Πολύγυρος, 17/3/2009

 

 

Μαρία Κυριακίδου                                         Προς: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ψυχολόγος – συντονίστρια                           Γενική γραμματέας Πρόνοιας κα. Τροχάνη και κ.

Κ.Η. «ΑΝΑΤΟΛΗ»                                        Καλογερόπουλος.

Α.Μ.Κ.Ε. ΣΥΝΘΕΣΗ                                     Κοινοποίηση: Σωματείο εργαζομένων σε Ψυχοκοινωνικές Δομές Μακεδονίας – Θράκης,

 άλλα αντίστοιχα σωματεία,

Δίκτυο ΑΡΓΩΣ

Πρόεδρο ΤΟ.Ψ.Υ κ. Π.Γρηγορίου,

Συνήγορο του Πολίτη

 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Κύριοι/ες,

 

Θα ήθελα να καταγγείλω μια σειρά γεγονότων που εκτυλίσσονται στο Κέντρο Ημέρας «Ανατολή» και γενικότερα στην Εταιρία Σύνθεση, που  αποτελούν καταρχήν παράφορη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και που ενδέχεται να έχουν ως άμεση συνέπεια την διατάραξη της ήρεμης και ασφαλούς πορείας  των ασθενών – μελών  του Κέντρου μας :

 

 •      Εκτεταμένες αργοπορίες στην καταβολή των μισθών.
 •     Σύναψη χαμηλότατων συμβάσεων εργασίας, ορισμένου χρόνου.
 •     Καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και φόβου για ενδεχόμενη απόλυση ή μη ανανέωση της σύμβασης σε όποιον τολμήσει και διαμαρτυρηθεί ή απλά διαφωνήσει.
 •    Μη αναγνώριση και καταβολή υπερωριών ή εκτός έδρας.
 •   Απολύσεις ή μη ανανέωση σύμβασης  εργαζομένων χωρίς ενημέρωση και εξηγήσεις.
 •   Στρατηγικές εξώθησης σε παραίτηση.

 

Προσωπικά έχω υποστεί:

 •   Εκτεταμένες αργοπορίες στην καταβολή των μισθών
 •   Σύναψη χαμηλότατων συμβάσεων εργασίας
 •   Στρατηγικές εξώθησης σε παραίτηση
 •   Μη αναγνώριση και καταβολή υπερωριών ή εκτός έδρας
 •   Καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και φόβου για ενδεχόμενη απόλυση ή μη ανανέωση της σύμβασης σε όποιον τολμήσει και διαμαρτυρηθεί ή απλά διαφωνήσει.
 •   Συναισθηματική πίεση και έμμεσες απειλές για απομάκρυνση μου από τα καθήκοντα μου επειδή συνέπραξα σε Δελτίο τύπου που ανακοίνωνε την συμμετοχή των εργαζομένων της «Ανατολής» σε απεργιακή κινητοποίηση.
 •   Κλήση σε απολογία για υποτιθέμενο δόλο σε έγγραφο που πρωτοκολλήθηκε.
 •   Απαλλαγή μου από τα καθήκοντα της συντονίστριας χωρίς εξηγήσεις, χωρίς την σύμφωνη γνώμη μου  και αντικατάσταση μου προσωρινά από την ίδια την Επιστημονικά Υπεύθυνη που είναι νομικός, και μετέπειτα (Ιούνιο 2009) από την Κοινωνική Λειτουργό  που λείπει με άδεια λοχείας εδώ και ένα χρόνο.
 •   Καταστρατήγηση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας ο οποίος ρητά ορίζει πως στα καθήκοντα της ψυχολόγου δεν περιλαμβάνεται η εποπτεία του προσωπικού ούτε των διαδικασιών του Κέντρου. Αυτά ορίζονται ως καθήκοντα της συντονίστριας. Δεν μπορούν λοιπόν και να με παύουν από την θέση της συντονίστριας και να ισχυρίζονται ότι ως ψυχολόγος θα πρέπει να συνεχίσω την εποπτεία Κέντρου και Προσωπικού!

 

 

Η συντονίστρια του Κέντρου, μεταξύ άλλων, βάση Εσωτερικού Κανονισμού είναι υπεύθυνη για την εποπτεία (ατομική και ομαδική) τόσο της ομάδας του προσωπικού όσο και  όλων των δραστηριοτήτων του Κέντρου. Έχει την ευθύνη για των  θεραπευτικών αποφάσεων και της πορείας των ασθενών, με την διαβούλευση φυσικά της διακλαδικής ομάδας στην οποία ανήκει και η ψυχολόγος . Γι’ αυτό και σε όλες τις αντίστοιχες δομές την θέση καταλαμβάνει συνήθως ψυχίατρος ή ψυχολόγος ή κοινωνική λειτουργός ή κοινωνιολόγος αρκεί το βασικό του προσόν πέρα από τις γνώσεις σε θέματα ψυχικής υγείας να είναι η διαχείριση δυναμικών ομάδας.

Το Κέντρο Ημέρας «Ανατολή» διανύει μια καλή περίοδο και σε επίπεδο δραστηριοτήτων και σε επίπεδο ψυχικής υγείας των μελών του (σας παραπέμπω στο site της εταιρίας www.psy-synthesis.gr απολογισμός 2008). Καθώς λοιπόν δεν μπορούσαν να μου προσάψουν κάποιο λάθος στην εκτέλεση της εργασίας μου,  άρχισαν να ψάχνουν με ένα στυγνά τεχνοκρατικό τρόπο και με κατηγορήσουν για διάφορα θέματα διοικητικά. Όταν ούτε και αυτό απέδωσε με έπαψαν από τα καθήκοντα μου ως συντονίστρια χωρίς να μου πουν τον λόγο.

Παρά την θέληση μου σήμερα η Επιστημονικά Υπεύθυνη (με σπουδές νομικής!!!) ανέλαβε συντονίστρια  και δεν μου επέτρεψε να εκτελέσω τα καθήκοντα μου. Δεν διευκρίνισε πως θα αναλάβει το εποπτικό κομμάτι του ρόλου ή το θεραπευτικό από την στιγμή που δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση.

Έτσι έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα δηλαδή ελέγχους με εξονυχιστικό και γραφειοκρατικό τρόπο που προκάλεσαν μεγάλη ένταση και σύγχυση στο προσωπικό καθώς και επιβολή της εξουσίας της με φωνές.

 

Θεωρώ την απόφαση της Αμ.ΚΕ  ΣΥΝΘΕΣΗ να με αντικακαστήσει στα καθήκοντα ως συντονίστρια με μία που προέρχεται από τον διοικητικό χώρο και όχι τον θεραπευτικό, άκρως αντιδεοντολογική και επικίνδυνη συνολικά για την λειτουργία του Κέντρου και των μελών του.

Αρνήθηκα να παραδώσω και προτίθεμαι να κινηθώ δικαστικά για την διασφάλιση τόσο των δικαιωμάτων μου ως εργαζόμενη όσο και των δικαιωμάτων των ασθενών για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Παρακαλώ μεριμνήστε και εσείς από την μεριά σας τα ανάλογα.

 

 

Με εκτίμηση,

Μαρία Κυριακίδου

Ψυχολόγος-συντονίστρια(;)

Κ.Η. «ΑΝΑΤΟΛΗ»


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4050