ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΨΝΑ

ΚΟΙΝ : Δ/ΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

20 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ» ΑΠΟ ΤΟ ΨΝΑ

ΤΟΥ RISPERDAL CONSTA ΚΑΙ ΤΟΥ ZYPADHERA

Την Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα με την κοινοποίηση εγγράφου σας με το οποίο μας δίνετε εντολή, για λόγους οικονομικής χρεοκοπίας του ΨΝΑ, να ψάξουμε να βρούμε εναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες στους ασθενείς στους οποίους χορηγούνται τα, ακριβά, μακράς δράσεως ενέσιμα όπως το Zypadhera και το Risperdal Consta, το φαρμακείο του ΨΝΑ είχε μόλις τέσσερα φιαλίδια Risperdal Consta των 25 ml, που είναι η μικρότερη δόση του εν λόγω ενέσιμου. Δηλαδή, την ίδια στιγμή που μας «ενημερώνατε» να ψάξουμε να βρούμε (την κατάλληλη, υποθέτω, για τον καθένα ασθενή) εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή, την ίδια ακριβώς στιγμή, αφήνατε το νοσοκομείο χωρίς τα εν λόγω, προς αντικατάσταση, φαρμακευτικά σχήματα, έτσι ώστε η εναλλακτική λύση να βρεθεί εδώ και τώρα, με το μαχαίρι και με όποιο κόστος για τον ασθενή.

Προφανώς το ΔΣ, στην εφαρμογή της πολιτικής των περικοπών και της προσαρμογής των θεραπευτικών διαδικασιών και εργαλείων στον μηδενικό προϋπολογισμό του ΨΝΑ, διακατέχεται από την ίδια έλλειψη ενδιαφέροντος για το όποιο ανθρώπινο κόστος των περικοπών που εντέλλεται να κάνει, η οποία εδράζεται στην ίδια την ηγεσία του Υπουργείου, από την οποία κατέρχεται προς όλη την πυραμίδα μιας απλώς εκτελεστικής ιεραρχίας - με τον ίδιο, άλλωστε, τρόπο που η ηγεσία του Υπουργείου δεν είναι παρά το απλό εκτελεστικό όργανο μιας ιεραρχίας που την υπερβαίνει και της οποίας τις εντολές απλώς εφαρμόζει…. με κάθε κόστος, προπαντός ανθρώπινο.

Όπως σχεδόν τα πάντα σ΄ αυτή την περίοδο της εφαρμογής των μνημονίων βρίσκουν, από τους κυβερνώντες, το λόγο τους «στα λάθη και τις σπατάλες» του παρελθόντος, έτσι και εν προκειμένων, θα αρχίσουν να βγαίνουν στη επιφάνεια στοιχεία για τις «ευθύνες των γιατρών» στην υπερβολική χρήση των πανάκριβων σκευασμάτων. Όπως πάντα, ξεχνούν να προσθέσουν ότι είναι οι ίδιοι πολιτικοί σχηματισμοί, του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, υπό την σκέπη των οποίων, τα προηγούμενα χρόνια, γίνονταν τα διάφορα deals με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, με την εγκαθίδρυση ενός «δημόσιου τροφοδότη του ιδιωτικού τομέα», πολιτική που σήμερα, όπως εκφράζεται από την ηγεσία του Υπουργείου, αποσκοπεί, πλέον. στην εγκαθίδρυση ενός «ιδιωτικού» χωρίς καθόλου «δημόσιο».

Από όλο το μεγάλο κεφάλαιο του πώς διαμορφωνόταν η ζήτηση του φαρμάκου (μέσα από την άνωθεν, κυβερνητική ευόδωση της χειραγώγησης του ιατρικού/ψυχιατρικού σώματος από τις φαρμακοβιομηχανίες) θα υπενθυμίσουμε μόνο ότι, πριν λίγα μόλις χρόνια, η φαρμακευτική εταιρεία Janssen απέσυρε από την κυκλοφορία ένα παλιό φάρμακο, το Flupidol (χημική ουσία, πενφλουριδόλη), που χορηγούνταν από του στόματος, μια φορά την εβδομάδα και ανταποκρινόταν στα ποικίλα προφίλ των λεγόμενων «δύσκολων» στην λήψη της φαρμακευτικής αγωγή ασθενών. Το κόστος της μηνιαίας θεραπείας με το φάρμακο αυτό ανερχόταν στα 5 ευρώ περίπου. Πρόκειται γα την ίδια εταιρεία, την Janssen, που είχε βγάλει από ετών στην αγορά το Risperdal, με την μορφή του μακράς διαρκείας Consta να στοιχίζει από 300 έως 600 ευρώ για την μηνιαία θεραπεία. Δεν είναι καθόλου πιο αποτελεσματικό από το Flupidol και δεν έχει λιγότερες παρενέργειες (για να μη πούμε ότι έχει ίσως και περισσότερες).

Δεν πρόκειται παρά για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου που δουλεύει η αγορά του φαρμάκου (με τις ευλογίες του κράτους) και που απλώς σήμερα, με τα γενόσημα, την λήξη κάποιων από τις πατέντες κλπ, έχουν αλλάξει οι όροι του παιχνιδιού, στο οποίο έχουν εισέλθει και άλλοι παίκτες που τρώγονται για το μοίρασμα και την ιδιοποίηση μιας όλο και μικρότερης πίτας από τα κρατικά κονδύλια και τα ασφαλιστικά ταμεία-έχοντας, πλέον, ως στόχο της κερδοφορίας απευθείας τους χρήστες… όσους τουλάχιστον θα έχουν να πληρώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο όποιος επαναπροσανατολισμός στη χρήση του φαρμάκου (το σκεύασμα, την ποσότητα, τον τρόπο και την διάρκεια χορήγησης κοκ) έχει να κάνει με την ψυχιατρική κοινότητα, τον «τρόπο του σκέπτεσθαι και πράττειν» των λειτουργών, τις θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών τους και δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπιστεί με αυτού του τύπου τις ενέργειες, την ουσιαστική απόσυρση, δηλαδή, του φαρμάκου από την δυνατότητα χρήσης του –και μάλιστα για ποιούς; Μα ασφαλώς για όσους νοσηλεύονται στις δημόσιες ψυχιατρικές μονάδες και στις στεγαστικές τους δομές, καθώς και όσους είναι ασφαλισμένοι στην Πρόνοια και προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα νοσοκομεία. Είναι αυτούς που πρωτίστως πλήττει το μέτρο (τουλάχιστον στην τωρινή φάση της εφαρμογής του).

Μια φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί ν΄ αλλάζει με αυτόν τον πραξικοπηματικό τρόπο αφήνοντας τους ασθενείς στο έλεος της μοίρας τους. Δεν είναι μόνο ότι δεν αφήνονται περιθώρια στον θεραπευτή να αποφασίζει ποια είναι η καταλληλότερη αγωγή για τον ασθενή που έχει απέναντί του – καθώς τώρα, το ποια θα είναι η κατάλληλη, θα είναι το ποια είναι η φτηνότερη και ποια υπάρχει ακόμα στο φαρμακείο του νοσοκομείου και δεν έχει εξαντληθεί. Αλλά είναι και το ότι, ακόμα και μια αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχει μια πολυπλοκότητα προβλημάτων στην κάθε ειδική περίπτωση που οι γραφειοκράτες που αποφασίζουν, βλέποντας μόνο «αριθμούς και όχι ανθρώπους», είναι δομικά ανίκανοι να συλλάβουν.

Ηδη, προς ενημέρωσή σας, σας αναφέρουμε ότι, στο 9ο ΨΤΕ, νοσηλεύεται, εδώ και καιρό, μια ασθενής (εκτός τομέα ευθύνης 9ου– κάτοικος Αγ. Βαρβάρας) που είχε να νοσηλευθεί εδώ και πολλά χρόνια και υποτροπίασε όταν ο γιατρός του ΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ της σταμάτησε (για λόγους «οικονομίας») την Risperdal Consta και της έβαλε γενόσημη ρισπεριδόνη από του στόματος, μια μορφή αγωγής την οποία η ασθενής και οι οικείοι της δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν. Και επειδή η υποτροπή είναι πολύ σοβαρή, προβλέπεται ότι θα νοσηλεύεται για πολύν καιρό. Μήπως, επί του προκειμένου, να μιλήσουμε για κόστος;

Θεωρούμε αδιανόητη την απότομη διακοπή προμήθειας (ή την δραστική μείωση

της προμήθειας) των σκευασμάτων αυτών και σας ζητούμε να δοθεί περιθώριο τουλάχιστον τεσσάρων μηνών με τις προμήθειες αυτών των σκευασμάτων ως είχαν μέχρι τώρα, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για να διερευνηθεί αν και κατά πόσον κάποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να είναι το ίδιο καλά με άλλο φάρμακο, ή άλλο τρόπο χορήγησης. Αν δεν δοθεί αυτός ο χρόνος, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στη ψυχική υγεία και στις ζωές των ασθενών.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς, ως λειτουργοί ψυχικής υγείας, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους ασθενείς και τους συγγενείς για τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ψυχική τους υγεία το μέτρο της περίπου απαγόρευση/απόσυρσης της Risperdal Consta και της Zypadhera. Και σε κάθε υποτροπή, ως συνέπεια της έλλειψης των συγκεκριμένων σκευασμάτων, θα τους συνιστούμε να επισκεφθούν, κατά μόνας ή όλοι μαζί, τα γραφεία της Διοίκησης και το Υπουργείο για να βρουν απαντήσεις στις όποιες απορίες τους.

Θ. Μεγαλοοικονόμου

Δ/ντής ψυχίατρος


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4050