Θα μπορούσε να καταγραφεί σαν ένα ακόμη περιστατικό αδιερεύνητης και ατιμώρητης αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών. Ο Χρήστος Χρονόπουλος, άτομο με φανερό ψυχικό πρόβλημα, που τον Μάιο του 2007, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του και τη μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, βρέθηκε να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλα χτυπήματα, δεν είναι ακόμη και σήμερα σε θέση να μιλήσει.

Ο Χρ. Χρονόπουλος υποφέρει από δυσχέρεια βάδισης και αμνησία 3,5 χρόνια μετά την περιπέτειά του. Υποφέρει από δυσχέρεια βάδισης, νοητική έκπτωση, κρίσεις επιληψίας, ακράτεια, διαταραχές όρασης και μετατραυματική αμνησία!

Και όμως, παρ' όλα αυτά, οι υπεύθυνοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., έσπευσαν τότε, με μια τυπική ΕΔΕ, να απαλλάξουν πανηγυρικά όλους τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς από κάθε κατηγορία, χωρίς να τους καλέσουν καν σε απολογία! Η Δικαιοσύνη όμως, η οποία επιλήφθηκε ύστερα από μήνυση που κατέθεσε ο δικηγόρος Θ. Μαντάς, εκ μέρους των συγγενών του θύματος, έχει διαφορετική γνώμη.

Παραπομπή για κακούργημα

Εισαγγελική πρόταση ζητάει να παραπεμφθούν σε δίκη για διάπραξη βασανιστηρίων (κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη), τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν άγρια τον άτυχο Χρ. Χρονόπουλο, μέσα στο αστυνομικό τμήμα.

Η εισαγγελική λειτουργός Ιφιγένεια Γάκη αμφισβητεί ευθέως όχι μόνο τους ισχυρισμούς των αστυνομικών αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις (ιδιοκτητών μπαρ και καφετέριας), που «απαλλάσσουν» τους αστυνομικούς από κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι το θύμα «αυτοτραυματίσθηκε» όταν στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη, χτύπησε το κεφάλι του στον πάγκο ενός μπαρ!

Το περιστατικό έγινε το βράδυ της 22-5-2007, όταν, σύμφωνα με την πρόταση, ο Χρονόπουλος, επιδεικνύοντας μια ιδιόρρυθμη και αντισυμβατική συμπεριφορά, ενοχλούσε τους περίοικους. Οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης που ειδοποιήθηκαν του έβαλαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας. Από εκεί, 2,5 ώρες αργότερα, μεταφέρθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, εγχειρίσθηκε και μπήκε στην εντατική!

Οπως αναφέρει η εισαγγελέας, οι αστυνομικοί στην αρχή μιλούσαν για «χρήση ουσιών», ενώ ο αξιωματικός υπηρεσίας δίστασε να ενημερώσει τους γιατρούς για την ταυτότητά του, αν και τη γνώριζε από τη προσαγωγή του. Ο Χρονόπουλος είχε άλλωστε πάνω του δίπλωμα οδήγησης (το οποίο βρήκαν και οι γιατροί)!

Κατά την εισαγγελέα, η εκδοχή ότι ο Χρονόπουλος χτύπησε μόνος του δεν είναι πειστική, καθώς ουδείς φέρεται να ανησυχεί και να δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για το χτύπημα αυτό. Ούτε βέβαια παρατηρήθηκαν αμέσως μετά κάποια συμπτώματα (π.χ. ζάλη, κ.ά.). Είναι επίσης περίεργο, ότι οι αστυνομικοί κατέγραψαν το περιστατικό στα βιβλία τους, τέσσερις ώρες μετά την προσαγωγή του και αφού πρώτα τους ζήτησαν πληροφορίες οι γιατροί του νοσοκομείου!

Κακοποιήθηκε στο κελί

Κατά την πρόταση, το γεγονός ότι ο Χρονόπουλος εισέρχεται στο αστυνομικό τμήμα ψυχικώς διεγερμένος αλλά υγιής, χωρίς τραύματα, διαυγής και ομιλητικός, ενώ βγαίνει σε ημικωματώδη κατάσταση με πολλαπλά τραύματα, δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο ως κακοποίησή του διά ξυλοδαρμού!

Η εισαγγελέας πιθανολογεί ότι ο άτυχος κρατούμενος κακοποιήθηκε και ξυλοκοπήθηκε μέσα στο κελί του στο αστυνομικό τμήμα, με «θλώντα αμβλέα όργανα» στο σώμα και το κεφάλι, από τους τέσσερις αστυνομικούς (δύο της Αμεσης Δράσης που τον συνέλαβαν, τον αξιωματικό υπηρεσίας και τον δεσμοφύλακα). Θεωρεί έτσι, ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για να παραπεμφθούν και οι τέσσερις σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με την κατηγορία της διακεκριμένης σωματικής κάκωσης που είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη (τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών).

Την τελική απόφαση θα πάρει το συμβούλιο πλημμελειοδικών. Ωστόσο οι παραπομπές αστυνομικών για πράξεις βίας και αυθαιρεσίας γίνονται μέχρι σήμερα με εξαιρετική φειδώ.


ΕΛ.ΑΣ.: 83 σε διαθεσιμότητα

Η ατιμωρησία των αστυνομικών είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο που ενισχύει τις τάσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει θίξει με αλλεπάλληλα πορίσματα το θέμα, ζητώντας ριζική αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των αστυνομικών.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε αλλαγές, όπως η συμμετοχή δικαστικού λειτουργού στα πειθαρχικά συμβούλια των αστυνομικών (β' βαθμού) και θεσμοθέτηση διαδικασίας αυτόφωρου πειθαρχικού με παραπομπή εξπρές στα πειθαρχικά όργανα όταν τα αδικήματα είναι αυταπόδεικτα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το εξάμηνο Οκτωβρίου 2009-Απριλίου 2010, ετέθησαν σε διαθεσιμότητα 83 αστυνομικοί για βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, χρήση πυροβόλων όπλων, αντικανονική συμπεριφορά και άλλα αδικήματα. Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τετραπλασιάστηκαν οι ΕΔΕ για υποθέσεις βασανιστηρίων, κακομεταχείρισης πολιτών, κακοποίησης και βάναυσης συμπεριφοράς.

Μια βασική αρχή που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων επιβάλλει με σωρεία αποφάσεών του είναι να διενεργείται δικαστική έρευνα σε όλες τις υποθέσεις κακοποίησης ατόμων τα οποία βρίσκονταν προηγουμένως στη διάθεση της αστυνομίας (κρατούμενοι, συλληφθέντες κ.ά.). Αλλά και στον τομέα αυτόν μέχρι σήμερα, οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές εμφανίζονται ακόμη διστακτικές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

1.  Αστυνομική βαρβαρότητα κατά ψυχικά πασχόντων - Ανακοίνωση - 18/6/2007 από psyspirosi.gr

2. Όχι στο νέο κουκούλωμα της αστυνομικής βαρβαρότητας στο Α.Τ. Καλλιθέας - Ανακοίνωση- 14/2/2009 από psyspirosi.gr

 


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3632