ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΨΝΑ

ΚΟΙΝ. ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ,

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ,

ΠΕΝΟΨΥ

9/8/013

ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

κ. Ζ. ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΨΝΑ

Οπως γνωρίζετε, στις 31 Ιουλίου 2013, η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, κ. Ζέττα Μακρή, απέστειλε στο ΨΝΑ, όπως και στο Δρομοκαίτειο και στο ΨΝΘ, ένα επείγον έγγραφο, με το οποίο ζητά να δώσετε στο Υπουργείο, μέχρι τις 10 Αυγούστου, σχέδιο για την άμεση «μετακίνηση των χρόνιων ασθενών σε κενές θέσεις των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (στεγαστικού τύπου), τόσο των ΝΠΔΔ όσο και των ΝΠΙΔ» και, «σε δεύτερη φάση, την υποβολή προτάσεων για τον μετασχηματισμό των νοσοκομείων σας έως το τέλος του 2015» – σε εφαρμογή του συμφώνου Λυκουρέντζου-Αντόρ για το κλείσιμο του ΨΝΑ και όλων των ψυχιατρείων μέχρι το τέλος του 2015.

Για το έγγραφο αυτό δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση από τη μεριά σας στα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα και γενικά στο προσωπικό του ΨΝΑ. Υπέπεσε τυχαία στην προσοχή μας ανατρέχοντας στα διάφορα έγγραφα του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί στην Διαύγεια.

Και είναι πραγματικά ν΄ απορεί κανείς, καθώς έχουμε φτάσει στις 9 Αυγούστου και ενώ αύριο (ημέρα Σάββατο) λήγει η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων προς το Υπουργείο, ότι όχι μόνο δεν έχετε συγκαλέσει κάποιο όργανο (επιτροπή κοκ) για να συζητήσει και ν΄ αποφασίσει σχετικά, αλλά ούτε καν γνωστοποιήσατε την ύπαρξη του εγγράφου. Τελικά, ισχύει η προθεσμία «μετακίνησης», μέχρι τις 31/12/2013, των χρόνιων ασθενών προς μονάδες ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ή όχι;

Αυτή η σιωπή περί του εν λόγω εγγράφου υποδηλώνει άραγε την αγνόησή του από μέρους σας, ή την επιλογή μιας διαδικασίας λήψης αποφάσεων χωρίς να συζητήσετε και να συμβουλευθείτε κανέναν από τους άμεσα αρμόδιους του θέματος;

Αν πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτά που περιέχει το έγγραφο, για «μετακίνηση» των χρόνιων ασθενών του ΨΝΑ μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες, πιστεύετε ότι αυτή η διακωμώδηση του αποιδρυματισμού των ψυχικά πασχόντων δεν θα αποκτήσει, όλο και περισσότερο, στοιχεία μιας χωρίς προηγούμενο τραγωδίας, όσο περισσότερο στενεύετε τα χρονικά περιθώρια και ταυτόχρονα ανάγετε το όλο εγχείρημα σε άνωθεν διαταγές και εντολές ερήμην του προσωπικού και των άμεσα ενδιαφερομένων;

Κι΄ ας μην επικαλεστεί κανείς ότι «είναι Αύγουστος» και λείπουν όλοι σε άδειες, γιατί ο πρώτος που θα έπρεπε να ξέρει τι μήνα έχουμε, είναι η υφυπουργός που έστειλε το εν λόγω έγγραφο.

Αλλωστε, είμαστε πεπεισμένοι ότι γίνεται μήνα Αύγουστο ακριβώς όπως όλα τα μέτρα διαθεσιμότητας/κινητικότητας/απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, κατάργησης εκατοντάδων νοσοκομειακών κλινών, κλεισίματος ή συγχώνευσης νοσοκομείων κοκ. Παντού, σε όλους τους τομείς, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης βιασύνης για λογιστική ισοπέδωση των πάντων, στην ψυχική υγεία είναι ακόμα πιο οφθαλμοφανώς εγκληματική.

Και σ΄ αυτή την εγκληματική ενέργεια θα είναι συνένοχοι όλοι όσοι πιέσουν και εκβιάσουν,

με διοικητικά μέτρα, το «άδειασμα» του ψυχιατρείου (και όχι τον «μετασχηματισμό» του), καθώς και το «διώξιμο» των ασθενών (και όχι την «μετάβασή» τους) σε στεγαστικές δομές (ή όπου αλλού βρεθεί χώρος). Πρόκειται για άκρως επικίνδυνα πράγματα. Με το προσωπικό (ελάχιστο, πλέον, σε σχέση με τις ανάγκες), που σήμερα διαβεβαιώνεται ότι, δήθεν, δεν απειλείται με απόλυση, να ζει μέσα στο άγχος μιας απόλυσης (ή διαθεσιμότητας/κινητικότητας κλπ), που μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή απροειδοποίητα, καληώρα όπως ενεργεί, καθημερινά, η κυβέρνηση, αλλά και, στα καθ΄ ημάς, το ΔΣ το ΨΝΑ, που λειτουργεί ερήμην και εις βάρος των πραγματικών αναγκών ασθενών και προσωπικού, καθώς και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, εκτελώντας αποφάσεις ληφθείσες ερήμην μας και εν κρυπτώ.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε, τόσο το ΔΣ όσο και το Υπουργείο, ότι η μετάβαση των ασθενών σε εξωνοσοκομειακές στεγαστικές δομές είναι μια θεραπευτική διαδικασία που υπόκειται σε αρχές και κανόνες για την εφαρμογή των οποίων υπεύθυνη είναι η εκάστοτε θεραπευτική ομάδα και όχι η όποια διοικητική ντιρεκτίβα.

Δεν θα δεχτούμε μνημονιακές λογικές στις θεραπευτικές διαδικασίες, τόσο όσον αναφορά την μετάβαση των χρόνιων ασθενών σε στεγαστικές δομές, όσο και των νοσηλευόμενων στα τμήματα εισαγωγών - αλλά και στην όποια συζήτηση για «μετακόμιση» των ψυχιατρικών κλινικών του ΨΝΑ στα γενικά νοσοκομεία (χωρίς επαρκές προσωπικό, χωρίς τομεοποίηση, χωρίς κοινοτικό δίκτυο υπηρεσιών και κυρίως ΚΨΥ, χωρίς επαρκή χρόνο προετοιμασίας κλπ).

Σας καλούμε να ενημερώσετε άμεσα όλα τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα του ΨΝΑ (Επιστημονικό Συμβούλιο, Σωματείο Εργαζομένων, Πενταμελή Επιτροπή ΕΙΝΑΠ, ΠΕΝΟΨΥ) και, διαμέσου αυτών, όλο το προσωπικό, περί των ήδη ειλημμένων και, κατά τα φαινόμενα, σε διαδικασία επιτάχυνσης της εφαρμογής τους, αποφάσεων για την τύχη του ΨΝΑ και να μην προβείτε σε καμιά διοικητική ενέργεια (όπως και γενικά σε καμιά ενέργεια διοικητικού χαρακτήρα, που επιδρά αρνητικά, έως και καταστροφικά, στις θεραπευτικές διαδικασίες), χωρίς προηγούμενο διάλογο, και μάλιστα αντιπροσωπευτικό, με τα αρμόδια όργανα.

ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4050