Σχετικά με την απόλυση του Α. Βασιλικόπουλου

Με έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες ένα θέατρο του παραλόγου σχετικά με την απομάκρυνση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου από την θέση του Επιστημονικά Υπευθύνου του Κοινοτικού σπιτιού «Θέτις». Προς σεβασμό σ’ όλα τ’ άτομα που δέχονται υπηρεσίες από την ΕΠΑΨΥ και τους υπόλοιπους εργαζομένους της απαιτούμε να σταματήσει η διαστρέβλωση που υποκινεί συκοφαντίες και ανώνυμη λασπολογία. Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που ακολούθησαν ανακοινώσεις εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας σχετικά με την απόλυση του κ. Α. Βασιλικόπουλου από την πλευρά της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε δραστηριοποιείται αδιάκοπα με σκοπό την προσφορά ενός μοντέλου παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Έχει την ευθύνη 17 δομών Ψυχικής Υγείας. Το έργο της έχει αναγνωριστεί και υποστηρίζεται επίσημα τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από Συλλόγους Οικογενειών για την ψυχική υγεία, Δημοτικές Αρχές ανά την Ελλάδα, εκπροσώπους κοινωνικών τοπικών συλλόγων, διεθνών επιστημονικών εταιρειών κ.α. Όλοι χειραγωγούμενοι και παραπλανημένοι;

Παρ’ όλες της προσπάθειες που καταβάλλονται σε αυτήν την προπαγανδιστική εκστρατεία σπίλωσης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. προκειμένου να συσκοτιστούν οι πραγματικές σχέσεις και οι αιτίες που οδήγησαν την Ε.Π.Α.Ψ.Υ. στην απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, αυτές δεν μπορούν και να εξαφανιστούν.

Στο τέλος του 2010 η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας (Δ.Ψ.Υ.) και της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) ανέλαβε την επιστημονική και διοικητική ευθύνη 3 κοινοτικών σπιτιών/ ξενώνων και 2 προστατευόμενων διαμερισμάτων, καθώς η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αδυνατούσε να τις διαχειριστεί. Από τους 45 εργαζόμενους των δομών αυτών που αναλάβαμε σε πολύ σύντομο χρόνο και με άπειρες γραφειοκρατικές δυσκολίες, η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. έλυσε τη συνεργασία έπειτα από 12 μήνες μόνο με μία ψυχολόγο (λόγω συμφωνίας για υπερβολική αμοιβή με την προηγούμενη διοίκηση) και με τον κ. Βασιλικόπουλο. Κατά την διάρκεια των 16 μηνών που λειτουργούμε τις δομές αυτές, όλοι οι εργαζόμενοί τους έχουν συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας, σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ξένους εμπειρογνώμονες και σε διάφορες άλλες δράσεις και προγράμματα της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Ο κ. Βασιλικόπουλος στάλθηκε με πρόταση του κ. Στυλιανίδη σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Τεργέστη. Αυτό είναι το κλίμα επιβολής και εκφοβισμού; Η αλήθεια είναι ότι προχωρήσαμε στην διακοπή της συνεργασίας με τον κ. Βασιλικόπουλο, καθώς επί 16 μήνες υπήρχε μόνιμο πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ της δομής «Θέτις» και της διοίκησης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και αδυναμία της δομής να λειτουργήσει ως μέρος ενός οργανισμού, γεγονός που οφειλόταν κυρίως στην επιλεκτική μεταφορά των μηνυμάτων της διοίκησης από τον κ. Βασιλικόπουλο προς το προσωπικό της δομής και στην αντικειμενική αδυναμία του να βοηθήσει ώστε να λειτουργήσει η δομή σύμφωνα με τα πρότυπά μας. Και βεβαίως η δεκαετής εμπειρία του κ. Βασιλικόπουλου στον χώρο, δεν μπορεί να αναιρέσει την έλλειψη επιστημονικής του κατάρτισης, αφού έχει κάνει σπουδές φυσιοθεραπευτή και όχι ψυχολόγου, γεγονός που εξηγεί και την εμμονή του να λειτουργεί η δομή αυτόνομα, ώστε να συγκαλύπτονται οι ελλείψεις. Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις του ιδίου και των εργαζομένων της δομής με την διοίκηση της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. με διάφορες θεματικές, κατά την διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε από κοινού το πρόβλημα (χωρίς όμως ο ίδιος να αναγνωρίζει καμία προσωπική ευθύνη και χωρίς να προτείνει κανένα τρόπο υπέρβασής του) και έγιναν προτάσεις και δόθηκαν συστάσεις, ο κ. Βασιλικόπουλος όχι μόνον δεν έκανε καμία προσπάθεια να τις ακολουθήσει προς επίλυση του προβλήματος, αλλά τις τορπίλιζε και η απομάκρυνσή του από την δομή ήταν πλέον μονόδρομος.

Αυτή είναι η αλήθεια και η προσπάθεια απόδοσης της απομάκρυνσής του δήθεν στην έκφραση της αντίρρησής του τον Φεβρουάριο 2012 στην πρόταση της διοίκησης για κάλυψη ατομικών αναγκών από τα επιδόματα και τις συντάξεις των ενοίκων (που τελικά αποσύρθηκε από την διοίκηση) δεν έχει καμία βάση και γίνεται εκ του πονηρού. Σημειωτέον ότι η πρόταση έγινε δημοσίως, ενώπιον των Επιστημονικά Υπευθύνων και λοιπών εργαζομένων και ήταν ένα από τα πολλά σχέδια που επεξεργάστηκε η διοίκηση της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και συζήτησε με τους εργαζόμενους, ενόψει της περικοπής του 55% της χρηματοδότησης και τον κίνδυνο αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών όπως διατροφής, θέρμανσης κλπ. των ενοίκων και επιστροφής τους στα άσυλα, τα δε άλλα σχέδια ήταν περικοπή μισθών, περικοπή προσωπικού, συγχώνευση ή κλείσιμο συγκεκριμένων δομών, μείωση ενοικίων κλπ. Ούτε ήταν ο κ. Βασιλικόπουλος ο μόνος που εξέφρασε την αντίρρησή του για την πρόταση αυτή. Τουλάχιστον άλλοι τρεις Επιστημονικά Υπεύθυνοι και αρκετοί εργαζόμενοι διαφώνησαν με τη δυνατότητα και νομιμότητα της πρότασης και παρόλα αυτά εξακολουθούν να εργάζονται στην Ε.Π.Α.Ψ.Υ. και ευελπιστούμε ότι θα συνεργάζονται μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα. Ο κ. Βασιλικόπουλος προσπαθεί να συγκαλύψει τις επιστημονικές του ελλείψεις και την αποτυχία του, υποκινώντας συκοφάντες και ρίχνοντας λάσπη στην Ε.Π.Α.Ψ.Υ., ενός οργανισμού με αναμφισβήτητα μεγάλη ιστορία και διαδρομή στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση. Εκτός και εάν πραγματικά πιστεύει, αυτός και οι υποστηρικτές του ότι αυτοί είναι που αγωνίστηκαν για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και ότι αυτοί έχουν το αποκλειστικό copyright στο σύνθημα «όχι στο κλείσιμο των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης».

Αλλά εμείς δε θα σταματήσουμε τον αγώνα που δίνουμε χρόνια τώρα σε επιστημονικό, θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό και επικοινωνιακό επίπεδο (κι όχι σε συνδικαλιστικό όπως οι συκοφάντες μας) σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη συνέχιση της λειτουργίας και την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά νομικές και θεσμικές ευθύνες και ελεγχόμενοι για περισσότερα από 1850 άτομα που δέχονται υπηρεσίες ανά έτος από την ΕΠΑΨΥ και 210 εργαζόμενους, αναπτύσσοντας συνεργασίες και δράσεις και καταθέτοντας προτάσεις. Η λασπολογία, η διαστρέβλωση μιας διαφωνίας, η ιδεολογικοποίηση μίας σύγκρουσης, με δυο λόγια η κουλτούρα των άκρων οδηγεί στην ήττα της σκέψης και την πλήρη παραμόρφωση της πραγματικότητας.

Προς απογοήτευση όλων αυτών που επισταμένα ηρωοποιούν πρόσωπα πετώντας λάσπη σε οτιδήποτε διαφοροποιείται, δηλώνουμε ότι όλοι εμείς που εργαζόμαστε στις γραμμές ενός οργανισμού με μεγάλη ιστορία και διαδρομή στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση δεν συμφωνούμε με τις θέσεις που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο αλλά και στον τύπο χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο όχι μόνο ψευδές και παραπλανητικό αλλά και διατυπωμένο εκ του πονηρού για την συστηματική έκθεση και προσβολή της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Οι αγκυλώσεις, η προκατάληψη και ο καλυμμένος αυταρχισμός ανήκουν σε άλλες εποχές. Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που δημιουργικά κάνουμε εδώ και 25 χρόνια: Την ανανέωση του λόγου και της πρακτικής της κοινωνικής ψυχιατρικής και την σθεναρή υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικά προβλήματα.

Το ΔΣ της ΕΠΑΨΥ


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3897