Θεσσαλονίκη 1/10/2010

Εμείς οι εργαζόμενοι σε διάφορους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης στην Ελλάδα που  συναντηθήκαμε κατά την διάρκεια της  Ημερίδας  που πραγματοποιήθηκε την 1/10/2010 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με   θέμα : «ΚοιΣΠΕ: Κοινωνικές Επιχειρήσεις ή Επιστροφή στην Εργασιοθεραπεία»  , συζητήσαμε και αξιολογήσαμε την  μέχρι τώρα εμπειρία μας , διατυπώσαμε τα προβλήματα μας και καταγράψαμε τις προοπτικές. Αποφασίσαμε να  ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές –φορείς  για τα παρακάτω προβλήματα αλλά και αιτήματά μας που έχουν σχέση τόσο  με τα ανθρώπινα δικαιώματά  και την παραβίασή τους όσο και τις  συνθήκες εργασίας   και  προοπτικές των ΚοιΣΠΕ:

1.Εφόσον έχουμε δικαιοπρακτική ικανότητα ζητούμε να έχουμε πλειοψηφία στην σύνθεση του ΔΣ των ΚοιΣΠΕ  όπως επίσης και στο   δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές θέσεις(Πρόεδρος,Γραμματέας,Ταμίας ,Εποπτικό Συμβούλιο)

Θεωρούμε αντιφατικό το να αντιμετωπιζόμαστε με το νόμο ως μέτοχοι χωρίς τα δικαιώματα όλων των άλλων μετόχων.

2.Αναφορικά με τις παντός είδους Ενώσεις ή Ομοσπονδίες ΚοιΣΠΕ να καθορίζεται με  νομοθετική ρύθμιση και να εξασφαλίζεται η πλειοψηφία των  μελών-αντιπροσώπων της  πρώτης κατηγορίας σε όλα τα όργανα.

3.Αλλαγή της παραγράφου 15 του άρθρου 12 του νόμου 2716/99

4.Οι διοικητικοί-διαχειριστικοί μηχανισμοί και τα στελέχη των ΚοιΣΠΕ υποβάλλουν προγράμματα  αποκλειστικά με την λογική της απορρόφησης κονδυλίων χωρίς να διασφαλίζεται ουσιαστικά η βιωσιμότητα και  η διάρκεια.. Αυτό οδηγεί στην κατασπατάληση των χρημάτων.

Όταν δε ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση( ο χρόνος του μέλιτος) τότε κλείνουν οι μονάδες αυτές .Εξαναγκαζόμαστε  σε παραίτηση γιατί μένουμε απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή απολυόμαστε.

5..Προσλαβάνονται  συνήθως άτομα με κομματικά-ρουσφετολογικά κριτήρια εκτός των ατόμων της πρώτης κατηγορίας. Η αναλογία των προσλαμβανομένων καθώς και οι αμοιβές  χαρακτηρίζονται από διακρίσεις σε βάρος μας  παραβιάζοντας την κοινή λογική καθώς και την ίδια την νομοθεσία

6.. Προσλαμβάνονται διαρκώς άτομα που στελεχώνουν τις διοικητικές και διαχειριστικές υπηρεσίες,  δημιουργούν μια τεράστια γραφειοκρατία   και επιβαρύνουν οικονομικά τους ΚοιΣΠΕ

7.Η αμοιβή είναι δυσανάλογη του κόπου μας ,πράγμα που μας οδηγεί μετά την λήξη των χρηματοδοτήσεων σε συνθήκες αναγκαστικής εργασιοθεραπείας.

Αν πιστεύεται ότι τα παραπάνω δεν μπορούν να επιλυθούν να μας απαντήσετε για ποιόν λόγο δεν μπορούν να επιλυθούν.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι ΚοιΣΠΕ παρόλο που χρησιμοποιούν κατά κόρο δημόσια χρήματα και περιουσία -συν τις χρηματοδοτήσεις-, οδηγούνται στην πλειοψηφία τους σε κατάρρευση μετά την λήξη των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

Όσα χρήματα και αν ξοδευτούν ή μάλλον σπαταληθούν αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τόσο τα νομοθετικά , τα διοικητικά-διαχειριστικά και  τα οργανωτικά προβλήματα δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ βιώσιμοι.

 

 

 


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3907