Προς: Νομαρχιακό Συμβούλιο Νομού Δωδεκανήσου και Μ.Μ.Ε                                                  

 

                                              

                                                                                                                                                                                  Κάρπαθος, 25/8/09

 

          Ως Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, και ειδικά ως κάτοικοι της άγονης γραμμής, θεωρούμε δικαίωμά μας αλλά και πάγια υποχρέωση του κράτους απέναντί μας την εξασφάλιση αξιοπρεπών παροχών Υγείας και Πρόνοιας. Δε θεωρούμε πολυτέλεια, μα ζωτική ανάγκη την επαρκή χρηματοδότηση του τομέα αυτού. Έχουμε γίνει δεκάδες φορές εδώ και χρόνια μάρτυρες των οδυνηρών και εγκληματικών συνεπειών της ελλιπούς χρηματοδότησης του τομέα Υγείας και Πρόνοιας στον τόπο μας.

          Στα πλαίσια αυτά, γνωρίζοντας το επιστημονικό έργο που προσφέρθηκε για πρώτη φορά στο νησί μας στον σημαντικό τομέα της  Ψυχικής Υγείας μέσω του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Πολιτών στο Επαρχείο Καρπάθου και Κάσου από τις 20/2/08 έως τις 20/9/09, θεωρούμε απαράδεκτη τη διακοπή της δυνατότητας να έχουμε πρόσβαση σε μία τέτοια υπηρεσία, εξαιτίας της λήξης της σύμβασης της Ψυχολόγου που ανέλαβε την παραπάνω προσπάθεια. Πολλοί από εμάς επισκεφτήκαμε την υπηρεσία αυτή και λάβαμε σημαντική βοήθεια και υποστήριξη σε κρίσιμες στιγμές. Πολλοί από εμάς έχουμε στο οικογενειακό ή στο ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και γνωρίζουμε πως ήταν σε σταθερή επαφή με την Ψυχολόγο, κάτι που βοήθησε πολύ τα άτομα αυτά να βελτιωθεί η κατάστασή τους και να επανενταχτούν στην κοινωνία, σε μία κοινωνία που, ως γνωστόν, κουβαλά πολλές δυσκολίες, στερεότυπα και προκαταλήψεις.

          Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον αυτών των ανθρώπων που μένουν από εδώ και στο εξής δίχως κάποια σταθερή βοήθεια και υποστήριξη, ενώ είχαν μπει το προηγούμενο διάστημα σε ένα δρόμο αντιμετώπισης των προβλημάτων τους μέσω της σχέσης εμπιστοσύνης που είχαν αναπτύξει με την Ψυχολόγο, αποφεύγοντας έτσι την αλόγιστη χρήση ψυχοφαρμάκων που ως γνωστόν επικρατούσε στον τόπο μας λόγω της έλλειψης δυνατότητας παροχής ψυχολογικής υποστήριξης. Όσοι έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που έχουν ανάγκη από σταθερή στήριξη προβληματιζόμαστε έντονα για το οικονομικό κόστος  που θα επωμιστούμε από εδώ και στο εξής λόγω του υψηλού κόστους παροχής ψυχολογικής υποστήριξης στον ιδιωτικό τομέα, συνυπολογιζόμενου και του κόστους μετακίνησης και διαμονής εκτός Καρπάθου.

          Ακόμη εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τους εφήβους μας που επίσης γνωρίζουμε  πως ήταν σε σταθερή επαφή με τη  Ψυχολόγο στην τόσο κρίσιμη και μεταβατική αυτή φάση της ζωής τους. Τί θα γίνει με τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν και αυτά ανάγκη υποστήριξης και βοήθειας; Για ποιό λόγο είναι αναγκασμένα να στερηθούν τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή που οι γονείς τους είναι φορολογούμενοι πολίτες;

          Οι ανάγκες μας δεν έχουν ημερομηνία λήξης! Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός της μη ανανέωσης της σύμβασης της Ψυχολόγου με το επιχείρημα ότι το Υπουργείο δεν εγκρίνει οικονομικό κονδύλι για μία τέτοια υπόθεση! Είμαστε τον τελευταίο καιρό όλοι μας μάρτυρες παραδειγμάτων αλόγιστης σπατάλης του δημοσίου χρήματος, το να μη χρηματοδοτηθεί μία τόσο σημαντική θέση θα σώσει άραγε την ελληνική οικονομία; Κάτι τέτοιο κυριολεκτικά προκαλεί την κοινή λογική!

            Πρώτη φορά  αναδείχθηκε στον τόπο μας αυτός ο τομέας της Υγείας και αποκαλύφθηκε το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά και των αναγκών μας. Είναι κατά τη γνώμη μας εγκληματικό το να μείνει στη μέση μία τέτοια προσπάθεια  και να κλείσει μια πόρτα που για πρώτη φορά άνοιξε στον τόπο μας και βοηθήθηκαν τόσοι άνθρωποι. Το πιο εγκληματικό απ' όλα είναι κατά τη γνώμη μας το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έπαψαν να έχουν επαφή με μια υπηρεσία ψυχικής υγείας επειδή βελτιώθηκε πλήρως η κατάστασή τους, ή επειδή το επέλεξαν οι ίδιοι, αλλά επειδή κάποιοι άλλοι πέρα από αυτούς έκριναν πως δεν είναι  μεγάλης σημασίας η συνέχιση ύπαρξης μίας τέτοιας υπηρεσίας!           Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει τις ανάγκες μας, πάνω απ' όλα επειδή αφορά τον ζωτικό τομέα της Ψυχικής Υγείας, ώστε με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας με σταθερή κρατική χρηματοδότηση.

          Με το κείμενο αυτό συμφωνούν οι κάτωθι υπογεγραμμένοι και δεσμεύονται να ενώσουν και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους  μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα αυτό.

 

Ακολουθεί πίνακας υπογραφών...     

 

 


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3638