Καταιγισμός αποκαλύψεων τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση στο σύστημα ψυχιατρικής φροντίδας αυτής της χώρας. Στις 28 Ιουνίου «ανεβαίνουν» στο  διαδίκτυο  (Indymedia και αλλού) φωτογραφίες από το οικοτροφείο της εταιρείας ΕΨΑΜΥ στον Ασπρόπυργο που εμφανίζουν δεμένους πάνω στο κρεβάτι τους ενοίκους της δομής, Όπως συνάγεται, οι ένοικοι μένουν δεμένοι συστηματικά όλη τη νύχτα και αρκετές ώρες το μεσημέρι. Ακολουθούν σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.

 

Λίγες μέρες μετά έρχονται δημοσιεύματα για το κλείσιμο οικοτροφείου ηλικιωμένων της εταιρείας ΚΛΙΜΑΚΑ στη Κέρκυρα, όπου απολύθηκε όλο το προσωπικό με την κατηγορία ότι όλο, ή μέρος αυτού, εμπλέκονταν, «εδώ και χρόνια» στη συστηματική κακοποίηση και το βασανισμό των υπερηλίκων ενοίκων του οικοτροφείου (δημοσιεύτηκε και σχετική φωτογραφία).

Ταυτόχρονα με όλα αυτά το BBC βγάζει μέσα από το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο ρεπορτάζ που έκανε στο Δρομοκαίτειο, όπου αποκαλύπτονται, αμετάβλητες, οι γνωστές και από το παρελθόν εικόνες της ιδρυματικής βαρβαρότητας, που κάνουν το γύρο του κόσμου και δημοσιεύονται και στον ελληνικό τύπο.

Τα σχόλια περιττεύουν, οι αποκαλύψεις μιλούν από μόνες τους. Απλώς «έτυχε» να αφορούν αυτά τα οικοτροφεία και αυτό το ψυχιατρείο Αν πάνε και σε άλλα, είναι πολύ πιθανό ότι τα ίδια ή αντίστοιχα αίσχη θα δουν…

Η βιτρίνα του εξωραϊσμού της ιδρυματικής βαρβαρότητας, που απλώς άλλαξε μορφή με τη λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», δεν μπορούσε παρά να έρθει η στιγμή να ραγίσει…

Tο ράγισμα, όμως, της βιτρίνας δεν είναι παρά το σύμπτωμα της κατάρρευσης του όλου σαθρού συστήματος που ακούει στο όνομα "Ψυχαργώς" και "ψυχιατρική μεταρρύθμιση". Το σύστημα καταρρέει κάτω από τον οικονομικό στραγγαλισμό που έχει επιβάλλει το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση σ΄ενα σαθρό (νεοιδρυματικό και κατακερματισμένο) θεσμικό πλαίσιο, στη βάση του οποίου οικοδομήθηκε.

Το Υπουργείο σπεύδει τώρα να μαζέψει τα συντρίμια. Το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (8/7/09) υπαινίσσεται ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στην καινοφανή για την πολιτική της τωρινής κυβέρνησης (πολιτική ασταμάτητων ιδιωτικοποιήσεων των πάντων) ενέργεια της "δημοσιοποίησης" του οικοτροφείου. Γίνεται αναφορά στα παραθυράκια που εισήγαγε ο νόμος του 2007 του Αβραμόπουλου για τις "Προμήθειες", με τα οποία ευοδώνεται η μονιμοποίηση στο Δημόσιο εργαζομένων στον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα. Θυμόμαστε μάλιστα ότι, ενώ ελάχιστοι είχαν αντιληφθεί το σχετικό παραθυράκι, κάποιοι, "αρμοδίως" πληροφορημένοι, είχαν σπεύσει να κάνουν αιτήσεις πριν την ημερομηνία που εξέπνεε η προθεσμία που όριζε ο νόμος, ο οποίος, όμως, μεταξύ άλλων όριζε ως προϋπόθεση για την όλη διαδικασία, την θετική εισήγηση από τη μεριά των υπευθύνων του ιδιωτικού φορέα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτός δεν είναι ένας νόμος για δημοσιοποίηση της ψυχικής υγείας, ούτε, αλλωστε, ενδεχόμενη μονιμοποίηση των εργαζομένων στο εν λόγω οικοτροφείο θα σήμαινε ότι υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο ή προοπτική από την παρούσα κυβέρνηση (ή και την "αξιωματική της αντιπολίτευση"). Απλώς, καθώς το σαθρό οικοδόμημα της "μεταρρύθμισης" καταρρέει, η κυβέρνηση, στο βαθμό που επιβεβαιωθεί αυτή η κίνηση ή πρόθεση, σπεύδει για τους δικούς της λόγους, να δώσει μια συγκυριακή λύση.

Αλλες, όμως, πληροφορίες προκρίνουν ως πιο πιθανή μια άλλη διαδρομή των εξελίξεων : την αναζήτηση από τον "εργοδότη" (την κυβέρνηση) ενός άλλου "αναδόχου" (δηλαδή, μιας άλλης εταιρείας) που θα δεχτεί να αναλάβει την διαχείριση του εν λόγω οικοτροφείου (αφήνοντας, πιθανώς, την ανάληψή του από το ΨΝ Κέρκυρας ως έσχατη λύση, αν αποτύχει η αναζήτηση διαδόχου ιδιωτικού σχήματος).

Ισως το κλείσιμο (η εγκατάλειψη) του οικοτροφείου "Αργώς" στην Κέρκυρα από την "Κλίμακα" να είναι η αρχή μιας χιονοστιβάδας άλλων "αναδόχων της αποασυλοποίησης" που αποσύρονται από μια επιχείρηση που δεν "βγάζει" πλέον, "πουθενά και τίποτα.....".  


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4050