...Συμπλέοντας με τον Αδωνι Γεωργιάδη σε κήρυγμα ξενοφοβίας και ρατσισμού

 

 

Τελικά ο Υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος βρήκε, σε πολύ λιγότερο από 6 μήνες (χρονικό διάστημα που είχε θέσει ως προσωπικό του στόχο), «ποιος φταίει» για τη ‘μαύρη τρύπα’ (το έλλειμμα των 400 εκ. ευρώ) των νοσοκομείων: πρώτα και κύρια οι μετανάστες, οι ‘παράνομοι αλλοδαποί’.


«Από τα 400 εκ. ευρώ, δήλωνε στη Βουλή, στις 14/10/2010, η πιθανολόγηση είναι  ότι υπέρ διαφόρων φεύγουν 150 εκ. ευρώ το χρόνο και άνω. Προσέγγιση είναι, δεν έχω τιμές. Του χρόνου θα έχουμε. Τώρα δεν έχουμε. Ποιοι είναι αυτοί για τους οποίους δαπανά το Ελληνικό Δημόσιο 150 εκ. ευρώ; Είναι οι αλλοδαποί που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και καταφεύγουν στο σύστημα υγείας δια των εφημεριών και νοσηλεύονται επί πολλές ημέρες. Τους δίδεται φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς να πληρώνουν ευρώ. Από του χρόνου θα είμαστε σε θέση να γνωρίζομε ακριβώς τα κόστος αυτής της κατάστασης».

Μια τέτοια τοποθέτηση είναι αναμενόμενη από έναν υπουργό μιας κυβέρνησης/ εντολοδόχου των διεθνών τραπεζιτών, μέσω του μνημονίου που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και το ΔΝΤ – και μάλιστα έναν από τους πιο «ψυχρούς εκτελεστές» των εντολών των αφεντικών.

Ενας άνθρωπος που αφιέρωσε τους πρώτους έντεκα μήνες της υπουργικής του δραστηριότητας στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και στην σφαγή των συνταξιούχων, θα νοιαζόταν για τους μετανάστες; Ενας άνθρωπος που τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Υγείας ύστερα από τις δάφνες που αποκόμισε ως προγραμματισμένο ρομπότ των εντολών της τρόϊκας, προκειμένου να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από ένα παραπαίων δημόσιο σύστημα υγείας, θα νοιαζόταν για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μετανάστες, αλλά και πολλοί έλληνες, ανασφάλιστοι και στερημένοι δυνατοτήτων πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, θα πέθαιναν στο δρόμο αν δεν υπήρχε μια μεγάλη μερίδα δημόσιων λειτουργών (γιατρών, νοσηλευτών κλπ) που θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της επαγγελματικής τους ηθικής την παροχή φροντίδας σ΄ αυτά τα στρώματα των ‘αποβλήτων’ του συστήματος που υπηρετεί ο κ. Λοβέρδος;

Αλλά το πιο σημαντικό, στην προκειμένη περίπτωση, είναι κάτι άλλο. Είναι το γεγονός ότι ο Αν. Λοβέρδος έκανε αυτές τις δηλώσεις απαντώντας στην, ως συνήθως προβοκατόρικα διατυπωμένη, ερώτηση του γνωστού κομπορρήμονα, τηλεμαϊντανού βουλευτή του ξενοφοβικού, ρατσιστικού και ακροδεξιού ΛΑΟΣ, Αδωνι Γεωργιάδη : «Υπάρχει ρατσισμός κατά των Ελλήνων…Συμφέρει να πας στο νοσοκομείο και να πεις ότι είσαι Αφγανός και Πακιστανός, ενώ αν πεις ότι είσαι Ελληνας πρέπει να πληρώσεις».

Για μιαν ακόμη φορά, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ σε αγαστή συνεργασία: στημένη ερώτηση για να πάρει την αναμενόμενη απάντηση. Μια απάντηση που σκοπό έχει να καλλιεργήσει περαιτέρω τη σύγχυση σε πλατειά στρώματα του πληθυσμού και να στοχοποιήσει ως ‘υπαίτιους’ των δεινών τους (αυτών που τους επιβάλλει ο Λοβέρδος κατ΄ εντολήν ΕΕ/ΔΝΤ) του μετανάστες.

Ποιος φταίει που υπάρχουν τεράστιες και ραγδαία επιδεινούμενες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία, καθώς και για την δραματική μείωση των αποδοχών τους; Οι μετανάστες. Ποιος φταίει για τις τεράστιες ουρές και για τα ραντεβού που κλείνονται πολλούς μήνες μετά το αίτημα; Οι μετανάστες. Ποιός φταίει για τα ευρέως διαδομένα ‘φακελάκια’; Οι μετανάστες. Ποιος φταίει που πληρώνουμε για υπηρεσίες στα απογεματινά ιατρεία, ή, ακόμα και για τα 3 ευρώ; Οι μετανάστες. Ποιός φταίει για την ποδηγέτηση της ιατρικής πρακτικής από τις πολυεθνικές του φάρμακου; Οι μετανάστες. Ποιος φταίει για τους στημένους διαγωνισμούς, για τις υπερτιμολογήσεις και για τις μίζες κάτω από το τραπέζι, για ένα δημόσιο σύστημα, δομικά και λειτουργικά προσανατολισμένο, από τους εκάστοτε κυβερνώντες, στην εξυπηρέτηση των κάθε λογής προμηθευτών και γενικά, ιδιωτικών συμφερόντων; Οι μετανάστες, φυσικά.

Σε μια περίοδο που οι πλατειές λαϊκές μάζες δέχονται το σοκ των μέτρων και ταυτόχρονα την ενορχηστρωμένη και άνωθεν κατευθυνόμενη προπαγάνδα (μέσω των ΜΜΕ κλπ), που πότε στοχοποιεί τους δημοσίους υπάλληλους γενικά (‘τεμπέληδες’, ‘διεφθαρμένους’, ‘πλεονασματικούς’, ‘άχρηστους’), πότε τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ (ή σε όποιον οργανισμό παίρνει «σειρά προτεραιότητος» για συρρίκνωση συγχώνευση, κλείσιμο, απολύσεις), σε μια τέτοια περίοδο που πολύς κόσμος, πριν κατανοήσει και αποφασίσει να στραφεί ενάντια στους ‘από πάνω’, μπορεί να παρασυρθεί και να ρίξει τις ευθύνες στον ‘διπλανό’ του, μια τέτοια στοχοποίηση των μεταναστών (ότι ‘φταίνε’ για τα ελλείμματα στο σύστημα υγείας), δεν κάνει άλλο από το να ρίχνει νερό στο μύλο του ρατσισμού. Και είναι ο ρατσισμός ένα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα που κυοφορούνται και εξαπλώνονται σε μια τέτοια κρίση, απ΄ όπου δεν υπάρχει ακόμα μια ορατή διέξοδος ενάντια στο κοινωνικό σύστημα που παράγει αυτή την κρίση και επιβάλει τις συνέπειές της πάνω στους ‘πολλούς’. Φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί σε ορισμένες γειτονιές είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθούν  και σ΄ άλλες στο προσεχές μέλλον, με τις ίδιες, ή άλλες, στοχοποιήσεις ‘διαφορετικών’ ατόμων και ομάδων (μεταξύ αυτών και ο ψυχικά πάσχοντες), που θα γίνονται όλο και λιγότερο ανεκτοί και εύκολα θα ορίζονται ως ‘υπαίτιοι’ των δεινών των υπόλοιπων.

‘Ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου’, οι δηλώσεις του Λοβέρδου δείχνουν, ταυτόχρονα, τις ‘πολλαπλές αναγνώσεις’ που (αν και από πάντα) είναι ιδιαίτερα σήμερα δυνατό να γίνουν στο σύνθημα του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού: «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Το ίδιο λέει και ο Αδωνις. Βέβαια, όχι σε όλους τους Ελληνες, αλλά σε όλο και λιγότερους…..στους «έχοντες και κατέχοντες». Οι υπόλοιποι θα είναι και αυτοί σαν ‘μετανάστες’…

 


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3897