ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Ο «ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

 

Από την σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΨΝΑ

 

Μετά το «κατέβασμα του διακόπτη» και τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, των πανεπιστημίων, των 8 γενικών νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και άλλων φορέων, ήρθε η σειρά των τριών ψυχιατρείων (ΨΝΑ, Δρομοκαίτειο και ΨΝ Θεσσαλονίκης) να μπουν αιφνιδιαστικά σε μιαν από πολλού προετοιμαζόμενη διαδικασία fast track κλεισίματος και διαθεσιμότητας/κινητικότητας όλου του προσωπικού.

Υστερα από εντολή του Αδωνι Γεωργιάδη, έγινε χτες σύσκεψη όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου (ο ΓΓ Καλλίρης κλπ) και οι Διοικητές της 2ηςκα 3ηςΥΠΕ και όπου αποφασίστηκε να τεθούν σε διαθεσιμότητα/κινητικότητα 150 άτομα από ΨΝΑ, διοικητικοί και τεχνικοί, οι οποίοι θα μετακινηθούν σε άλλους φορείς (ΕΚΑΒ, Περιφέρεια κλπ), 82 άτομα από το ΨΝΘ και ανεξακρίβωτος αριθμός από το Δρομοκαίτειο.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μετακίνηση τριών ψυχιατρικών κλινικών του ΨΝΑ προς τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Πολυκλινική, καθώς και μια του Δρομοκαϊτείου προς το Ασκληπιείο Βούλας. Η μετακίνηση αυτών των κλινικών θα είναι το πρώτο στάδιο, καθώς θα ακολουθήσουν, εν συνεχεία, μεταφορές και των υπόλοιπων κλινικών. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί από τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Ευδοκιμίδη σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του ΨΝΑ, όπου, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι, προκειμένου να γίνει η μετακίνηση των ως άνω κλινικών, θα μπει σε κινητικότητα όλο το προσωπικό του ψυχιατρείου προκειμένου, κατόπιν «αξιολόγησης», να επιλεγούν ποιοι θα μεταβούν στα ως άνω γενικά νοσοκομεία.

Η απόφαση αυτή δεν έχει σε τίποτα να κάνει, έστω και εκ του μακρόθεν, με αυτό που ονομάζεται «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», αλλά το αντίθετο: είναι η πλήρης διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας, το πέταγμα στο δρόμο των ασθενών και μεγάλου μέρους του προσωπικού. Η προχειρότητα και η άκρως λογιστική αντίληψη που διακρίνει το όλο εγχείρημα φαίνεται και από το γεγονός ότι μεταφέρουν ψυχιατρικές κλινικές σε νοσοκομεία όπου ήδη υπάρχουν ψυχιατρικά τμήματα και μάλιστα, όπως είναι εξακριβωμένο, με λιγότερες κλίνες από όσες η κάθε μια από αυτές τις κλινικές έχει στο ψυχιατρείο προέλευσης.

Οσο για την απόφαση για μεταφορά μιας ψυχιατρικής κλινικής στην Πολυκλινική, όπου σχεδιάζουν να μεταφέρουν και την ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού, μόνο προϊόν νοσηρού εγκεφάλου και βαθειάς πολιτικής και κοινωνικής «διαστροφής» μπορεί να είναι, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι 40-50 (ή και πολύ περισσότερες) ψυχιατρικές κλίνες στην Ομόνοια (!), με κλειδαμπαρωμένους ασθενείς που θα εισάγονται με διαδικασίες ακούσιας νοσηλείας. Το μνημονιακό επιτελείο το Αδωνι δεν μπορεί ούτε καν τα προσχήματα να κρατήσει, πχ, μεταφέροντας μια ψυχιατρική κλινική σε νοσοκομείο όπου δεν υπάρχει άλλη. Στοιβάζουν τις ψυχιατρικές κλίνες όπου βρουν, όσο πιο γρήγορα μπορούν, όσες και όπου χωράνε και με όσο προσωπικό θα μπορέσει τελικά, μέσω της «κινητικότητας», να φτάσει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και δεν απολυθεί καθ’ οδόν. Αν τώρα, το 10-50% των εισαγωγών στις ψυχιατρικές μονάδες ήδη νοσηλεύεται σε ράντζα, καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να γίνει σ΄ ένα σύστημα όπου καμιά νέα κοινοτική υπηρεσία (ΚΨΥ κλπ) δεν θα δημιουργηθεί, οι υπάρχουσες είναι υπό κατάρρευση και ταυτόχρονα οι κλίνες νοσηλείας θα μειωθούν….

Αν δεν μπει φρένο σ΄ αυτό το ανθρωποκτόνο σχέδιο που είναι σε εξέλιξη, οι δρόμοι της Αθήνας (και όλης της χώρας) θα γεμίσουν σύντομα με άστεγους ψυχικά πάσχοντες και οι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα έχουν σχεδόν καμιά πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες (παρά μόνο αν παρέμβει ο εισαγγελέας και η αστυνομία με τις χειροπέδες για να καθηλωθούν στα τέσσερα στην «Πολυκλινική της νέας εποχής») και θα σπρώχνονται προς τον ιδιωτικό τομέα… αν έχουν να πληρώσουν.

Οι διαψεύσεις από τον γνωστό τηλεμαϊντανό και τηλεψεύτη Υπουργό Υγείας και την Ζ. Μακρή των στοιχείων που προέκυψαν από την ενημέρωση του Ευδοκιμίδη, δεν είναι παρά το κλασσικό θέατρο που παίζουν αυτοί οι κλασσικοί αχυράνθρωποι, τα εργαλεία της τρόικας. Οπως και με τον ΕΟΠΥΥ, αφού πρώτα αφήνουν να διαρρεύσει το όλο εγχείρημα, με τρόπο που να προκαλεί «σοκ και δέος», εν συνεχεία σπεύδουν να το διαψεύσουν και να πουν ότι «δεν είναι έτσι, αλλά αλλιώς, δηλαδή, έτσι» και «όχι τώρα, αλλά σε λίγες μέρες, δηλαδή, ήδη από χτες». Για να προετοιμάσουν, έτσι, το έδαφος στο νέο Διοικητή του ΨΝΑ (Π. Θεοδωράκη) που φτάνει από βδομάδα με το «μεγαλομανιακό» σχέδιο να κλείσει το ΨΝΑ «μέσα σε τρεις μήνες»… Την ίδια στιγμή που απερχόμενος Διοικητής Ο. Χαραλαμπάκης, πολιτικό τέκνο του Λοβέρδου, αφού έκανε ό, τι μπορούσε για να προετοιμάσει το κλείσιμο, περικόπτοντας ζωτικές δαπάνες, απορρυθμίζοντας την λειτουργία και αποκρύπτοντας ανομίες, έσπευσε να παραιτηθεί για να δημιουργηθεί ακριβώς το «κενό», μέσα στο οποίο θα γίνονταν οι ανακοινώσεις της «κινητικότητας», έτσι ώστε κανείς να μην είναι παρών για να χρεωθεί την ευθύνη των αποφάσεων και να έλθει ο «επόμενος», δήθεν μόνο για να τις υλοποιήσει.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει, πλέον, περιθώριο, για καμιά αυταπάτη, για κανένα εφησυχασμό. Χρειάζεται αγώνας διαρκείας, που ν΄ αναπτύξει και να επινοήσει νέες μορφές ανάλογες των αναγκών αυτής της εποχής της ανθρωπιστικής καταστροφής που υλοποιεί ο φασιστοειδής και καθαρόαιμος ρατσιστής Υπουργός Υγείας, υπηρέτης, κατά δήλωσή του, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της νεοφιλελεύθερης εξόντωσης των εργαζομένων και των ψυχικά πασχόντων.

Καλούμε όλους στη συγκέντρωση της Δευτέρας, στις 9 πμ, έξω από το Υπουργείο, την ώρα που θα γίνεται η συνάντηση του σωματείου με την ηγεσία του Υπουργείου.

Καλούμε σε οργάνωση της αντίστασής μας μέχρι το τέλος, που να περιλαμβάνει κατάληψη των Διοίκησης και ακύρωση/υπονόμευση όλων των διαδικασιών που συντείνουν με το fast track καταστροφικό κλείσιμο του ψυχιατρείου και τις διαθεσιμότητες/κινητικότητες του προσωπικού, όποια ειδικότητα και όποιους αριθμούς κι΄ αν αφορούν για την «πρώτη φάση» (γιατί δεν υπάρχει σωτηρία για κανένα, θα έλθει όλων μας η σειρά αν δεν αντισταθούμε από κοινού).

Κατάληψη διαρκείας των ταμείων έτσι ώστε οι ασθενείς να μη πληρώνουν το πεντάευρω. Δημιουργία μετώπου με όλη την κοινωνία, με τη τοπική (αυτοδιοίκηση, σωματεία, νοσοκομεία, διάφορες συλλογικότητες της περιοχής) αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Ενημέρωση και συμπόρευση με τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους.

Διαρκείς γενικές συνελεύσεις για την επεξεργασία και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας.

 

 

Να ακυρωθεί το σύμφωνο Λυκουρέντζου- Αντόρ.

Να καταργηθεί το μνημόνιο (βασική αιτία και του διαλυτικού κλεισίματος των ψυχιατρείων), όλες οι δανειακές συμβάσεις και όλα τα δάνεια.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Ν΄ ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση των εργαζομένων.

 

 

 

 

22/11/2013

 

 

 

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΨΝΑ

 

Από την σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΨΝΑ

 


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3907