Στην περίπτωση που διαβάζοντας κανείς την πρόσφατη πληθώρα ειδήσεων για την κατάρρευση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας (τα «νέα» από το Νταού Πεντέλης, το Δρομοκαίτειο, το ΨΝΑ, την αδιέξοδη πορεία των ΚΟΙΣΠΕ κοκ), αναρωτιόταν αν, απλώς, το πράγμα έχει αφεθεί στην ‘τύχη του’, αν, δηλαδή, δεν υπάρχει, για μιαν ακόμη φορά, «πολιτική ψυχικής υγείας», ήρθαν οι δηλώσεις του υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ   κ. Σ. Ζώτου, στο «12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας» (στην Σκαφιδιά Ηλείας, 22-25/10/2010) για να μας κάνουν σαφές ότι τίποτα σήμερα δεν γίνεται στην ‘τύχη’, ότι το μακρύ χέρι της τρόικας (ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ) υπάρχει και λειτουργεί ήδη, όχι μόνο, δια του κ. Λοβέρδου, στο χώρο της Υγείας γενικά, αλλά και στην Ψυχική Υγεία ειδικότερα.

Σημειωτέον ότι στην 2η ΥΠΕ υπάγονται τα δύο ψυχιατρεία (Δαφνί, Δρομοκαίτειο), το Γενικό Κρατικό Νικαίας, το Αττικό, το Θριάσιο κλπ.

Είπε, λοιπόν, ο κ. Ζώτος στο εν λόγω Συνέδριο, στην διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε μια συνεδρίαση με θέμα «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας-2» (και οι τοποθετήσεις του επιβεβαιώθηκαν από πλείονες του ενός συμμετέχοντες στο συνέδριο, με τα ίδια ακριβώς λόγια και με την ίδια εμβρόντητη αντίδραση):

Πρώτον, ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η Τομεοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας γιατί τα γενικά νοσοκομεία του νομού Αττικής είναι μαζεμένα στο κέντρο και η θέση τους δεν προσφέρεται για το σκοπό αυτό. (Ουδέν σχόλιο, μιλάει από μόνο του).

Δεύτερον, ότι δεν χρειαζόμαστε ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, αλλά ψυχογηριατρικές κλινικές. (Αυτό για όσους απορούσαν, ή θύμωναν, γιατί οι διοικητές των νοσοκομείων δεν υπέβαλλαν προτάσεις και δημιουργία ψυχιατρικών κλινικών μέσω του ΕΣΠΑ).

Τρίτον, ότι ο λόγος που διακόπηκε η χρηματοδότηση από τα κοινοτικά προγράμματα για την Ψυχική Υγεία είναι επειδή είχαν γίνει υπερβολικά πολλές δομές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Δαφνί που, όπως είπε, πληρώνει για νοίκια 500.000 ευρώ το μήνα. (Αυτή η δήλωση ταιριάζει πολύ με το κλίμα και τις κινήσεις στο ΨΝΑ για συγχωνεύσεις/κλείσιμο δομών κλπ).

Τέταρτον, ότι το πρόβλημά μας δεν τόσο η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά διοικητικού!!! (Για όποιον γνωρίζει και «ζει» την καθημερινή λειτουργία των δημόσιων ψυχιατρικών μονάδων στα όρια του «προσωπικού ασφαλείας», δεν μπορεί παρά να τρομάζει από αυτό που συνεπάγονται τέτοιες δηλώσεις…).

Πέμπτον, ότι έχει μπλοκάρει οριστικά την αγορά του κτιρίου για το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων, στέλνοντας το φάκελο στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. (Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα μεθοδευτεί και με ποιες δικαιολογίες η ματαίωση της αγοράς και η ουσιαστική υπονόμευση της λειτουργίας ενός ΚΨΥ, που η ίδρυσή του αποφασίστηκε το 1988 και η λειτουργία του ξεκίνησε, ‘με πρωτοβουλία από τα κάτω’, στα τέλη του 2006, σ΄ ένα μικρό κτίριο ως προσωρινή του στέγαση).

Εκτον, ότι ήδη βρήκε (ποιός; ο ίδιος;) ένα μεγάλο κτίριο στους Αγίους Αναργύρους, όπου θα λειτουργήσει Κέντρο Υγείας αστικού τύπου και όπου θα στεγαστεί και το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων. (Δηλαδή, η ‘πολιτική Τροχάνη’, όχι για λειτουργική διασύνδεση Υγείας – Ψυχικής Υγείας, αλλά για συρρίκνωση, σύνθλιψη και διάλυση των δομών και των υπηρεσιών της μιας μέσα στην άλλη). Για το γελοίον του πράγματος να υπενθυμίσουμε ότι, λίγους μήνες πριν, εστάλησαν έγραφα από το Υπουργείο Υγείας προς τα νοσοκομεία και τα ψυχιατρεία όπου ανακοινώνεται σχεδιασμός για ίδρυση δεκάδων ΚΨΥ με κλίνες νοσηλείας εντός αυτών…Όλα αυτά μέσα στα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου;

Περαιτέρω σχόλια περιττεύουν. Δεν πρόκειται απλώς για την ασχετοσύνη που βασίλευε παλιά, συνδυασμένη με ‘ολίγη’ προσπάθεια για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για δομές και υπηρεσίες χωρίς αύριο και ερήμην ενός ουσιαστικού μετασχηματισμού του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τώρα έχουμε να κάνουμε με κανονικούς εντολοδόχους, διαχειριστές του «μνημονίου», υπαλλήλους της τρόικας παντού…

1/11/2010                                                                      psyspirosi.gr


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3638