Μέσα στον Αύγουστο, ζέστης και αδειών των εργαζομένων, το Υπουργείο Υγείας και   η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ πραγματοποιούν την επίθεσή τους στο 18 Ανω και στο Ψ.Ν.Α.

      Στα πλαίσια της επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη να «καθαρίσει» το κέντρο της Αθήνας από όλα τα «ανεπιθύμητα» στοιχεία αφού «ξεμπέρδεψαν» με τους μετανάστες προχωρούν στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Αιφνιδιαστικά, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους φορείς αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μεταφέρει πρόγραμμα   υποκαταστασης του ΟΚΑΝΑ στο ΨΝΑ, όπου ήδη από 25ετίας περίπου λειτουργεί με επιτυχία «στεγνό» πρόγραμμα απεξάρτησης του 18ανω.

     Με βάση τις αρχές της επιστήμης δεν επιτρέπεται να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο προγράμματα με αντίθετη φιλοσοφία.

     Με βάση τις αρχές της επιστήμης επίσης δεν επιτρέπεται να έρχεται σε επαφή με πληθυσμό εν ενεργεία εξαρτημένων ατόμων – όπως είναι οι «χορηγούμενοι» σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ – ο πολύ ευάλωτος πληθυσμός των ψυχασθενών που νοσηλεύεται στο Ψυχιατρείο, γιατί η έκθεσή του σε πιθανή χρήση ουσιών δημιουργεί κινδύνους για τη ζωή του (λόγω των ψυχοφαρμάκων που παίρνουν ως αγωγή).

     Δεοντολογικά τέλος δεν επιτρέπεται η αντιμετώπιση των ενταγμένων σε προγράμματα μεθαδόνης συνανθρώπων μας με τέτοια έλλειψη σεβασμού στο πρόβλημα τους σαν να είναι «σκουπίδια» που πρέπει να τα κρύψουν σε μια αποθήκη  - την από παλιά γνωστή αποθήκη ψυχών του Δαφνιού – για να μην λερώνουν την Αθήνα.

Με δεδομένη την υπερχρέωση του νοσοκομείου (υπολογίζονται σε       περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές του)τις τεράστιες ελλείψεις του σε προσωπικό (νοσηλευτικό αλλά και άλλων ειδικοτήτων) κτιριακές εγκαταστάσεις κ.α. η εγκατάσταση ενός προγράμματος χορήγησης υποκαταστάτων σε αυτό θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο εκρηκτική.

Προκαλεί προβληματισμό η απόπειρα αυτή να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με όρους λειτουργίας ιδιωτικού τομέα  σε χώρο του δημόσιου τομέα στον οποίο υπάγεται το Ψ.Ν.Α. Η ενέργεια αυτή  αποτελεί προάγγελο  μελλοντικής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

Συνάδελφοι

    Αρνούμαστε να δεχτούμε την απαξίωση και την ακύρωση στην πράξη του έργου του 18ανω.

    Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην έκθεση σε κίνδυνο της θεραπείας των ψυχικά πασχόντων στο ΨΝΑ.

    Αρνούμαστε να δεχτούμε αυτή τη ρατσιστική αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα υποκαταστάτων.

 

    Καλούμε τους εργαζόμενους του Ψ.Ν.Α. να αντισταθούν

-          για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΟΚΑΝΑ

-          για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του το 18ανω

-          για να μπορεί το μεγαλύτερο δημόσιο Ψυχιατρείο της χώρας να  λειτουργεί και να σηκώνει το ήδη μεγάλο βάρος της ψυχιατρικής εφημερίας, της θεραπείας των ψυχικά πασχόντων και της αποασυλοποίησης

-          για να υπάρχει ο αναγκαίος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα των εξαρτημένων ατόμων

-          για να υπάρχουν μονάδες θεραπείας απεξάρτησης , που να καλύψουν τις ήδη τεράστιες ανάγκες και όχι να καταστρέφονται αυτές που ήδη με επιτυχία λειτουργούν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ενέργειες αυτές εντάσσονται σε  ένα ευρύτερο σχέδιο απαξίωσης και εκποίησης της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας.

Δεν θα τους περάσει.

Θα μας βρουν όλους απέναντί τους.

 

 

4/8/2009

ΑΡΙΣΤΕΡΗ   ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ   ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  Ψ.Ν.Α

 


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3638