Μπορεί η κ. Φ. Σκοπούλη να μην μπόρεσε να παραστεί στην ημερίδα της ΕΨΕ για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση (λόγω εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου), είχε, όμως, φροντίσει να αποστείλει στους οργανωτές το powerpoint της παρουσίασής της για την «ψυχική υγεία του αύριο». Εδώ, λοιπόν, μιλά καθαρά για την ίδρυση τμήματος «ακαταλογίστων» στο ΨΝΑ, στο Μποδοσάκειο. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μεταφορά των γηροψυχιατρικών ασθενών της μονάδας του Μποδοσάκειου του ΨΝΑ».

«Διαμόρφωση του 7ου τμήματος γα οξέα γηροψυχιατρικά περιστατικά».

«Μετατροπή του Μποδοσάκειου σε πτέρυγα για ψυχιατρικούς ασθενείς με ποινικά αδικήματα».

Το σχέδιο, λοιπόν, δεν βαδίζει στα κρυφά, αλλά είναι η επίσημη και δημόσια διακηρυγμένη πολιτική του Υπουργείου, με την στήριξη μεγάλου μέρους της ψυχιατρικής κοινότητας – και εντός του ΨΝΑ.

Αντίστοιχη πρόταση υπήρξε και στην παρουσίαση του καθηγητή ψυχιατρικής στα Ιωάννινα Β. Μαυρέα, ο οποίος προέβαλε ως υπόδειγμα προς αντιγραφή στην Ελλάδα (την σημερινή Ελλάδα, του μνημονίου) το φιλανδικό μοντέλο, όπου τα ψυχιατρεία έχουν κλείσει και παρέμειναν μόνο δυο, ένα δικαστικό και ένα για τους «επικίνδυνους». Ποιοι και πώς θα ορίζονται ως «επικίνδυνοι», χωρίς προφανώς να έχουν διαπράξει αδίκημα (αλλιώς θα ταξινομούνταν στους έχοντες διαπράξει ποινικό αδίκημα) και βάσει ποιού νέου νόμου θα επιτρέπεται ο εγκλεισμός τους λόγω της «επικινδυνότητάς» τους, θα αποτελεί μια από τις κύριες αποστολές της ψυχιατρικής του μνημονίου στο προσεχές μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ζοφερό μέλλον ξεκινάει εδώ και τώρα, από το Δαφνί.

Στην ίδια διαφάνεια η Φ. Σκοπούλη αναφέρει την

«έναρξη λειτουργίας ψυχιατρικών τμημάτων στον Ερυθρό και στην Αγία Βαρβάρα».

Σημειωτέον ότι μόλις πρόσφατα η υφυπουργός «πρότεινε» και επίσημα την εδώ και τώρα μεταφορά μιας ψυχιατρικής κλινικής του ΨΝΑ στο νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας.

Σε ένα άλλο σημείο αναφέρει την

«διακοπή των διακομιδών με εισαγγελική παραπομπή στο νοσοκομείο Τριπόλεως».

Για να κλείσει προφανώς ταχύτερα το ψυχιατρείο της Τρίπολης. Αλλά πού θα γίνονται οι εισαγωγές; Θα στέλνονται όλες στην κλινική του Ρίου; ΄Η στις υπόλοιπες μονάδες της Πελοποννήσου, ακόμα «αδύναμες» και ανεπαρκείς για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών της εν λόγω περιφέρειας; Μήπως θα πυκνώσουν ακόμα πιο πολύ οι, ήδη πάρα πολλές, εισαγγελικές παραγγελίες από την Πελοπόννησο στις ψυχιατρικές μονάδες της Αθήνας;

Ένα άλλο σημείο για την «ψυχική υγεία του αύριο» είναι η

«μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών στις νοσοκομειακές μονάδες».

Fast track κλείσιμο των ψυχιατρείων, fast track νοσηλείες…….

Η πιθανή απομάκρυνση της Φ. Σκοπούλη από το Υπουργείο δεν σημαίνει την ματαίωση αυτών των σχεδίων. Το αντίθετο. Είναι σχέδια επεξεργασμένα και αποφασισμένα από το «βαθύ κράτος», από την σύμπλευση μνημονιακών απαιτήσεων με μια ψυχιατρική κοινότητα πάντα «πρόθυμη» και διαθέσιμη, με προτάσεις που αγκυροβολούν στις εκάστοτε τρέχουσες ανάγκες της εξουσίας για κοινωνικό έλεγχο, η οποία έχει επεξεργαστεί τα συγκεκριμένα βήματα και διαδικασίες, σε σύνδεση με συγκεκριμένα, «γνωστά και μη εξαιρετέα», συμφέροντα.

3/3/2013

Psyspirosi.gr

 

Πατήστε εδώ για να δείτε τις εισηγήσεις και τις παρουσιάσεις σε ppt

Διαβάστε σχετικά και  παλαιότερη ανακοίνωση της Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση με τίτλο :

"ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΓΩΣ» : ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ"

 


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4007