...ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

 

Στις 15/4, με μια μαζική και αποφασιστική κινητοποίηση του συλλόγου εργαζομένων ΨΝΑ και των γιατρών του ψυχιατρείου, έκλεισε η εφημερία. Παρά τις απειλές για εισαγγελική παρέμβαση κατά των εργαζομένων, δεν έγιναν παρά τρεις εισαγωγές που οι γιατροί κι οι εργαζόμενοι έκριναν ότι έπρεπε να γίνουν.

Από το πρωί της ίδιας μέρας, ο Υπουργός Υγείας είχε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή του ΨΝΑ (η οποία και υπεβλήθη) γιατί «δεν κατάφερε», όπως έγραψε ο τύπος της επόμενης μέρας, «να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις στο ΨΝΑ» ενάντια στην τρίτη εφημερία.

Στη συνέχεια ορίστηκε συνάντηση στο ΨΝΑ μεταξύ των δύο Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου (κ.κ. Καλογερόπουλου και Τροχάνη) και του προέδρου του ΕΚΕΠΥ κ. Ευσταθίου, αφενός και των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων, αφετέρου.

Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη, 23/4, μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα, που το όξυναν οι προκλητικές δηλώσεις του κ. Καλογερόπουλου ότι θα «λειώσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων» με δική του παρέμβαση, αν αυτοί «τολμούσαν» να καταγγείλουν την κατάσταση «στα κανάλια».

Αυτή η δήλωση, μαζί με χαρακτηρισμούς, που διαδόθηκαν άμεσα στο ψυχιατρείο, περί «αργόσχολων εργαζομένων του ΨΝΑ», κινητοποίησαν δεκάδες εργαζόμενους που κατέκλυσαν τα γραφεία της διοίκησης και απαιτούσαν λύσεις ‘εδώ και τώρα’. Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση, ο κ. Καλογερόπουλος αναγκάστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» από τους εργαζόμενους για τους χαρακτηρισμούς που μέχρι πριν λίγο είχε κάνει, λέγοντας ταυτόχρονα ότι  αναστέλλεται η απόφαση για την τρίτη εφημερία.

Στη συζήτηση που είχε προηγηθεί, το ζήτημα της παραίτησης του διοικητή του ΨΝΑ θεωρούνταν δεδομένο και μάλιστα είχε ανακοινωθεί και η «ανταλλαγή διοικητών» μεταξύ ΨΝΑ και Δρομοκαιτείου – ο κ. Κοσμόπουλος στο Δρομοκαίτειο και ο κ. Κοδελάς στο ΨΝΑ.

Αυτά μέχρι την επόμενη μέρα, που πάρθηκε πίσω και αυτή η απόφαση και ο κάθε διοικητής παρέμεινε στον «πάγκο» του - «μέχρι νεωτέρας», προφανώς.

Αλλά «μέχρι νεωτέρας» έχει αναβληθεί και η επιβολή της τρίτης εφημερίας στο ΨΝΑ  Η σύσταση επιτροπής, που αναγγέλθηκε, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ψυχιατρικής εφημερίας στο λεκανοπέδιο (στην πραγματικότητα, η εγκαθίδρυση ενός τροχονόμου για την «ισομερή κατανομή των ράντζων») πρόκειται απλώς να επαναφέρει, εντός διμήνου, την πίεση για τρίτη εφημερία, καθώς δεν υπάρχουν λύσεις, ούτε καν σκέψεις για λύσεις, αλλά μόνο για ευκαιριακά μπαλώματα, ανάλογα με τις ομάδες πίεσης στα κέντρα εξουσίας και ανάλογα με το πόσο και πού γίνεται  περισσότερο ορατό το αδιέξοδο που κατασκεύασε η ψυχιατρική απο –ρύθμιση και η (μη) πολιτική ψυχικής υγείας της τελευταίας δεκαετίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ

 

 

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΑ

 

Η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του ΨΝΑ καλεί όλους τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους του ΨΝΑ να αντιδράσουν αποφασιστικά και ν΄ αποτρέψουν το νέο εφημεριακό πραξικόπημα του ΕΚΕΠΥ και του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο φορτώνεται στο ΨΝΑ τρίτη εφημερία (υποτίθεται ‘μισή’) - μια από τις εφημερίες του Δρομοκαϊτείου, αυτή της Δευτέρας, από 8μμ έως 8πμ της επόμενης ημέρας. Στην πραγματικότητα η ‘μισή’ εφημερία εύκολα, στην πράξη, γίνεται ¾ εφημερίας, ή και ολόκληρη η εφημερία, αν κατάλληλα χειραγωγηθούν οι εισαγωγές από όποιον έχει όφελος.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση του Υπουργείου, μετά από επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας και Ειδικής Γραμματέως Ψυχικής Υγείας στο Δρομοκαίτειο, δείχνει τον ερασιτεχνικό, σπασμωδικό, αντανακλαστικό και τυχάρπαστο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα αδιέξοδα που το ίδιο έχει δημιουργήσει στο σύστημα εφημερίας και στην ψυχική υγεία ειδικότερα.

Αφού μείωσαν δραστικά τις νοσοκομειακές κλίνες, χωρίς κανένα σχέδιο ή ενδιαφέρον για το τι θα τις αντικαθιστούσε (η ανάπτυξη, δηλαδή, παράλληλα προς τη συρρίκνωση ή το κλείσιμο των ψυχιατρείων, ενός ολοκληρωμένου, τομεοποιημένου και εναλλακτικού στη νοσοκομειακή νοσηλεία δικτύου  κοινοτικών υπηρεσιών), τώρα περιορίζονται απλώς να αναδεύουν το τέλμα που δημιούργησαν και να μεταφέρουν ’από εδώ, εκεί’ τα ράντζα, που είναι το πιο φανερό προϊόν της μετα(απο)ρρύθμισης.

Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να λυθεί το αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει με τη μεταφορά και την αναπαραγωγή των πιο έκδηλων και εκκωφαντικών συνεπειών του ‘κάπου αλλού’. Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις το Δρομοκαίτειο καταστρέφοντας το Δαφνί.

Γνωρίζουν άραγε οι αδαείς του Υπουργείου ότι η λειτουργία του ΨΝΑ κρέμεται από μια κλωστή;

Γνωρίζουν ότι, εκτός από τα 600 ενδονοσοκομειακά κρεβάτια, το ΨΝΑ υποστηρίζει και πάνω από 100 εξωνοσοκομειακές στεγαστικές δομές;

Γνωρίζουν ότι τόσο τα ενδονοσοκομειακά τμήματα όσο και οι στεγαστικές δομές λειτουργούν δραματικά υποστελεχωμένες (πάνω 400 οι κενές οργανικές θέσεις μόνο των νοσηλευτών), σε σημείο που να υπάρχουν αφενός σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και αφετέρου  καθημερινοί κίνδυνοι τόσο για τους νοσηλευόμενους και τους φιλοξενούμενος, όσο και για το ελάχιστο προσωπικό, που αδυνατεί να καλύψει τις βάρδιες με την αναγκαία αριθμητική επάρκεια;

Γνωρίζουν ότι τα τμήματα εισαγωγών λειτουργούν με 20-30 συνολικά ράντζα σε καθημερινή βάση;

Πόσα ράντζα πρέπει να φτάσουμε για ν΄ αρχίσουν να ψάχνουν ‘άλλες λύσεις’ για ένα ΨΝΑ που θα έχει καταρρεύσει πλήρως;  

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να θεωρεί το (οικονομικά χρεοκοπημένο) ΨΝΑ ως τη μεγάλη αποθήκη, κατάλληλη για να τσουβαλιάζονται και να στριμώχνονται όλες οι ανεπάρκειες και οι τρύπες του συστήματος της ψυχικής υγείας.

Μεγάλες ευθύνες έχει και η Διοίκηση του ΨΝΑ και άλλες διευθυντικές του ιεραρχίες που, αφού έκρυψαν από το προσωπικό του ΨΝΑ τα σχέδια του Υπουργείου, σπεύδουν τώρα, σαν πειθήνιοι υφιστάμενοι, να ‘εκτελέσουν εντολές’,  διαχειριζόμενοι την κατεδάφιση, αντί ν΄ ασκούν ουσιαστική διοίκηση, του ιδρύματος που τους ανάθεσαν. Δεν ξεχνάμε άλλωστε (καθώς είναι πολύ πρόσφατη), την αυθαίρετη περικοπή της αμοιβής δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών (Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου). Ούτε την αυθαίρετη, πολύμηνη καθυστέρηση και περικοπή της αμοιβής των δεδουλευμένων εφημεριών των ψυχολόγων.

Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε την τρίτη εφημερία.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη διάλυση του ΨΝΑ και την οπισθοδρόμησή του σε συνθήκες ‘προ 20ετίας’.

Καλούμε όλους τους γιατρούς του ΨΝΑ σε γενική συνέλευση την Μ. Τετάρτη, 15/4, 10 πμ στην πύλη του ψυχιατρείου.

Καλούμε σε κοινό αγώνα όλους τους εργαζόμενους του ΨΝΑ.

Αγώνας διαρκείας, με κλείσιμο όλων των εφημεριών του ΨΝΑ, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, για ολόκληρο το 24ωρο της εφημερίας, μέχρις ότου ανακληθεί η απόφαση για την τρίτη εφημερία.  

Καλούμε τη Διοίκηση του ΨΝΑ να συμπαρασταθεί στην κινητοποίηση του προσωπικού του νοσοκομείου και να κρατήσει σθεναρή στάση ενάντια στην καταστροφική αυτή απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

 

13 Απριλίου 2009

 

 

Η ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ


Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4050