Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική Αγωγή, ύστερα από 15 μέρες κατάληψης στο υπουργείο Υγείας, κορυφώσαμε τις κινητοποιήσεις μας με την  48ωρη απεργία Τετάρτη - Πέμπτη 22 – 23 Φεβρουαρίου. Στη 48ωρη απεργία καλούσαν και στήριζαν τα κλαδικά σωματεία ψυχικής υγείας ΣΕΨΑΕΚΟ και Εργαζομένων Ψυχαργώς Αττικής καθώς και το κλαδικό σωματείο ειδικής αγωγής ΣΕΜΙΣΕΑ, τα σωματεία εργαζομένων στο  Περιβολάκι και την  ΠΕΨΑΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, το σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία Θριάσιο, Άγιος Σάββας, Αττικό, Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Δαφνί, η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι επίσης βρίσκονταν σε κατάληψη του υπουργείου, καθώς και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία αν δεν είχαμε διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις που δρομολογούνται στο χώρο της υγείας δεν θα είχε μπει στη διαδικασία να καλέσει 24ωρη. Η πορεία κατευθύνθηκε στη βουλή και τη ΓΣΕΕ, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ξεπουλημένου γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, πέρασε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, όπου οι εργαζόμενοι του πορεύτηκαν μαζί μας στο μεγαλύτερο κομμάτι της και κατέληξε στο υπουργείο, όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Πανυγειονομικού Συντονιστικού. Η πορεία ήταν ιδιαίτερα μαζική για τα δεδομένα του χώρου και είχε έντονο παλμό.

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, χωρίς να έχει καμία πραγματική πρόθεση να οργανώσει σωστά την απεργία, προσπάθησε την τελευταία στιγμή να εμφανιστεί ως βασική δύναμη τοποθετώντας το πανώ της στην κεφαλή της συγκέντρωσης. Το σύνολο των σωματείων επί τόπου ζητήσαμε να περάσουμε από τον ΟΕΚ για να βαδίσουμε μαζί με τους εργαζόμενους εκεί προς την βουλή. Οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές αρνήθηκαν την πρόταση αυτή, γιατί το μόνο που θέλουν είναι να κρατάνε τους κλάδους χωρισμένους με συντεχνιακή λογική και απλά να εκτονώνουν τον κόσμο τους. Τελικά αφού προσπάθησαν να καπελώσουν την πορεία ξεκινώντας μόνοι τους, είδαν ότι κανείς δεν ακολουθεί και υποχώρησαν στο αρχικό σχέδιο όπως είχε συμφωνηθεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Αυτή είναι η δύναμη μας αν λειτουργούμε ενωμένοι και αποκαλύπτεται η διασπαστική στάση των υποταγμένων ηγεσιών που στέκονται εμπόδιο πια στους εργατικούς αγώνες. Το ΠΑΜΕ από την άλλη, εξαφανισμένο από το μέτωπο του αγώνα που δίναμε στην κατάληψη και τους χώρους μας τόσες μέρες, συμμετείχε στη διαδήλωση και την πορεία με ένα μικρό μπλοκ τρέχοντας πίσω από την ΠΟΕΔΗΝ, την ηγεσία της οποίας κατηγορεί για όλα τα κακά της μοίρας μας- και ως ένα σημείο έχει δίκιο- καλύπτοντας το κενό που είχε δημιουργηθεί στην πορεία, όταν η ΠΟΕΔΗΝ ξεκίνησε αλλά τα πρωτοβάθμια δεν την ακολούθησαν. Κανείς από τους παραπάνω δεν θεώρησε σημαντικό να συμμετέχει στη συνέχεια στη Συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε μετά την πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στη συνέλευση, η πλειοψηφία των τοποθετήσεων εξέφρασε την ανάγκη για συνέχιση του αγώνα και στήριξη του Πανυγειονομικού Συντονιστικού από όλες τις δυνάμεις των συμμετεχόντων, καθώς και για συμμετοχή των εργαζόμενων σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, σε φορείς  υγείας, περίθαλψης και πρόνοιας και των ληπτών των υπηρεσιών υγείας -πρόνοιας και των οικογενειών τους.

Η Συνέλευση αποφάσισε:
  • Τη λήξη της κατάληψης μετά από 15 ημέρες συνεχούς αγώνα
  • Τη συνάντηση του Πανυγειονομικού Συντονιστικού στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Άγιος Σάββας την Τρίτη 28/2, στις 17.00.
  • Τη συμμετοχή στο συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο Πολυτεχνείο την Κυριακή 4/3

Ο αγώνας μας συνεχίζεται στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς μας, στα σωματεία, στο Πανυγειονομικό Συντονιστικό. Δυο βδομάδες μετά, ο σκοπός της κατάληψης έχει δικαιωθεί: δημιουργήσαμε ένα δημόσιο χώρο, όπου συναντηθήκαμε εργαζόμενοι και απολυμένοι από αρκετούς χώρους, δεθήκαμε περισσότερο και καταφέραμε να δώσουμε το δικό μας νόημα στο πώς στεκόμαστε απέναντι στην κρίση, στις αποφάσεις που απαξιώνουν τη δημόσια υγεία, που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας και τη δημοκρατία. Η διεύρυνση του αγώνα μας με εργαζόμενους από άλλους χώρους καθώς και η κοινή στάση που είχαμε στις Συνελεύσεις μας με τους απλούς εργαζόμενους του υπουργείου Υγείας είναι μόνο ένα δείγμα της δύναμης που έχουμε όταν κινούμαστε δυναμικά και από τα κάτω.

Καταφέραμε να κρατήσουμε την κατάληψη όσο πιο πολλές μέρες μπορούσαμε στη φάση αυτή, προσπαθώντας να δώσουμε χρόνο και σε άλλους χώρους να οργανωθούν με σημείο αναφοράς την κατάληψη. Στην προσπάθειά μας αυτή, βρήκαμε μπροστά μας τις ηγεσίες των περισσότερων σωματείων οι οποίες ως «μικροί παναγόπουλοι» έκαναν και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μας κρατάνε διασπασμένους . Ωστόσο, η ανάπτυξη του συντονισμού είναι γεγονός και κατάκτηση της δικής μας προσπάθειας μέσα από την κατάληψη.

Η εμπειρία του αγώνα μας αυτές τις δεκαπέντε μέρες μας έδειξε ξεκάθαρα ότι κανένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί να αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται από κυβέρνηση και τρόικα. Ο συνολικός συντονισμός όλων των εργαζόμενων είναι μονόδρομος αν θέλουμε να νικήσουμε. Χτίζουμε κινήματα και δίνουμε αγώνες που ξεπερνούν τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας και πολλές μάχες να δώσουμε και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε γιατί μόνο έτσι έχουμε πιθανότητες νίκης.

Ψηφίσματα Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης έστειλαν ο Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, εργαζόμενοι του οποίου συμμετείχαν και στις βάρδιες της κατάληψης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, ο ευρωβουλευτής του οποίου Paul Murphy επισκέφθηκε το χώρο της κατάληψης, η Συνέλευση των εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ, οι Αλληλέγγυοι Πολίτες Αγ. Νικολάου Κρήτης, η Ομάδα Υγείας - Πρώτων Βοηθειών της Πλατείας Συντάγματος, η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ ΨΝΑ, ενώ με την έμπρακτη παρουσία τους στις βάρδιες της κατάληψης μας στήριξαν και εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ.

Εμπρός για Πανυγειονομικό Συντονισμό
στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Άγιος Σάββας την Τρίτη 28/2, στις 17.00

Καλούμε όλους τους χώρους σε συντονισμένο αγώνα - κανένας κλάδος μόνος του

Εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και την Ειδική  Αγωγή


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4050