ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΣΥ ΨΝΑ

 

ΔΕΝ Θ΄ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΨΝΑ.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» ΤΟΥ ΨΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ!!!

 

Υστερα από τον γενικό αγωνιστικό συναγερμό, με τον οποίο το ΨΝΑ «υποδέχτηκε» τον περασμένο Νοέμβρη τον νέο Διοικητή, που κατέφθασε με έτοιμα τα πλάνα για άμεσο κλείσιμο του ψυχιατρείου, περνάμε, εδώ και ένα τρίμηνο, μια περίοδο «ακινησίας γεμάτης ανησυχία». Μια περίοδο παθητικής αναμονής για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους, καθώς, όπως δήλωσαν, το «κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ», που έθεταν σε προτεραιότητα, τους ανάγκαζε να αναβάλλουν για λίγο τις ενέργειες για το «κλείσιμο των ψυχιατρείων».

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό, καθώς το εγχείρημα του βιαστικού κλεισίματος των ψυχιατρείων αποδείχτηκε ότι ξεπερνούσε τις όποιες μανιακόμορφες επιδιώξεις εντεταλμένων υπαλλήλων της τρόικας. Μια «καυτή πέτρα», που πριν την πετάξουν στα άχρηστα, πιθανό να τους κάψει το χέρι.

Αυτό, μακριά από το να σπέρνει τον όποιο εφησυχασμό, ότι, τάχα μου, «δεν μπορούν να το κάνουν», τους κάνει, αντίθετα, όσο λιγότερος χρόνος τους μένει για να εκτελέσουν τις εντολές τους και με δεδομένη την κοπή των ανθρώπων που έχουν πρόθυμα προσφερθεί και επιλεγεί για το «έργο», ακόμα πιο αδίστακτους και επικίνδυνους για ένα πραγματικό «ολοκαύτωμα της ψυχικής υγείας».

Υστερα από την ορμητική του είσοδο στο ΨΝΑ και τις πρώτες ψυχρολουσίες που πήρε, ο νέος Διοικητής άρχισε να εφαρμόζει μια τακτική ταυτόχρονου εφησυχασμού και τρομοκρατίας. Γιατί δεν ήταν παρά μια προσπάθεια διασποράς εφησυχασμού η διαβεβαίωση στο σωματείο ότι «κατάλαβαν», οι του Υπουργείου, ότι στα ψυχιατρεία δεν μπορεί να υπάρξει διαθεσιμότητα/κινητικότητα και έτσι δεν θα την κάνουν. Ποιος τους πιστεύει; Είναι στάχτη στα μάτια για να κερδίσουν συμμάχους «από τα κάτω», ή, τουλάχιστον, όχι αντιδράσεις, για τις όποιες κινήσεις (όλο και πιο βιαστικές και βάρβαρες όσο λιγοστεύει ο χρόνος) για το κλείσιμο και μετά θα έλθει η ώρα της πληρωμής, όπως ήλθε για την ΕΡΤ και για όλο το Δημόσιο - σε μια χρονιά που πρέπει να γίνουν 11.000 απολύσεις και 15.000 διαθεσιμότητες. Ταυτόχρονα, κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνεται ότι ο νέος Διοικητής «διοικεί» σε μια λογική «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης» : μεταφέρει ακόμα και τα ωράριά του στις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, αφού δεν έχει ως στόχο τον διάλογο και την όποια συναινετική διαδικασία, αλλά την δημιουργία ενός σώματος φοβισμένων, ενοχοποιημένων και παθητικοποιημένων υπαλλήλων, έτοιμων να δεχτούν τα πάντα, ακόμα και την απόλυσή τους, χωρίς να διαμαρτυρηθούν - πόσο μάλλον την όποια κακομεταχείριση των ασθενών που συνεπάγεται, ως εκ της φύσεώς του, το βιαστικό άδειασμα του ψυχιατρείου.

Αντί να συζητήσει με τους γιατρούς και τους ψυχολόγους για τα όποια προβλήματα της εφημερίας, προτιμά τις εφόδους και την κλήση σε απολογία. Eνόχλησε τρομερά η λέξη «μπουρδέλο», ως επιθετικός προσδιορισμός του σύγχρονου ελληνικού κράτους, που ξεστόμισε η υπεύθυνη του φαρμακείου, πιεσμένη από την συμπεριφορά του - ένας χαρακτηρισμός επιεικέστατος για το κράτος (αυτό του Αδώνιδος) που μετά μανίας εκπροσωπεί ο νέος Διοικητής, χαρακτηρισμός που συμμερίζεται και χρησιμοποιεί καθημερνά όλος ο ελληνικός λαός.

Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί μια πολιτική που λέει ότι σε έξι μήνες θα έχουν φύγει οι χρόνιοι, που, λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, προειδοποιεί ότι, αν δεν φύγουν, θα υπάρχουν «νομικές συνέπειες», ότι βρέθηκαν τα νοσοκομεία όπου θα μεταφερθούν τρεις κλινικές του ΨΝΑ (Σισμανόγλειο, Πολυκλινική, Σωτηρία) και μετά αυτό να «ξεχνιέται» - για να επανέλθουν, με την ντιρεκτίβα να γίνουν (στα γρήγορα και μ΄ ένα διοικητικό τρόπο) «διακλαδικές ομάδες» για τα γηροψυχιατρικά και τα τμήματα χρονίων, να μαζευτούν γρήγορα (από τους κοινωνικούς λειτουργούς) στοιχεία για το πού θα πάει ο καθένας κι΄ αν δεν βρεθεί, ν΄ αναζητηθούν θέσεις παντού στην ελληνική επικράτεια, όπου υπάρχουν κενά…. ενώ και οι ψυχιατρικές κλινικές πρέπει να ξαναετοιμάζονται, ποιά, με ποιά σειρά, να πάει πού και πώς (ίσως της ανακοινωθεί την ημέρα της μετακίνησης). Χωρίς την δημιουργία κοινοτικών υπηρεσιών (ΚΨΥ κλπ), χωρίς τομεοποίηση, χωρίς τίποτε. Ετσι απλώς… κλείσιμο…

Κι΄ όλα αυτά τη στιγμή που το Δαφνί καταρρέει και οδηγείται στο «κλείσιμο» ακόμα και χωρίς να το «κλείσουν». Με την δραματική έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών και ψυχιάτρων. Με την ακραία υποβάθμιση, κάτω από τα όρια της ασφαλούς λειτουργίας, όλων των μονάδων και των δομών του, μέσα και έξω. Με την πρωτοφανή έλλειψη πόρων για τα στοιχειώδη εντός του νοσοκομείου (φάρμακα κλπ), με τον αλματώδη πολλαπλασιασμό των ανασφάλιστων, φτωχών, εξαθλιωμένων και εγκαταλειμμένων ασθενών. Και με μια Διοίκηση που ξέρει μόνο να κραυγάζει, να απειλεί και να τρομοκρατεί.

Φτάσαμε σε τέτοιο σημείο γελοιογραφικής απεικόνισης και ξεπεσμού του «κράτους» που ο εκπρόσωπός του στο ΨΝΑ δεν διστάζει να ασκεί «Διοίκηση» μέσω facebook και να επικοινωνεί τα διάφορα επεισόδια τρομοκράτησης και εκφοβισμού (κατά των γιατρών, της φαρμακοποιού κλπ) μέσω του προσωπικού του λογαριασμού, σε «φίλους/ες».

Όταν το στυλ της επικοινωνίας μέσω facebook και twitter υποκαθιστά την πραγματική επικοινωνία (διάλογο) με τους εργαζόμενους του οργανισμού, τότε είναι φανερό ότι η Διοίκηση ανάγει την λειτουργία της, την μέχρι τώρα κραυγαλέα και «πολυπράγμονα αδράνειά» της, στο επίπεδο του διαδικτυακού κοινωνικού σχολιασμού. Δεν διοικεί, με την έννοια του ν΄ αντιμετωπίσει (με όποιο τρόπο, «καλό» ή «κακό») προβλήματα - απλώς διεκπεραιώνει, διευκολύνει την «δημοσιονομική προσαρμογή» (το μνημόνιο). Αν οι ανάγκες αυτής της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής απαιτούν Καιάδα για τους ψυχικά ασθενείς και απόλυση του προσωπικού, τότε αυτό θα είναι στην ημερήσια διάταξη για να επιτευχθεί με όποιο τρόπο. Και θα «ανέβει» και στο facebook για «φίλους» και «φίλες»….

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο νέος Διοικητής του ΨΝΑ είναι ο υπεύθυνος της επιτροπής (που φέρει το όνομά του) του Υπουργείου Υγείας που επεξεργάστηκε την διάλυση του ΕΟΠΥΥ, την απόλυση μιας μερίδας των εργαζομένων σ΄ αυτόν και τον εξαναγκασμό των υπόλοιπων σε μισθολογική υποβάθμιση, αφήνοντας εκατομμύρια κόσμου χωρίς καμιά δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ΨΝΑ σε επαγρύπνηση και άμεση κινητοποίηση. Δεν θα περιμένουμε την ημέρα που θα ανακοινωθεί το κλείσιμο για να κινητοποιηθούμε. Το ψυχιατρείο κλείνει, βουλιάζει με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς, κάθε μέρα. Πρέπει εδώ και τώρα να κινητοποιηθούμε, σε συμμαχία με τους ασθενείς, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και την χειραφέτησή τους, με τις οικογένειές τους και όλη την κοινωνία, απαιτώντας προσλήψεις προσωπικού (κυρίως νοσηλευτών και ψυχιάτρων), διαδικασίες ουσιαστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και Αποϊδρυματοποίησης, άμεση εφαρμογή της τομεοποίησης, δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών, με ενεργό και πρωταγωνιστικό τον ρόλο των εργαζομένων και των ασθενών στην όλη διαδικασία του μετασχηματισμού, ενάντια στην όποια λογική και στα όποια άνωθεν λαμβανόμενα μέτρα και διαδικασίες ενός fast track κλεισίματος.

24/2/2014

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΑΡΣΥ) ΨΝΑ


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3897