κλείσιμο» του ΨΝΑ.
Η πρόεδρος του σωματείου, στην υποτιθέμενη τηλεγραφική «ενημέρωση» που έκανε για την συνάντηση (όπου συμμετείχε και άλλος «πρόθυμος συνεργάτης» του Υπουργείου, η ΣΥΝΟΨΥΝΟ δια του προέδρου της) λέει πως «η συνάντηση κρίθηκε αρχικά ικανοποιητική από όλες τις πλευρές».
Ακόμα και ο πιο άσχετος από τα τεκταινόμενα στο χώρο της ψυχικής υγείας δίκαια θα αναρωτηθεί: πώς είναι δυνατό να υπάρχει, ήδη από την αρχή, μια ομόφωνα «ικανοποιητική συνάντηση» με ένα Υπουργείο που έχει αποφασίσει την καταστροφική διάλυση του ΨΝΑ, τη μείωση των κλινών του και την διαθεσιμότητα/κινητικότητα σχεδόν όλου του προσωπικού του, με αβέβαιο το ποιοί θα καταλήξουν πού, πώς, πότε και σε ποια θέση; Και τελικά, πόσοι και ποιοι δεν θα καταλήξουν πουθενά και απλώς θ΄ απολυθούν, όπως είναι ήδη αποφασισμένο (ό,τι κι΄ αν διαβεβαιώνει ένας κλασσικός αρχιψεύτης όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης);
Άλλες πληροφορίες από αυτή τη συνάντηση είναι πώς δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική για τους εργαζόμενους στο ΨΝΑ, αλλά ίσως μόνο για μερικούς παλιάς κοπής συνδικαλιστές που θέλουν να κάνουν καριέρα επωφελούμενοι από τις συνέπειες της κρίσης. Ότι περίσσεψε η υποκρισία και η προσχηματική ανταλλαγή απόψεων εν είδει «έκθεσης ιδεών», με κατάληξη την επιτακτική προτροπή του ιθύνοντος συμβούλου κ. Λαζαρίδη «καλά όλα αυτά, αλλά σύντομα»!!! Δηλαδή, λόγια και μόνο λόγια, ας τα πούμε για να τα πούμε, αλλά ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέσα σε λίγους μήνες… που σημαίνει, θα γίνει ό,τι έχει αποφασίσει το Υπουργείο. Γιατί, σε λίγους μήνες, ούτε τομεοποίηση των υπηρεσιών, ούτε ΚΨΥ, ούτε, προπαντός, προσλήψεις προσωπικού (που ούτε καν το συζητούν) δεν πρόκειται να γίνουν.
Ή η πρόεδρος του σωματείου και οι συνοδοί της στο Υπουργείο δεν καταλαβαίνουν τίποτα από το τι διακυβεύεται αυτή τη στιγμή στο ΨΝΑ, από αυτά, δηλαδή, που έχει ήδη έτοιμα το Υπουργείο και απλώς αναζητά συνενόχους για την κατά το δυνατόν πιο απρόσκοπτη εφαρμογή τους, ή ψεύδονται ασύστολα, προσφερόμενοι ως μια «συμμαχία προθύμων», με το περιτύλιγμα, συχνά, άναρθρων κραυγών δήθεν «εναντίωσης»- σε μια προσπάθεια να ασκήσουν συνδικαλιστική/πολιτική επιρροή σε ανθρώπους σε αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον, παίζοντας τον ρόλο του «σωτήρα» για κάποιους λίγους (πολύ λίγους) από αυτούς.
Για τρεις δεκαετίες, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ (πρωτίστως)και της ΝΔ στο ΨΝΑ (και όχι, φυσικά, μόνο) λειτουργούσαν στα πλαίσια του πελατειακού δικομματισμού, σαν γραφεία διαμεσολάβησης για διορισμούς, μετακινήσεις, μεταθέσεις - δεν μπορούσες να προωθήσεις, πχ, την υπόθεση της μετάθεσής σου, αν δεν πέρναγες πρώτα, καθ΄ υπόδειξιν και διοικητικών μηχανισμών, «από το γραφείο του προέδρου του σωματείου». Υπάρχουν πολλά, και ονομαστικά, παραδείγματα.
Σήμερα, εν μέσω της επιβεβλημένης από την τρόικα διάλυσης του δημόσιου τομέα, οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι της υποτελούς δικομματικής κυβέρνησης, και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ (της ΠΑΣΚΕ της Μ.Λουκέρη), που τρέμει τις εκλογές γιατί φοβάται ότι κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός Βουλής, δεν μπορούν να κάνουν, ούτε να διαχειριστούν διορισμούς. Μετατρέπονται, πλέον, σε διαχειριστές των απολύσεων, της «διαθεσιμότητας» και της «κινητικότητας». Θέλουν να είναι συνομιλητές με το Υπουργείο, πίσω από «κλειστές πόρτες», ερήμην και ενάντια στην όποια γενική συνέλευση, γιατί ο μόνος τρόπος που αισθάνονται ότι μπορεί να έχουν «συνδικαλιστικό μέλλον» είναι στην ανάληψη της «διαχείρισης» των απολύσεων, της «διαθεσιμότητας» και της «κινητικότητας».
Δεν είναι τυχαίο, από αυτή την άποψη, που η «εξαδέλφη» του ΣΥΝΟΨΥΝΟ, η ΕΝΕ (που στελέχη της είναι κρατικοί σύμβουλοι των αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, που οδηγούν σε απολύσεις) προκάλεσε υπουργική απόφαση, με την οποία δεν μπορεί κάποιος που θα μπει σε «διαθεσιμότητα/κινητικότητα», να βρει νέα θέση αν δεν είναι μέλος της ΕΝΕ!!! Αντί να παλέψουν ενάντια στη διαθεσιμότητα/απολύσεις, αναλαμβάνουν ως διαχειριστές τους!
Ο «διάλογος με το Υπουργείο», στον οποίο με το «έτσι θέλω» μπαίνει η Μ. Λουκέρη, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, είναι ένας προσχηματικός διάλογος, για το δικό τους προσωπικό συμφέρον και μιας κλίκας ομοίων, των οποίων την θέση επιδιώκουν να εξασφαλίσουν. Αυτόν τον προσχηματικό διάλογο επιδιώκει και ο Διοικητής (αποκλείοντας όποιον δεν του «αρέσει», όπως, πχ, την Πενταμελή της ΕΙΝΑΠ και το Επιστημονικό Συμβούλιο), προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο και να αποπροσανατολίσουν, για να πουν σε λίγο ότι… «να, έγινε ο διάλογος, αλλά υπάρχει βιασύνη, ας αρχίσουμε την διάλυση του ΨΝΑ και μετά ‘βλέπουμε’ για τις νέες δομές».
Η ΑΡΣΥ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της προέδρου και των μελών του ΔΣ, που παραβίασαν την απόφαση της ΓΣ και πήγαν, ερήμην και ενάντιά της, για συνομιλίες στο Υπουργείο - συνομιλίες που θέτουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων του ΨΝΑ.
Επιμένουμε ότι ο όποιος μετασχηματισμός του ΨΝΑ είναι αδιανόητος χωρίς τις εξής προϋποθέσεις :
-απόρριψη, εκ των προτέρων, κάθε ιδέας για διαθεσιμότητα/κινητικότητα,
-προσλήψεις προσωπικού,
-εξασφάλιση νέων, κατάλληλα οργανωμένων και στελεχωμένων εξωνοσοκομειακών στεγαστικών δομών του ΨΝΑ για την μετάβαση των ασθενών χρόνιας παραμονής,
- τομεοποίηση και
-δημιουργία πλήρως οργανωμένων και στελεχωμένων ΚΨΥ.
Πώς, πχ, θα φτιαχτούν ΚΨΥ χωρίς επαρκείς προσλήψεις προσωπικού όταν οι ήδη υπάρχουσες δομές, εντός και εκτός νοσοκομείου, λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας και προκειμένου να επιβιώσουν, χρειάζονται, επίσης, ικανό αριθμό προσλήψεων; Τα ως άνω σημεία πρέπει να είναι οι «κόκκινες γραμμές» μας. Αν αυτά δεν ικανοποιηθούν, δεν είναι δυνατή καμιά συζήτηση για τον όποιο περαιτέρω μετασχηματισμό του ΨΝΑ.
Μια εγκεκριμένη από την Γενική Συνέλευση εκπροσώπησή μας, που να είναι πραγματικά αξιόπιστη και πραγματικά υπόλογη στην ΓΣ, μπορεί να εκθέσει τις ως άνω θέσεις/«κόκκινες γραμμές», πλήρως επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες ως προς την αναγκαιότητα και προτεραιότητά τους και να απαιτήσει την ουσιαστική (και όχι στα λόγια)υλοποίησή τους - και να αποχωρήσει όταν λάβει αρνητική απάντηση. Αυτές οι θέσεις δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Είναι αμετακίνητες προϋποθέσεις για το όποιο περαιτέρω σχέδιο μετασχηματισμού και την όποια συζήτηση περί αυτού.
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι, πρώτη προτεραιότητα είναι η οργάνωση της αντίστασης και με κανένα τρόπο εμπλοκή στο παιχνίδι τους.
19/9/2013
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΨΝΑ

Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4007