ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ

Όπως ίσως γνωρίζετε, η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενεργοποίησε νομοθετική ρύθμιση, επί Υπουργείας Λοβέρδου, που είχε εδώ και ένα χρόνο ανασταλεί, σύμφωνα με την οποία παρακρατείται από το νοσοκομείο (ή το ίδρυμα) που παρέχει περίθαλψη, ή φιλοξενία σε εξωνοσοκομειακή στεγαστική του μονάδα (ξενώνα, οικοτροφείο, προστατευόμενο διαμέρισμα), ποσοστό επί της σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας του νοσηλευομένου, ή φιλοξενουμένου, ανάλογα με το ύψος αυτής. Το ποσοστό της παρακράτησης ανέρχεται, για συντάξεις μέχρι 360 ευρώ, στο 40%, για συντάξεις από 360.01 – 500 ευρώ, στο 50%, για συντάξεις από 500.01-1000 ευρώ, στο 60%, για συντάξεις από 1000.01- 1500 ευρώ, στο 70% και από 1500.01 και πάνω, στο 80%. Σημειωτέον ότι το ποσό αυτό δεν προστίθεται στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, αλλά θα αντικαθιστά ποσό του προϋπολογισμού αντίστοιχο της παρακράτησης. Πρόκειται, δηλαδή, για καθαρή περικοπή των δημόσιων δαπανών και για πληρωμή της πάλαι ποτέ δημόσιας φροντίδας από τον ίδιο τον ασθενή. Οπως καταλαβαίνετε, τα χρήματα που θα περισσεύουν στον καθένα για τα στοιχειώδη καθημερινά του έξοδα, θα είναι ελάχιστα.

Ο τρόπος είσπραξης θα γίνεται είτε απευθείας, σε συνεννόηση του ασφαλιστικού ταμείου με το νοσοκομείο για να παρακρατείται το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα και να κατατίθεται στο λογαριασμό του δικαιούχου ό,τι απομένει, ή ο ασθενής θα εξακολουθήσει να λαμβάνει το πλήρες ποσό, με την υποχρέωση (αυτός και/ή οι συγγενείς του) να καταβάλει το ποσοστό που προβλέπεται, ανάλογα με το ύψος της σύνταξής του, στο νοσοκομείο προκειμένου να του επιτραπεί συνεχίσει παραμένει εκεί για να περιθάλπεται ή να φιλοξενείται.

Η εφαρμογή της παρακράτησης ξεκίνησε από το ΙΚΑ, που έβγαλε, στις 10/7/2013, σχετική εγκύκλιο για τον τρόπο εφαρμογής και πρόκειται φυσικά ν΄ ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που επέλεξαν καλοκαιρινούς μήνες για την εφαρμογή και αυτού του μέτρου..…

Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος αυτή αναφέρει ότι θα καθορίσουν και τον τρόπο που θα εισπράξουν αναδρομικά όλο το ποσό της παρακράτησης που αντιστοιχεί στον καθένα από τότε που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, το 2011!!! Δηλαδή, οι δικαιούχοι κινδυνεύουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην παίρνουν ούτε ένα ευρώ.

Σαν λειτουργοί ψυχικής υγείας που παλεύουμε εδώ και πολλά χρόνια για τη στήριξη των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, για την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση και την κοινωνική τους επανένταξη, έχοντας συνεργαστεί στενά και με το οικογενειακό τους περιβάλλον για την επίτευξη αυτών των στόχων, καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα μέτρα βάζουν σε άμεσο και μεγάλο κίνδυνο τους φιλοξενούμενους στις στεγαστικές δομές, ένα κίνδυνο που φτάνει, προοπτικά, μέχρι το σημείο να βρεθούν ακόμα και έξω από αυτές.

Γι΄ αυτό σας καλούμε όλους και όλες σε μια κοινή συνάντηση, για πληρέστερη ενημέρωση και για να συζητήσουμε τους τρόπους αντίδρασης και αντίστασης από κοινού στα καταστροφικά αυτά μέτρα.

Η συνάντηση θα γίνει στο ΨΝΑ, στο αμφιθέατρο, που βρίσκεται στο «Υποστηρικτικό κτίριο», την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 12 μ.

1/8/2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 4050