ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΟΙΝ: Δ/ΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ 13 ΜΑΡΤΗ

Η σημερινή συγκέντρωση για την ψυχική υγεία εκφράζει την πλήρη και ριζική αντίθεσή της στις ακολουθούμενες πολιτικές στην ψυχική υγεία και την υγεία γενικότερα, που την κατεδαφίζουν και την καταργούν ως δημόσιο και υψηλού ποιοτικού επιπέδου αγαθό, το οποίο θα πρέπει να παρέχεται ισότιμα και δωρεάν σε όλους, ανεξαρτήτως της οικονομικής ή ασφαλιστικής τους κατάστασης –πολιτικές που οδηγούν διάπλατα στην ιδιωτικοποίησή της και στη μετατροπή της σε προνόμιο των ‘λίγων’, ενώ στους ‘πολλούς’ παρέχεται ήδη υποτυπωδώς ή και καθόλου.

Το μνημόνιου ΕΕ/ΔΝΤ, που με τόση ευλάβεια εφαρμόζει, στα πλαίσια της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει ως συνέπεια την ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων, αυτών που, παρά την όποια ασφάλισή τους, πρέπει να πληρώνουν για τα φάρμακά τους, αυτών που χαμένοι μέσα στον κυκεώνα του ΕΟΠΠΥ μένουν τελείως αβοήθητοι τόσο από τη δήθεν πρωτοβάθμια φροντίδα, όσο και από ένα νοσοκομειακό σύστημα υπό κατάρρευση.

Με το προσωπικό στον δημόσιο τομέα να βλέπει δραστικά μειωμένες τις αποδοχές του και με το φάσμα της απόλυσης, ενώ αυτό στον ιδιωτικό τομέα (ΜΚΟ, όπου μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση κατά 55%) να αντιμετωπίζει τον ταυτόχρονο εκβιασμό της απόλυσης για μείωση του μισθού μέχρι και 50% και την ίδια την απόλυση την επόμενη μέρα.

Με τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας να είναι όχι μόνο κάτω από τα όρια της ασφαλούς λειτουργίας, αλλά και σε προφανή αδυναμία καθαυτό λειτουργίας (ξενώνες, οικοτροφεία, ψυχιατρικά τμήματα κλπ) λόγω της αδυναμίας αντικατάστασης όσων φεύγουν σε σύνταξη, εξαιτίας της απαγόρευσης των προσλήψεων – και ενώ επικρέμεται το φάσμα των απολύσεων μέσω των δήθεν ‘αξιολογήσεων’ στα πλαίσια της μνημονιακής απόφασης για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων.

Με την ολοσχερή κατάρρευση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε μέχρι τώρα, με την περικοπή, εκτός των συντάξεων γήρατος, και των συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας, μέσω της απόφασης για μείωσή τους τόσο ως προς τον αριθμό των αποδεκτών, όσο και ως προς το ύψος τους, καθώς και μέσω της δραματικής αύξησης των δυσκολιών για την έγκριση ή ανανέωσή τους.

Με την πρωτοφανούς αυθαιρεσίας και φασιστικού χαρακτήρα απόφαση του Υπουργείου Υγείας, μέσω της ελληνικής μνημονιακής Βουλής, για κατακράτηση μεγάλου ποσοστού των συντάξεων (ατομικών εισοδημάτων) των ασθενών που φιλοξενούνται σε ξενώνες και οικοτροφεία του δημόσιου και ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα.

Με τις προτάσεις, αλλά και διαδικασίες εν εξελίξει, για μεταλλαγή του ψυχιατρικού θεσμού προς μιαν άκρως κατασταλτική κατεύθυνση, με την δημιουργία ειδικών ψυχιατρείων ‘υψηλής’ και ‘μέσης’ ασφάλειας, κλειδωμένα, με συρματοπλέγματα και κάμερες, με τη δημιουργία ειδικών κλειδωμένων τμημάτων (οξέων περιστατικών) εντός των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων και των ψυχιατρείων, με απομονώσεις κλπ.

Με την διευρυνόμενη και εντεινόμενη, μέσω των ανωτέρω μέτρων, αλλά και μέσω

της ραγδαία αυξανόμενης κοινωνικής εξαθλίωσης και του κρατικού αυταρχισμού,

καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και την δημιουργία συνθηκών πραγματικού κοινωνικού τους εξοστρακισμού και εξόντωσης.

Απαιτούμε:

  1. Την διασφάλιση για όλους πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης ώστε να τυγχάνουν δημόσιας, ποιοτικής και δωρεάν φροντίδας, με πλήρη κάλυψη των αναγκών σε παροχή υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου).

  2. Την απόρριψη της όποιας ρύθμισης για περιορισμό της έκτασης και του ύψους των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων, καθώς και την κατάργηση των ατέρμονων γραφειοκρατικών διαδικασιών και της αυστηροποίησης των προϋποθέσεων για χορήγηση επιδομάτων και συντάξεων - αυστηροποίηση που δεν έχει καμιάν επιστημονική βάση, αλλά σαν στόχο μόνο την εφαρμογή των όρων του μνημονίου για περιστολή των κοινωνικών δαπανών.

  3. Την άμεση κατάργηση των νόμων που προβλέπουν την κατακράτηση των συντάξεων των φιλοξενούμενων σε στεγαστικές δομές ψυχικής υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα.

  4. Την δημιουργία κανονικά αμειβόμενων θέσεων εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ΚΟΙΣΠΕ κλπ, ως κύριου μέσου κοινωνικής επανένταξης.

  5. Την απόρριψη όλων των προτάσεων του «Σχεδίου για την Αναθεώρηση του ‘Ψυχαργώς’», που προβλέπουν ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας, την δημιουργία ‘ειδικών’ ψυχιατρείων και την αύξηση του κατασταλτικού και ‘κλειστού’ χαρακτήρα της ψυχιατρικής, αντί για το ‘άνοιγμά’ της στην κοινότητα, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και ισότιμη επικοινωνία με τον χρήστη των υπηρεσιών. Η απόρριψη αυτού του Σχεδίου δεν σημαίνει, φυσικά, την επιστροφή σ΄ ένα ήδη αυταρχικό και φαρμακοκεντρικό μοντέλο, μετεξέλιξη του οποίου αποτελούν οι προτάσεις του Σχεδίου, ως εφαρμογή των επιταγών του μνημονίου. Σημαίνει την μετάβαση σε μιαν ‘άλλη’ ψυχιατρική, σε μιαν ‘άλλη’ προσέγγιση στην ψυχική οδύνη και στην διαφορετική εμπειρία.

  6. Την κατάργηση όλων των νόμων και ρυθμίσεων που προβλέπουν μείωση των αποδοχών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των σχεδιασμών για απολύσεις και εφεδρεία και, αντίθετα προς αυτά, την αύξηση των αποδοχών και τις άμεσες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ως τον ‘ουκ άνευ’ όρο για να μπορέσουν οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν με ασφάλεια και θεραπευτικά.

  7. Υγεία και Ψυχική Υγεία είναι δημόσιο αγαθό, που παρέχεται ισότιμα και δωρεάν στον χρήστη, από λειτουργούς απολύτως επαρκείς σε αριθμό και εκπαίδευση, με ικανοποιητικές αποδοχές και με εξασφαλισμένη θέση εργασίας.

  8. Όλα αυτά σημαίνουν αύξηση των δαπανών για την υγεία και την ψυχική υγεία και ανατροπή του μνημονίου και των πολιτικών που αυτό επιτάσσει. Σημαίνουν, επίσης, ότι οι υπηρεσίες μπορούν ν΄ αντιμετωπίσουν την κρίση, εντός της οποίας βρίσκονται, μόνο διαμέσου της ανάληψης του ελέγχου της λειτουργίας τους από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών και την ευρύτερη κοινωνία για τις ανάγκες της οποίας υπάρχουν.

 

Δίκτυο ανθρώπων που ακούνε φωνές

Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Ομάδα Αυτοεκπροσώπησης ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων

Σωματείων νοσηλευομένων Δρομοκαϊτείου « Η Αυτονομία»

 

 

13/3/2012


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4126