ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ

Ψ Υ Χ Ι Α Τ Ρ Ι Κ Ο   Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ο   Α Τ Τ Ι Κ Η Σ

ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ  18 ΑΝΩ

 

 Χαϊδάρι, 31/7/2009

 

 

                                                                                                                                                                      

                                                                                          Προς

                                                                                    Κο Διοικητή ΨΝΑ

 

 

Κύριε Διοικητά

 

Κατά πληροφορίες πρόκειται να κατασκευασθεί και να τοποθετηθεί άμεσα στο Ψ.Ν.Α. οικίσκος του ΟΚΑΝΑ για να στεγασθεί πρόγραμμα υποκατάστασης.

Σας υπενθυμίζω για μιαν ακόμη φορά ότι η λειτουργία εντός ΨΝΑ ενός προγράμματος υποκατάστασης συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους τόσο για το στεγνό πρόγραμμα του 18ανω που λειτουργεί εντός ΨΝΑ πλέον της 20ετίας όσο και για τους ψυχικά πάσχοντες που νοσηλεύονται στο ΨΝΑ.

1)      Δεν επιτρέπεται με βάση και την διεθνή εμπειρία να στεγάζονται στον ίδιο χώρο δυο  προγράμματα με αντίθετη φιλοσοφία. Το 18ανω είναι πρόγραμμα θεραπείας απεξάρτησης ενώ το πρόγραμμα  του ΟΚΑΝΑ είναι πρόγραμμα συντήρησης της εξάρτησης.

Κανείς και πολύ περισσότερο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τις προσπάθειες πολλών δεκαετιών τόσο του 18 Άνω και όσων μοχθούν για την μεγαλύτερη μονάδα απεξάρτησης όσο και του ΨΝΑ και των εργαζομένων σ’ αυτό για να γίνει αυτή η τόσο πρόχειρη και βεβιασμένη μεταστέγαση ενός προγράμματος του ΟΚΑΝΑ.

Η κίνηση αυτή εκ μέρους των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ και μάλιστα  μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως συζήτηση με το 18 Άνω, υποδηλώνει την πλήρη απαξίωση του κοινωνικά αναγνωρισμένου και επιστημονικά καταξιωμένου, στην Ελλάδα και διεθνώς έργου του 18ανω,της μεγαλύτερης μονάδας απεξάρτησης του ΕΣΥ. Και αυτό αποτελεί πρόκληση τόσο προς το ίδιο το 18ανω όσο και προς την επιστημονική κοινότητα, τους φορείς της απεξάρτησης αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

2)    Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και αυτό προσθέτει τεράστιες υποχρεώσεις στις ήδη υπάρχουσες, επιβαρύνοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς όσο και το προσωπικό του. Με δεδομένη την υπερχρέωση του νοσοκομείου (υπολογίζονται σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές του)τις τεράστιες ελλείψεις του σε προσωπικό (νοσηλευτικό αλλά και άλλων ειδικοτήτων) κτιριακές εγκαταστάσεις κ.α. η εγκατάσταση ενός προγράμματος χορήγησης υποκαταστάτων σε αυτό θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο εκρηκτική,

Η συγκέντρωση αυτού του ειδικού πληθυσμού των εξαρτημένων ατόμων στα οποία  «χορηγείται» κάποιο υποκατάστατο μέσα στο ΨΝΑ, όπου κυκλοφορούν οι ψυχικά ασθενείς που νοσηλεύονται ή παρακολουθούνται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, δημιουργεί τον κίνδυνο να διαμορφωθούν ανάμεσά τους όροι  «συναλλαγής» (κοινώς  «πιάτσα») με τεράστιες επιπτώσεις στην κατάσταση και των δύο πληθυσμών.

 

 

 

Είναι γνωστό άλλωστε, από την διεθνή βιβλιογραφία, αλλά και από την δική μας εμπειρία, ότι ο πληθυσμός των ψυχασθενών είναι πολύ ευάλωτος και γι αυτό επιρρεπής στη χρήση ουσιών όταν συγχρωτίζεται με  «χορηγούμενους» τοξικομανείς και συναλλάσσεται με αυτούς. Αυτή η   «συναλλαγή» μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες δεδομένης της φαρμακοθεραπείας τους.

 Οι κίνδυνοι για τη ζωή αυτών των ανθρώπων από την ταυτόχρονη χρήση ουσιών και ψυχοφαρμάκων είναι τεράστιοι.

3)   Δεν προβληματίζουν τους αρμοδίους όλα αυτά; Ή μήπως σκοπεύουν να βάλουν συρματοπλέγματα γύρω από τον οικίσκο του ΟΚΑΝΑ στο Δαφνί ;

Ή ακόμα να καθηλώσουν τους νοσηλευόμενους ψυχασθενείς στα κρεβάτια τους για να μην κυκλοφορούν στο προαύλιο του ΨΝΑ;

Γιατί τόση προχειρότητα και βιασύνη;

Ποιο μήνυμα θέλουν να περάσουν στον Ελληνικό λαό; Ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε η απεξάρτηση ούτε η αποασυλοποίηση παρά μόνο η «εκκαθάριση» του κέντρου της Αθήνας από τους

 « ανεπιθύμητους »»      τοξικομανείς ;

Με ποιο ηθικό δικαίωμα οι τοξικομανείς που για τους δικούς τους λόγους - που οφείλουν να είναι σεβαστοί απ’ όλους - επέλεξαν ένα πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ αντιμετωπίζονται από την ίδια την Πολιτεία μ΄ αυτόν τον απαράδεκτα απαξιωτικό και ρατσιστικό τρόπο;

Προβληματίστηκε κανένας από τους αρμοδίους για το πώς αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι που δεν έχουν κανένα οικονομικό πόρο θα φτάνουν στο Δαφνί που απέχει πάνω από 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας,  για το πού θα πηγαίνουν μετά, πώς, εν πάσει περιπτώσει, βιώνουν μια τέτοια μεταχείριση;

Και γιατί επιτέλους το Δαφνί εξακολουθεί –ως μη όφειλε – να έχει στη συνείδηση των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας το ρόλο της «αποθήκης» ψυχών και προβλημάτων;

Δηλώνουμε ότι ως Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ αλλά και ως ΨΝΑ δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τέτοια σχέδια. Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο και με όλες τις δυνάμεις μας, τη συνέχιση της λειτουργίας του 18 ΑΝΩ που αυτή τη στιγμή απειλείται από εκείνους ακριβώς που θα έπρεπε να τη στηρίζουν.

Και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε στο πλευρό μας ως συμπαραστάτες όλους τους φορείς της απεξάρτησης, την επιστημονική κοινότητα, τους συνδικαλιστικούς φορείς και ολόκληρη την κοινωνία. 

Η σοβαρότητα του κοινωνικού, πρώτα απ’ όλα, προβλήματος των ναρκωτικών, δεν επιτρέπει καμιά προχειρότητα στην αντιμετώπισή του.

 

 

 

                                                    Η Επιστημονικά Υπεύθυνη

                                                   Της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ

                                                                           

                                                                               

                                                       Δρ. Κατερίνα Μάτσα

                                                      Δ/ντρια- Ψυχίατρος

 

 

                                                                                                                                                            

 

 

 


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3897