ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ

 

                                                                                                                                                                                                      Κάρπαθος, 28/01/10                                                                                                             

 

                                                                                                   Προς:1) Επαρχείο  Καρπάθου-Κάσου

                                                                                                            2)Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου

                                                                                                                  

                                                                                                Αρ. Πρωτ: 125

 

ΘΕΜΑ:  ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ

 

          Ως Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες και ιδιαίτερα ως κάτοικοι της άγονης γραμμής θεωρούμε δικαίωμά μας αλλά και πάγια υποχρέωση του κράτους απέναντί μας την εξασφάλιση δημόσιας και δωρεάν Υγείας αλλά και Ψυχικής Υγείας χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουμε υπέρογκα ποσά για την κάλυψη των αναγκών μας.

          Ειδικότερα, όσον αφορά τον Τομέα της Ψυχικής Υγείας, στο νησί μας λειτούργησε για πρώτη φορά το Γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Πολιτών από τις 20/2/08  έως τις 20/8/09 όπου διακόπηκε η λειτουργία του λόγω της λήξης της σύμβασης της ψυχολόγου που ανέλαβε την παραπάνω προσπάθεια. Η διακοπή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας , καθώς η υπηρεσία αυτή ήταν η μοναδική υπηρεσία Ψυχικής Υγείας που υπήρχε στο νησί και παρείχε σταθερά υποστήριξη σε όποιον άνθρωπο είχε ανάλογη ανάγκη. Πολλοί από εμάς επισκεφτήκαμε την υπηρεσία αυτή και λάβαμε σημαντική βοήθεια και υποστήριξη σε κρίσιμες στιγμές. Πολλοί από εμάς έχουμε στο οικογενειακό και στο ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και γνωρίζουμε πως ήταν σε σταθερή επαφή με την υπηρεσία αυτή.

          Η διακοπή της λειτουργίας της υπηρεσίας άφησε πολλά άτομα  που ήταν σε σταθερή επαφή μαζί της μετέωρα και αβοήθητα, καθώς έχασαν τη μοναδική δυνατότητα παροχής ψυχολογικής υποστήριξης που υπήρχε στον τόπο μας. Κάτω από αυτό το κλίμα, ως τοπική κοινωνία πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση μέσω συλλογής 1160 υπογραφών από άτομα που επισκεπτόταν την υπηρεσία και τις οικογένειές τους, καθώς και από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας. Το κείμενο συλλογής υπογραφών, όπως και οι 1160 υπογραφές στάλθηκαν από την επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για το θέμα αυτό στο Νομάρχη Δωδεκανήσου προσωπικά και στις Νομαρχιακές Επιτροπές όλων των κομμάτων, ώστε να κοινοποιηθεί σε όλους τους Νομαρχιακούς Συμβούλους.  Επίσης αντίστοιχα έγγραφα στάλθηκαν τόσο στο Επαρχείο Καρπάθου- Κάσου ,όσο και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου, από  το Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Καρπάθου, από το Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Καρπάθου και από σχολεία του νησιού.

          Η  δυναμική αυτή κινητοποίηση προκάλεσε το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση του Τύπου (Ροδιακή, Ελευθεροτυπία, Ριζοσπάστης) και της επιστημονικής κοινότητας (Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου, Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση) . Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή, όπου με επερώτηση που έγινε το Νοέμβρη ζητήθηκε απάντηση από την Υπουργό Υγείας για το ζήτημα αυτό, - απάντηση που όμως δεν έχει δοθεί έως σήμερα .    Κάτω από την πίεση της πρωτοφανούς για τα δεδομένα του τόπου μας κινητοποίησης , με απόφαση του Νομάρχη Δωδεκανήσου παρατάθηκε η λειτουργία της υπηρεσίας για 2 μήνες (έως 26/12/09), με τη δέσμευση ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί λύση.

          Στην ημερίδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων που πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο τον Οκτώβριο του 2009 πραγματοποιήθηκε δημόσια δέσμευση από την πλευρά της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης πως γίνονται κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή και ότι σύντομα θα βρεθεί λύση. Όσοι από εμάς παραβρεθήκαμε στην ημερίδα αυτή φύγαμε με την εντύπωση, ίσως και με τη σιγουριά ότι το ζήτημα αυτό που απασχολεί πάρα πολλούς συμπολίτες μας, για την ακρίβεια όλη την τοπική κοινωνία, έχει δρομολογηθεί και ότι οι συμπολίτες μας δε θα  χρειαστεί να βρεθούν για άλλη μια φορά μετέωροι και αβοήθητοι στην άγονη γραμμή.

          Βρισκόμαστε ακριβώς 5 μήνες μετά από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και παρά τις δεσμεύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κατάσταση σήμερα διαμορφώνεται κάπως διαφορετικά: λύση δεν έχει βρεθεί στο όλο ζήτημα και προκειμένου να μην  διακοπεί ξανά η λειτουργία της υπηρεσίας  και επιδεινωθεί ξανά η κατάσταση  τόσων ανθρώπων , χάρη στην ευαισθησία και την επιστημονική συνείδηση της ψυχολόγου που είχε αναλάβει την προσπάθεια αυτή η λειτουργία της υπηρεσίας συνεχίζεται από τις 11/1/10, χωρίς όμως να έχει πραγματοποιηθεί επίσημα κάποια κίνηση εκ μέρους της Νομαρχίας Δωδεκανήσου.

          Στο σημείο αυτό προκύπτει αναπόφευκτα το ερώτημα: είναι δυνατόν να στηρίζεται η λειτουργία μιας υπηρεσίας που καλύπτει  ανάγκες ενός ολόκληρου νησιού  στο φιλότιμο και την αφιλοκερδή προσφορά ενός επιστήμονα; Πού είναι η ευθύνη του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλο αυτό ; Για ποιο λόγο δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις του προηγούμενου διαστήματος;

          Μήπως τελικά δεν θεωρείται προτεραιότητα ο Τομέας της Ψυχικής Υγείας στον 21ο αιώνα; Μήπως δεν μας έχει προβληματίσει αρκετά το  ότι γίνεται τόσο μεγάλη χρήση ψυχοφαρμάκων στην Κάρπαθο και το ότι μέσα σε διάστημα ενός έτους  συνέβησαν 3 αυτοκτονίες στο νησί μας; Θα πρέπει δηλαδή να θρηνήσουμε και άλλα θύματα για να προβληματιστούμε και να κινητοποιηθούμε όπως πρέπει; Μήπως δεν έχει γίνει κατανοητό στο βαθμό που πρέπει πως η τομέας της Ψυχικής Υγείας μας αφορά ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορούν να απασχολούν τον καθένα από εμάς σε κάποιο στάδιο της ζωής μας;

          Γιατί από τη στιγμή που είμαστε φορολογούμενοι πολίτες αυτού του τόπου και δικαιούμαστε δημόσια και δωρεάν παροχή ψυχολογικής υποστήριξης να πρέπει να επωμιστούμε το τεράστιο κόστος του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανόμενου και του κόστους μετακίνησης και διαμονής εκτός Καρπάθου;

          Ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες που κινητοποιηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα επανερχόμαστε με το κείμενο αυτό και ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα (όχι απλώς προφορικές δεσμεύσεις) για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Θέλουμε να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική λύση στο ζήτημα της Ψυχικής Υγείας στον τόπο μας.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

1.      Την εξασφάλιση της «θεραπευτικής συνέχειας» για τους ανθρώπους που είναι σε επαφή με το Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης, ούτως ώστε να μη μεσολαβήσουν ξανά χρονικά κενά που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή τους.

 

2.    Την σταθερή χρηματοδότηση της υπηρεσίας αυτής και την πλήρη στελέχωσή της μέσα από μια οργανωμένη ομάδα που θα αποτελείται από έναν επιπλέον ψυχολόγο που θα αναλάβει τα παιδιά και τους εφήβους του νησιού μας και από κοινωνικό λειτουργό, ώστε να καλυφθούν συνολικά οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των κατοίκων.

 

3.    Τη σταθερή επίσκεψη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου στο νησί μας κάθε 2 μήνες ώστε να ρυθμίζεται σε συχνή και σταθερή βάση η φαρμακευτική αγωγή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ψυχιατρικής παρακολούθησης.

 

4.    Την πραγματοποίηση παρεμβάσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να ξεκινήσει επιτέλους να λειτουργεί ο θεσμός του Ψυχολόγου στα σχολεία του νησιού μας, καθώς αυτό αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης.

 

5.     Συνοψίζοντας, διεκδικούμε την εξασφάλιση οργανωμένης, σταθερής, δημόσιας, δωρεάν παροχής ψυχολογικής υποστήριξης για όλους τους κατοίκους του ακριτικού μας νησιού.

 

Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και με άλλες μορφές μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας.


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4050