9-2-2012


«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΕΡΟ»
ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΞΗ
ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ
Οι προϋπολογισμοί για την ψυχική υγεία δεν ήταν ποτέ ικανοποιητικοί από το 2005, με συστηματικές καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών και των λειτουργικών προς τους φορείς που πρόδιδε τη σταδιακή διάλυση-αποδόμηση της ψυχικής υγείας με αποκορύφωμα τη φετινή περικοπή από το κράτος που αγγίζει το 55%, περικοπή που ισοδυναμεί με την οριστική κατεδάφιση των υπηρεσιών αν βέβαια ισχύσει. Τόσα χρόνια οι κινητοποιήσεις μας είναι αυτές που έχουν αναγκάσει την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες. Δυστυχώς, μέσα στην κρίση, όλο το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται με γεωμετρική πρόοδο, παράλληλα με την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Κανείς δεν περιμένει από την παρούσα διορισμένη κυβέρνηση να μεριμνήσει για εμάς και τις ανάγκες του πληθυσμού, αφού μοναδικός σκοπός της είναι να εξαφανίσει κάθε δικαίωμα, να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και να ωφελήσει τους κερδοσκόπους με τους καλύτερους για αυτούς όρους. Δεν είναι πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει, αλλά έχει συμβεί όπου το ΔΝΤ έχει βάλει το χέρι του.


Αποφασίσαμε να μην περιμένουμε να διαλύσουν την ψυχική υγεία και να πετάξουν εμάς στο χάος της ανεργίας, αλλά να διεκδικήσουμε να κρατήσουμε τις υπηρεσίες μας και την εργασία μας. Δεν αποδεχόμαστε το 45% της χρηματοδότησης, δε δεχόμαστε καμία απόλυση, μείωση του μισθού μας και υποβάθμιση του θεραπευτικού μας έργου. Οι υπηρεσίες μας δεν επαρκούσαν πριν την κρίση και δεν επαρκούν πολύ περισσότερο τώρα που η απελπισία του κόσμου έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Το να μειώσουμε το κόστος σημαίνει εγκατάλειψη των παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που έχουν νοσήσει και που θα νοσήσουν, σημαίνει δημιουργία ασύλων που τόσο ντρόπιασαν κάποτε τη χώρα μας και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εμείς αυτό δεν θα επιτρέψουμε να γίνει. Ο τρόπος είναι να ενεργοποιηθούμε όλοι εμείς και να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμή μας οργανώνοντας μεγάλους αγώνες για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Αν τολμά η πολιτική ηγεσία, ας πει δημόσια ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι άνθρωποι, οι ψυχικά ασθενείς και οι εργαζόμενοι, ας παραδεχτούν ότι διαπράττουν κοινωνικό έγκλημα. Κηρύσσουμε σαν πρώτη κίνηση μέσα στο 2012 μια 24ωρη απεργία με μεγάλη κινητοποίηση στο υπουργείο υγείας την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου. Προφανώς, η κινητοποίηση αυτή θα είναι η αρχή γιατί θα χρειαστεί να συνεχίσουμε μέχρι να αναγκάσουμε τους ιθύνοντες να συνεχίσουν τη λειτουργία των δομών. Περικυκλώνουμε το Υπουργείο Υγείας, απαιτούμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και εμποδίζουμε το «καράβι να επιστρέψει στη Λέρο…»


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:


- Άμεση χρηματοδότηση των δομών για την κάλυψη των αναγκών που τρέχουν (μισθοδοσία, ΙΚΑ, λειτουργικά, κλπ)
- Να παρθεί πίσω η απόφαση μείωσης του προϋπολογισμού κατά 55%(40 αντί 85εκ.) για το 2012 που σημαίνει ουσιαστικά κατάρρευση των υπηρεσιών και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης
- Απρόσκοπτη τακτική χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό
- Όχι σε απολύσεις, συγχωνεύσεις, ελαστικοποίηση / εντατικοποίηση της δουλειάς και μειώσεις μισθών που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε συρρίκνωση των υπηρεσιών και οριστική υποβάθμιση της ποιότητάς τους
- Συνολικός σχεδιασμός για μια Ψυχική Υγεία δημόσια και δωρεάν που να καλύπτει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας για στήριξη και βοήθεια. Μόνο με τη συμμετοχή εργαζομένων και ληπτών μέσα από τις δικές μας διαδικασίες μπορούν να προκύψουν προτάσεις για ουσιαστική λύση των προβλημάτων.

Συντονισμός Σωματείων Εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία (Ψυχαργώς)


---------------------------------------------------------------------------------------------ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην  ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α.)


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
9 Φεβρουαρίου 2012

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή
προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Πέμπτη

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ μαζί με τους εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία για να σταματήσουμε την υποβάθμιση της Πρόνοιας και να διεκδικήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των Υπηρεσιών.

Καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν δυναμικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 11:00 το πρωί.

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης / Στήριξης / Αποκατάστασης ΑμεΑ που εδώ και δεκαετίες αναπληρώνουν τις κρατικές ελλείψεις τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα βιωσιμότητας. Σήμερα απειλούνται με κλείσιμο λόγω περικοπής της χρηματοδότησης που ξεπερνά το 50% και χωρίς αυτή να καταβάλλεται τακτικά.

Αποτέλεσμα :

Εργαζόμαστε απλήρωτοι επί σειρά μηνών.

Απολύσεις και εργασιακή ανασφάλεια με την απειλή της εργασιακής εφεδρείας, σε χώρους που όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς εργαζόμενος αλλά υπάρχουν τραγικές ελλείψεις.

Πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των ΑμεΑ που αναγκάζονται να πληρώνουν εισφορές με την μορφή δωρεάς για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Τα ΑμεΑ, οι οικογένειες τους και εμείς οι εργαζόμενοι βιώνουμε μία πρωτοφανή επίθεση τόσο στα εργασιακά μας κεκτημένα όσο και στα δικαιώματά μας  ως πολίτες όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με ληστρικούς νόμους και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις.

Αγνοείται και παραβιάζεται κάθε συνθήκη και κάθε συμφωνία που έχει υπογραφεί σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία και τα δικαιώματα των ΑμεΑ ξεκινώντας πάντα από τον πιο αδύναμο κρίκο.

Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χτυπιούνται αλύπητα  Η Πρόνοια συνθλίβεται.

Τα μέτρα που διαλύουν την υγεία-πρόνοια αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της δεν έχουν τέλος αν δεν αντισταθούμε αποφασιστικά.

Απαιτούμε:

- Πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με πλήρη κάλυψη λειτουργικών και μισθοδοτικών δαπανών

- Διαδικασία χρηματοδότησης και ελέγχου των προνοιακών δομών με απευθείας υπαγωγή μας στο ΥΥΚΑ

- Καθορισμός κοινού θεσμικού πλαισίου για όλα τα ΝΠΙΔ

- Εργασιακή αξιοπρέπεια -  άμεση εξόφληση οφειλών

- Κατάργηση οποιασδήποτε οικονομικής συνδρομής των οικογενειών προς τα ΝΠΙΔ

Η δωρεάν παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα όλων.

Το Δ.Σ.

 


Magazine - Other articles

Νέα του Blog

Το αδύνατο που έγινε δυνατό

20.02.2017 | Slider
Εμφανίσεις: 3897