ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ

 

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ  STAGE

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ STAGE ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΣΩΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΥΤΗ

 

Η προ της 4ης Οκτώβρη κυβέρνηση προσελάμβανε στον Δημόσιο (εκτός από τον Ιδιωτικό) Τομέα χιλιάδες εργαζόμενους με stage, δηλαδή σε ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία όπου, με το πρόσχημα της «απόκτησης εμπειρίας», τους έβαζε να καλύπτουν ‘πάγιες και διαρκείς ανάγκες’ της υπηρεσίας.

Η μετά την 4η Οκτωβρίου κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο ενάντια στο καθεστώς του stage, στο όνομα, υποτίθεται, της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων που το stage κατάφωρα καταστρατηγεί (στην πραγματικότητα, όμως, για την αντιμετώπιση του  δημοσιονομικού ελλείμματος), αδιαφορώντας, αφενός, για τη φοβερή απόγνωση στην οποία σπρώχνει τους εργαζόμενους αυτούς (που, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας είχαν εξαναγκαστεί σ΄ αυτούς τους τριτοκοσμικούς όρους εργασίας) και αφετέρου, για τα τεράστια υπηρεσιακά κενά που θα δημιουργηθούν από την απομάκρυνσή τους από τις υπηρεσίες στις οποίες λειτουργούν.

Στο ΨΝΑ, για παράδειγμα, έχουν προσληφθεί 46 άτομα με καθεστώς stage, στο νοσηλευτικό κλάδο (νοσηλεύτριες σε διάφορες μονάδες του ΨΝΑ, επισκέπτρια υγείας στο ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων), στην κοινωνική υπηρεσία και στην διοικητική υπηρεσία. Ολοι και όλες, μηδενός εξαιρουμένου, καλύπτουν ‘πάγιες και διαρκείς ανάγκες’. Εκπαιδεύτηκαν, όπως ο κάθε πρωτοδιοριζόμενος στο ΨΝΑ και μπήκαν αμέσως στη «δουλειά».

Καθώς είναι γνωστά τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε όλους τους κλάδους (νοσηλευτικό, ιατρικό, διοικητικό) του ΨΝΑ (πάνω από 800 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων 400 νοσηλευτών κλπ), σε σημείο που να υπάρχει τεράστια δυσκολία να καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία των ενδο και εξω - νοσοκομειακών μονάδων του (με σοβαρότατες επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου), η επαπειλούμενη απόλυση των εργαζόμενων με το stage θα επιδεινώσει περαιτέρω τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ακόμα και αν επρόκειτο να υπάρξει (που δεν θα υπάρξει) άμεση αντικατάσταση όσων θα απολύονταν, και πάλι η ζημία θα ήταν, στις περισσότερες περιπτώσεις, ανεπανόρθωτη, γιατί η λειτουργία μιας υπηρεσίας ψυχικής υγείας έχει να κάνει με ‘ανθρώπους που πάσχουν’ και η σχέση που εγκαθιδρύουν με τους θεραπευτές τους (νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ) είναι συχνά αυτό που τους διατηρεί σε μια ψυχικά σταθερή και κοινωνικά λειτουργική κατάσταση.

Ηταν η επίγνωση αυτού του γεγονότος που οδήγησε ώστε οι προσλήψεις που έγιναν στο Δημόσιο, στα πλαίσια του ‘Ψυχαργώς’,  μετά από μια πρώτη φάση που ήταν προσλήψεις ‘ορισμένου χρόνου’ (που εν συνεχεία έγιναν αορίστου) να είναι, από ένα σημείο και πέρα, όλες σε μόνιμες οργανικές θέσεις.

Οποιος, απερίσκεπτα, σχεδιάζει ν΄ απολύσει θεραπευτές που, έστω με το stage, έχουν εμπλακεί σε θεραπευτικές διαδικασίες και στελεχώνουν τη θεραπευτική λειτουργία των μονάδων στις οποίες εργάζονται, σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από τη νέα θεραπευτική διάσταση που πρέπει να διακρίνει την λεγόμενη ‘ψυχιατρική μεταρρύθμιση’, προκειμένου να είναι πραγματικά μεταρρύθμιση και όχι απορρύθμιση. Να είναι πραγματικά θεραπευτική και όχι διαχειριστική.

Η λύση δεν είναι ν΄ απολυθούν οι εργαζόμενοι με το stage, αλλά αυτοί οι ίδιοι, εδώκαι τώρα, να μονιμοποιηθούν.

Να καταργηθεί οριστικά το απαράδεκτο αυτό δουλοπαροικιακό εργασιακό καθεστώς και να μείνουν στις θέσεις τους όλοι οι εργαζόμενοι με stage μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μονιμοποίησής τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ΨΝΑ να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων του stage, να αρνηθούν την απόλυσή τους και να απαιτήσουν την μονιμοποίησή τους.

Καλούμε την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να σκύψει με προσοχή και με τη δέουσα ευαισθησία πάνω σ΄ αυτό το κρίσιμο ζήτημα, γύρω από το οποίο ακούγονται πλήθος δημαγωγικές τοποθετήσεις από τη μια, ή την άλλη πλευρά.

Η απάντηση που θα δώσει σ΄ αυτό το ζήτημα θα είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής της διαδρομής που έχει σκοπό ν΄ ακολουθήσει το Υπουργείο στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας και της ψυχικής υγείας ειδικότερα.

 

 

23/10/09

 

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ

 

ΧΡ. ΓΚΑΡΝΕΤΑΣ

Κ. ΜΑΤΣΑ

Θ. ΜΕΓΑΛΟΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 

 

ΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΥ&ΚΑ

ΔΣ ΨΝΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ

Δ/ΝΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΨΝΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΨΝΑ

ΜΜΕ


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3897