αναδημοσίευση από το απεργιακό φύλλο των Εργαζόμενων της Ελευθεροτυπίας
"Στον Καιάδα οι ψυχικά πάσχοντες"
Αποπαίδι ανέκαθεν η ψυχική υγεία στη χώρα μας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λειτουργών της, χρειάστηκε η "καλοσύνη των ξένων", μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για να προχωρήσουν κάποιες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, το ελληνικό κράτος, που ήταν πάντα ανακόλουθο απέναντι στις υποχρεώσεις του, δίνει με αφορμή την κρίση, τη χαριστική βολή, έχοντας περικόψει κατά 55% τον προϋπολογισμό στις ΜΚΟ που είχαν αναλάβει μέρος της αποασυλοποίησης.
Απλήρωτοι για μήνες, οι εργαζόμενοι σε αυτές κατέλαβαν για περισσότερες από δύο εβδομάδες το υπουργείο Υγείας εκπέποντας σήματα κινδύνου, αντιμέτωποι "με τη συρρίκνωση των υπηρεσιών, απολύσεις εργαζομένων και εγκαταλελειμένους ασθενείς που θα τους υποχρεώσουν να ζήσουν σε συνθήκες ασύλου ή και στο δρόμο, δίπλα στους αρκετούς άστεγους", όπως μας λέει η Αγγελική Συλλιγαρδάκη, πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ).
Ανθρώπινα δράματα
Η απειλή αφορά πάνω από 30.000 ανθρώπους που φροντίζουν 3.500 εργαζόμενοι σε κέντρα ημέρας, στεγαστικές δομές, κινητές μονάδες κ.ά. "Ο υπουργός Υγείας έχει πάψει να ασχολείται με την υγεία, εμείς ούτε που τον απασχολούμε, ενώ ο υφυπουργός δεν δεσμεύεται για τίποτα παρά μόνον για την προσπάθεια να βρει λεφτά", επισημαίνει η πρόεδρος.
Τη στιγμή που μια ολόκληρη κοινωνία βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, με τους αριθμούς της ανεργίας να καλπάζουν, υποδηλώνοντας παράλληλα ανθρώπινα δράματα, αυτοί που θα βρεθούν σε μια ανάγκη δεν θα έχουν πού να απευθυνθούν, αφού την ίδια στιγμή μπαίνει λουκέτο σε κέντρα ψυχικής υγείας, ειδικά σχολεία, ξενώνες, κλινικές και νοσοκομεία. "Ήδη έκλεισε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αιγάλεω, συγχωνεύτηκαν οι δύο ξενώνες στη Λιβαδειά, στα ψυχιατρεία, τόσο στο Δαφνί όσο και στο "Δρομοκαΐτειο", συρρικνώνεται το προσωπικό - ιατρικό και νοσηλευτικό - αφού συνταξιοδοτείται χωρίς να αντικαθίσταται, με αποτέλεσμα να απειλείται η λειτουργία όλων των δομών, αφού τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης και για τα οικοτροφεία και για τους ξενώνες. Από την άλλη πλευρά οι ανάγκες είναι αυξημένες καθώς υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς οι οποίοι μένουν πλέον ανασφάλιστοι και δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους. Το "Αιγινήτειο" ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να περιθάλπει απόρους ασθενείς και θα τους στέλνει στο ΕΣΥ. Γίνεται φανερό ότι οι άποροι ασθενείς οδηγούνται πλέον με μαθηματική ακρίβεια στον Καιάδα", μας λέει ο ψυχίατρος Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, θεωρώντας τα τεκταινόμενα στις ΜΚΟ προάγγελο του τι θα συμβεί και στον δημόσιο τομέα της ψυχικής υγείας, αφού "δεν υπάρχει πολιτική για την ψυχική υγεία παρά μόνον η λογική των περικοπών".
Γι΄αυτό και προκαλεί ερωτήματα σύμφωνα με το συνομιλητή μας, το γεγονός ότι οι διοικήσεις των ΜΚΟ ψυχικής υγείας εξαγγέλουν την εκπόνηση προγραμμάτων πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσω των ΕΣΠΑ για την κατ' οίκον νοσηλεία και τους άνεργους όταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζόμενων στην ψυχική υγεία και την ειδική αγωγή που προχώρησαν στην κατάληψη του Υπουργείου, "ήδη ζούμε σε καθεστώς τρομοκρατίας με απειλές και υπονοούμενα για μειώσεις μισθών μέχρι και 50%, περικοπές ωραρίων από 8ωρο σε 4ωρο και οι απολύσεις είναι πραγματικότητα".
48ωρη απεργία
Οι ίδιοι έχοντας προχωρήσει από κοινού με δεκάδες σωματεία και εκατοντάδες εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας σε Πανυγειονομικό Συντονισμό, έχοντας οργανώσει 48ωρη απεργία την περασμένη εβδομάδα καταγγέλουν ότι η υποτροπή των "χωρίς φωνή" συνανθρώπων μας που στηρίζουν καθημερινά με τη δουλειά τους και η αύξηση των αυτοκτονιών "οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να εγκαταλείψει το κοινωνικό κράτος".
απο http://syntergpsyex.blogspot.com/2012/02/blog-post_6760.html