ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΨΝΑ

ΚΟΙΝ Δ/ΝΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δ/ΝΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ

ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ

8/5/2014

ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΨΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ

ΤΟΥ ΚΨΥ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ 9ΟΥ ΨΤΕ

Εχουν περάσει έξι μήνες από τότε που διοριστήκατε Διοικητής στο ΨΝΑ και παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας (πάνω από 15, ορισμένα από αυτά και εγγράφως) να μπορέσουμε να έχουμε μια συνάντηση μαζί σας προκειμένου να υπάρξει, αφενός, ενημέρωση για τα πολύ σοβαρά προβλήματα (προβλήματα επιβίωσης) που αντιμετωπίζει το ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων και το διασυνδεμένο με αυτό 9ο ΨΤΕ και, αφετέρου, ν΄ αναζητηθούν οι σχετικές λύσεις, δεν συναντήσαμε παρά ένα τείχος πρωτοφανούς αδιαφορίας : μιαν απαξίωση σε τέτοιο βαθμό που δεν άφηνε περιθώριο ούτε καν για μιαν αρνητική απάντηση, με τις όποιες δικαιολογίες. Απλώς, αδιαφορία. Και την ίδια στιγμή που το ΚΨΥ αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα, δεν παραλείψατε να κάνετε ενέργειες στην αντίθετη κατεύθυνση : ενέργειες υπονόμευσής του, μέσα από υπόγειες κινήσεις περαιτέρω αποψίλωσής του από βασικά του στελέχη.

Γνωρίζετε ότι το ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων έχει μόνο έναν (1) ειδικευμένο ψυχίατρο πλήρους απασχόλησης, όπως, επίσης, μόνο έναν (1) ειδικευμένο ψυχίατρο έχει και το διασυνδεδεμένο με αυτό 9ο ΨΤΕ. Ο υπογράφων μοιράζει τον εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο του μεταξύ των δυο.

Πριν ένα περίπου χρόνο μια ψυχίατρος επέλεξε να αποχωρήσει από το 9ο ΨΤΕ (για λόγους που δεν είναι του παρόντος), βρήκε «ευήκοα ώτα» από τον τότε Διοικητή, που, ομοίως, αδιαφορούσε για την στελέχωση των υπηρεσιών και ειδικά του ΚΨΥ και, «ελαφρά τη καρδία», διευκολύνθηκε άνωθεν η μετακίνησή της σε άλλο τμήμα χωρίς να υπάρξει αντικατάσταση. Στο τέλος του περασμένου χρόνου αποχώρησε, λόγω συνταξιοδότησης, ένας ακόμη ψυχίατρος, βασικό στέλεχος της θεραπευτικής ομάδας που στηρίζει την διασυνδεδεμένη λειτουργία ΚΨΥ/9ου ΨΤΕ, με αποτέλεσμα την ως άνω περιγραφόμενη κατάσταση. Ολες οι προσπάθειες για κατάλληλη στελέχωση του 9ου ΨΤΕ και του ΚΨΥ εκ των υπαρχόντων ψυχιάτρων του ΨΝΑ απέβησαν ατελέσφορες, κάτι στο οποίο και η προηγούμενη και η τωρινή Διοίκηση φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Ακόμα και ο πιο άσχετος με το όλο ζήτημα της ψυχιατρικής περίθαλψης (πόσο μάλλον της λεγόμενης «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και των κοινοτικών υπηρεσιών) μπορεί να κατανοήσει ότι, με αυτή την στελέχωση, το ΚΨΥ είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος, ενώ η παροχή κατάλληλης θεραπευτικής φροντίδας κατά την διάρκεια της νοσηλείας στο 9ο ΨΤΕ υπολείπεται κατά πολύ του δέοντος (όπως και παντού όπου υπάρχει η αντίστοιχη υποστελέχωση, πέρα από προθέσεις, δέσμευση των λειτουργών και θεραπευτικές προσεγγίσεις).

Το γεγονός ότι υπάρχει η αξιοθαύμαστη δουλειά των ειδικευομένων (καθώς και των ψυχολόγων, των νοσηλευτών, των κοινωνικών λειτουργών και των εργοθεραπευτών) – χωρίς αυτούς θα είχε ήδη μπει λουκέτο – δεν λύνει το πρόβλημα. Όχι μόνο γιατί οι ειδικευόμενοι, σε σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα, διαδέχονται ο ένας τον άλλο - και αυτό είναι, για αρκετούς ασθενείς, πολύ προβληματικό - αλλά και γιατί οι ειδικευμένοι, πέρα από τους ασθενείς των οποίων έχουν την απευθείας θεραπευτική ευθύνη, έχουν και την εποπτεία επί των ασθενών που έχουν αναλάβει οι ειδικευόμενοι και επομένως, σε τελευταία ανάλυση, όλων των εκατοντάδων (και πλέον) ασθενών που λαμβάνουν υπηρεσίες από το ΚΨΥ.

Πέρα από το καυτό και επείγον ζήτημα της στελέχωσης με ψυχιάτρους, υπάρχει και το ζήτημα της διοικητικής στελέχωσης του ΚΨΥ, όπως και μια σειρά άλλα λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν, ή επιδεινώνονται, καθώς περνά ο χρόνος και ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες που ζούμε. Μια Διοίκηση, με δηλωμένη αποστολή το «κλείσιμο του ψυχιατρείου», η οποία ενίοτε (αλλά, πλέον, όλο και πιο αραιά) συνδέει (τουλάχιστον λεκτικά) την όλη διαδικασία με την δημιουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας, δεν διαψεύδεται μόνο από την «όλη κατάσταση», αλλά και αυτοδιαψεύδεται από την ίδια της τη στάση απέναντι στα υπάρχοντα ΚΨΥ και μάλιστα, αυτά που ανήκουν στο ΨΝΑ: όταν αδιαφορεί γι΄ αυτά, τα υπονομεύει και τα αφήνει να μαραζώσουν και να κλείσουν.

Για ποια «μεταρρύθμιση» μιλάτε και ποια ΚΨΥ λέτε ότι «ΘΑ» ιδρυθούν, όταν οδηγείτε στο κλείσιμο τα υπάρχοντα; Όταν, αντί να συνομιλείτε με τους επιστημονικά υπευθύνους για τα τρέχοντα σοβαρά προβλήματα και να αναζητείτε μαζί τους λύσεις, διακόπτετε την όποια επικοινωνία, ορθώνετε τείχη απέναντί τους και αφήνετε να διαχέεται μια εκδικητική συμπεριφορά, μια αναζήτηση αφορμών (και κατασκευή αιτιών) για απαξίωση και υπονόμευση αυτού ακριβώς που πραγματικά συνιστά μεταρρύθμιση (νησίδα, ή νησίδες μεταρρύθμισης) στο ΨΝΑ, προκειμένου να προωθούνται διοικητικού (αντί θεραπευτικού/αποκαταστασιακού) και διαχειριστικού τύπου λογικές και πρακτικές; Μήπως ν΄ αφήσουμε πια αυτή την πολύπαθη λέξη «μεταρρύθμιση» και να μιλάμε απλά για κατάργηση, συρρίκνωση, μεταφορές, μείωση του κόστους, προσαρμογή των (ανθρώπινων και θεραπευτικών) αναγκών στην «δημοσιονομική προσαρμογή», όποιων από αυτές τις ανάγκες, όλο και λιγότερων (έως καθόλου), «χωράνε» σ΄ αυτή την προσαρμογή;

Για όποιον πραγματικά θα ήθελε να κινηθεί στην κατεύθυνση μιας πραγματικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης (και όχι του όπως-όπως αδειάσματος των τμημάτων χρόνιας παραμονής), η 7ετής, τομεοποιημένη και διασυνδεδεμένη, λειτουργία ΚΨΥ και 9ου ΨΤΕ, με όλες τις αναπόφευκτες αδυναμίες της, αλλά και, πρωτίστως, την πληθώρα των θετικών της πλευρών, θα ήταν μια ευκαιρία για συζήτηση, επεξεργασία, αναδιαμόρφωση και περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξή της σε όλο το ΨΝΑ, αντί για ακύρωση και διάλυσή της, όπως επιχειρείται τώρα. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα είμαστε, παντού, κατάλληλα στελεχωμένοι για να μπορούμε να υπάρχουμε και να λειτουργούμε, έτσι ώστε μια τέτοια συζήτηση να έχει νόημα.

Σε κάθε περίπτωση, σας καλούμε να δώσετε, επιτέλους, τη δέουσα προσοχή στο αίτημα που σας υποβάλουμε για κατάλληλη στελέχωση με ψυχιάτρους (δεν φτάνει ένας) του ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων και του 9ου ΨΤΕ και για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων επί των οποίων θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή σας να δεχτείτε να ενημερωθείτε.

Θ. Μεγαλοοικονόμου

Δ/ντής ψυχίατρος- 9ο ΨΤ

Επιστημονικός Υπεύθυνος

ΚΨΥ Αγ. Αναργύρων


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4050