Aναδημοσίευση από http://psi-action.blogspot.com/psi action

Σχετικά με το κείμενο που υπογράφουν 132 εργαζόμενοι στην ΕΠΑΨΥ

 

Στις 17 Μαΐου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΠΑΨΥ κείμενο σχετικό με τα δημοσιεύματα για την απόλυση του Α. Βασιλικόπουλου, το οποίο υπογράφουν 132 από τους συνολικά 210 εργαζόμενους στον παραπάνω φορέα. Το γεγονός ότι ελάχιστοι από τους 132 υπογράφοντες γνωρίζουν τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο (και ακόμα λιγότεροι έχουν συνεργαστεί μαζί του) -συνεπώς, όχι μόνο δεν γνωρίζουν τον τρόπο της δουλειάς του αλλά ούτε καν παρευρίσκονταν στις (ουκ ολίγες) συναντήσεις της διοίκησης με τον ίδιο- μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συγγραφή του κειμένου κάθε άλλο παρά πρωτοβουλία των 132 εργαζομένων είναι. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι οι εργαζόμενοι που έχουν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, τόσο στο “Θέτις” όσο και στις υπόλοιπες δομές που ανέλαβε πριν από ενάμιση χρόνο η ΕΠΑΨΥ, δεν υπέγραψαν το κείμενο (με εξαίρεση δυο-τρία άτομα).
Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο στην ιστοσελίδα της ΕΠΑΨΥ και τη σχετική ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων που ακολουθεί (προσθέσαμε τους συνδέσμους-links για εύκολη αναζήτηση των κειμένων που αναφέρονται στην ανακοίνωση).
Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών
και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ)
Αθήνα, 21 Μαΐου 2012
Ανακοίνωση σχετικά με την ανάρτηση κειμένου στον ιστότοπο της ΕΠΑΨΥ
για την απόλυση του Αχιλλέα Βασιλικόπουλου
Πριν από ένα περίπου μήνα, καταγγείλαμε την αυθαίρετη απόλυση του συναδέλφου μας Αχιλλέα Βασιλικόπουλου, επί 11 χρόνια επιστημονικού υπεύθυνου του Κοινοτικού Σπιτιού "ΘΕΤΙΣ", του οποίου τη λειτουργία, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, έχει αναλάβει η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.). Την καταγγελία μας ακολούθησαν ανάλογα κείμενα από τους εργαζόμενους στο "ΘΕΤΙΣ", δεκαεννέα πρώην εργαζόμενους στο "ΘΕΤΙΣ", την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α.), την Επιτροπή (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής και την Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.
Σε ανακοίνωση της η διοίκηση της ΕΠΑΨΥ, καταγγέλλοντας συκοφάντες και διεκδικώντας με στόμφο το αλάθητο του Πάπα, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την καταγγελία μας: ο λόγος που απολύθηκε ο έμπειρος συνάδελφος ήταν "η αντικειμενική αδυναμία του να βοηθήσει ώστε να λειτουργήσει η δομή σύμφωνα με τα πρότυπα της διοίκησης", να συμμορφωθεί δηλαδή "προς τα υποδείξεις" (κυρίως ως προς το θέμα της παρακράτησης των συντάξεων των ασθενών), χωρίς βέβαια να τολμήσουν να αξιολογήσουν με επιστημονικούς όρους τη δουλειά του.
Κατανοούμε τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η διοίκηση της ΕΠΑΨΥ. Η άδικη και εκδικητική απόλυση του συναδέλφου την αφήνει ηθικά έκθετη. Και φυσικά μετά την αποτυχία της να ανασκευαστεί η εικόνα μέσω δηλώσεων, ακολουθούν οι σπασμωδικές κινήσεις. Γιατί μόνο ως τέτοια μπορούμε να εκλάβουμε την ανάρτηση κειμένου στον ιστότοπο της ΕΠΑΨΥ, όπου εργαζόμενοι της ΕΠΑΨΥ σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ουδέποτε συνεργάστηκαν με το συνάδελφο, παρουσιάζονται σαν να γνώριζαν τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο και τα "προβλήματα" που δήθεν αυτός δημιουργούσε στον φορέα! Δυστυχώς για τη διοίκηση της ΕΠΑΨΥ, όλοι στο χώρο της ψυχικής υγείας γνωρίζουν ότι σε περίοδο υποχρηματοδότησης και κρίσης, ανεργίας, ανασφάλειας, απολύσεων και "οικειοθελών αποχωρήσεων", είναι πολύ εύκολο να συγκεντρώσεις υπογραφές σε ένα κείμενο στήριξης της διοίκησης. Αυτό που δεν είναι εύκολο είναι να διοικείς με δημοκρατία, πλουραλισμό και διαφάνεια σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους λήπτες των υπηρεσιών.
Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το συνάδελφο Αχιλλέα Βασιλικόπουλο καθώς και κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει την αυθαιρεσία των διοικήσεων και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία που θα σέβεται τα δικαιώματα των ληπτών των υπηρεσιών και των εργαζομένων.
ΥΓ. Είναι πάντως ελπιδοφόρο ότι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στην ΕΠΑΨΥ που έχουν συνεργαστεί με τον Αχιλλέα Βασιλικόπουλο και ως εκ τούτου η γνώμη τους βαραίνει ιδιαιτέρως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κατάφεραν να μην υπογράψουν το κείμενο πίστης και υπακοής στη διοίκηση της ΕΠΑΨΥ, κάτι που αναδεικνύει υψηλά επίπεδα αξιοπρέπειας, τόλμης και αληθινής αλληλεγγύης.
Για το Δ.Σ. του ΣΕΨΑΕΚΟ
Η Πρόεδρος, Αγγελική Συλλιγαρδάκη
Ο Γραμματέας, Δημήτρης Ταγκλής

Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3726